Es reuneix la Comissió Territorial d'Assegurances Agràries de Catalunya

El Govern destina 9,45M € a ajuts al foment de les assegurances agràries

L'executiu ha incrementant en 861.000 € el pressupost convocat inicialment

query_builder   7 octubre 2016 15:19

event_note Nota de premsa

Es reuneix la Comissió Territorial d'Assegurances Agràries de Catalunya

El Govern destina 9,45M € a ajuts al foment de les assegurances agràries

L'executiu ha incrementant en 861.000 € el pressupost convocat inicialment

Es destinaran 300.000 € més als ajuts de recollida i destrucció de cadàvers
 
També s’ha acordat treballar en la millora d’algunes línies d’assegurança, a través dels grups de treball
DARP
Un moment de la celebrada aquest matí
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat avui a la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries de Catalunya la proposta d'ajuts del Pla d’assegurances agràries 2016, que preveu destinar 9,45 M€ al foment  de les assegurances, incrementant en 861.000 € el pressupost convocat inicialment.
 
La Comissió ha estat presidida pel director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, i ha comptat amb la participació de representants d’Agroseguro, d’ENESA i de les organitzacions professionals agràries i de les cooperatives agràries (UP, JARC, URAPAC-UPA i FCAC).  
 
En el decurs de la reunió, s’ha analitzat l’aplicació dels acords adoptats en l’anterior Comissió, celebrada fa un any, fruit de les propostes dels diferents grups de treball d’assegurances agràries existents a Catalunya, que treballen per millorar les línies d’assegurança específiques de cada sector.
 
En el cas de la línia d’assegurança de retirada i destrucció d’animals morts aquests canvis es veuen reflectits en un augment d’aquesta subvenció, que en el Pla 2016 es veu incrementada en 300.000 euros.
 
Però també, s’han realitzat modificacions concretes d’aquesta línia d’assegurança  per tal d’adaptar-la a les necessitats del sector. Així, en el pla 2016 s’ha passat a subvencionar les pòlisses diferenciadament segons 3 zones de recollida, amb l’objecte de mantenir un cost homogeni per a tota Catalunya. A més, per tal d’ajustar els desequilibris detectats en algunes espècies a l’hora d’aplicar aquesta nova forma de subvencionar, també s’ha  incrementat l’import d’ajut al porcí de reproducció i d’engreix de la zona 1 i a l’oví, cunícola, equí i boví de la zona 3.
 
Un altre de les propostes incorporades en el Pla d’aquest any és l’increment en el límit màxim d’ajut de la línia de retirada i destrucció d’animals morts a l’explotació de 3.000 a 4.000 euros, per tal que les explotacions que arribaven al límit establert fins ara, també puguin veure compensat per la subvenció del DARP, l’efecte del canvi per aplicar un preu diferenciat per zona.
 
Així mateix, i tal com ja s’havia fet des d’ENESA, s’ha diferenciat la línia d’assegurança per a explotacions de maduixot i fruits vermells que fins al Pla 2015 estava inclosa a les línies per a explotacions hortícoles sota coberta i a l’aire lliure.
 
D’altra banda, l’increment de contractació i de la seva qualitat en algunes de les línies com ara la de fruiters,  requereix un major impuls i foment de les assegurances agràries per la qual cosa s’incrementa la dotació pressupostària de la convocatòria 2016, el que permet no haver de reduir la subvenció que aporta el DARP.
 
El DARP ha traslladat a ENESA la preocupació per la davallada dels 10 punts de la seva subvenció, especialment en el cas dels fruiters, atès que la focalització en aquesta línia pot perjudicar molt el seu nivell de contractació, pel que s’ha sol·licitat que la davallada sigui inferior.
 
Propostes per millorar el Pla 2017
 
A la comissió s’han plantejat altres temes que s’estudiaran en els propers grups de treball, com la revisió de les assegurances pecuàries, l’assegurança biennal d’olivera, de la davallada de 10 punts de la subvenció d’ENESA en les línies de fruiters, agroenergètics i conreus farratgers i finalment, en la necessitat de treballar en la millora o revisió de determinades línies que tenen molt baixa contractació.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Imatges

Reunió la Comissió Territorial d'Assegurances Agràries de Catalunya

Reunió la Comissió Territorial d'Assegurances Agràries de Catalunya 33

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined