Generalitat

President Puigdemont: "És cínic oferir com a concessió un acord de finançament que està caducat des de fa tres anys"

query_builder   27 octubre 2016 13:46

event_note Nota de premsa

President Puigdemont: "És cínic oferir com a concessió un acord de finançament que està caducat des de fa tres anys"

  • El cap de l’Executiu ha contestat amb aquestes paraules  el discurs d’investidura del president espanyol en funcions, que, ha dit, “no augura res de bo”
  • Carles Puigdemont ha assenyalat que Mariano Rajoy “està avui més acompanyat que ahir en l’enrocament i la manca absoluta de resposta política a la demanda dels catalans”
El president Puigdemont atenent els mitjans de comunicació
El president Puigdemont atenent els mitjans de comunicació. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha valorat aquest matí, en declaracions als mitjans, el discurs d’investidura del president en funcions, Mariano Rajoy, i, en relació amb la seva oferta d’un millor finançament, ha criticat el seu “cinisme” per “oferir com una mena de gran concessió allò que és una obligació seva des de fa gairebé tres anys”. “Això  no és ni tan sols un acord polític, sinó una obligació que tenia el sistema polític espanyol d’haver canviat el model de finançament, que l’1 de gener de l’any que ve farà tres anys que està caducat”, ha afegit. “Això no augura res de bo”, ha conclòs.
 
Preguntat sobre l’acord per fer possible la investidura de Mariano Rajoy, el president ha afirmat que “avui està més acompanyat que ahir en l’enrocament i en la manca absoluta de resposta política a la demanda dels catalans”, així com  en la “negació unilateral de la realitat de Catalunya”. De les paraules tant de Mariano Rajoy com del portaveu socialista Antonio Hernando, el president ha dit que “res fa pensar que estiguin entenent el que passa a Catalunya, ni que estiguin disposats a entendre-ho”.
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat que si, com diu Rajoy, la  situació de Catalunya és el desafiament polític més gran que té l’Estat, “hauria de proposar solucions a l’altura d’aquesta transcendència que li atorga”. També ha recordat unes paraules del mateix president espanyol en funcions quan deia que cal respectar la voluntat del que decideixi la gent i li ha respost que “el que decideixi la gent a Catalunya es mereix el mateix respecte que el que decideixen els espanyols quan es tracta d’eleccions generals”.
 
En aquesta mateixa línia, el president Puigdemont ha advertit que la legislatura “no comença amb bon peu”, primer, perquè “el partit que la facilita està trencat i carregat de contradiccions”; segon, perquè es recupera un acord amb Ciutadans, que “ja havien donat per mort els mateixos que el van signar”, i tercer, “perquè tots els que hem pogut escoltar, de moment, han dit que farien confiança en algú en qui no confien”. Per això, ha augurat un període de “bloqueig i col·lapse institucional, que farà impossible moltes polítiques”.
 
 
“El nostre model és un altre, per aquest no hi ha camí”
En relació amb la negociació del sistema de finançament, el president també ha assenyalat que “nosaltres ja hem dit el que faríem: acompanyarem totes aquelles comunitats que tinguin interès a millorar i saben que poden comptar amb la nostra solidaritat i suport”, però ha fet notar que “el nostre model és un altre, perquè sabem que per aquest no hi ha camí, ja que els incompliments de l’Estat són reiterats”.
 
En aquest sentit, Carles Puigdemont ha instat l’Estat a “rescabalar totes les quantitats de diners que durant aquests anys hem deixat de percebre” i, sobretot, “no aplicar aquests càlculs en les bestretes que perjudiquen sistemàticament Catalunya, que rep uns 1.000 milions d’euros menys per any dels que després l’Estat reconeix que li pertoquen”.
 
Carles Puigdemont, que ha fet aquestes declaracions als mitjans després d’inaugurar les noves instal·lacions de l’Institut Lluís de Requesens, de Molins de Rei, també ha assenyalat que, a diferència del que va fer el cap del Govern espanyol amb ell, “el trucaré per felicitar-lo si és investit president” i ha afegit que “esperaré a demanar-li una reunió quan formi govern i tinguem clar quin és el seu pla de govern”.
 
El president ha explicat que a aquestes trobades “hi vaig sempre amb la mateixa actitud de diàleg i negociació, perquè tenim un projecte sobre la taula”. “No hi anem amb les mans buides”, ha dit, i ha afegit que “qui està amb les mans buides és el govern espanyol des de fa anys, que ens està dient  que el que hi ha és el que us oferim”. “I el que hi ha és inacceptable”, ha denunciat.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined