El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat aquest dimarts durant la cloenda de la III Smart Water: aigua i energia que “la gestió de l’aigua a Catalunya ha de progressar cap a un model més eficient i sostenible, sota criteris de qualitat i d’excel·lència en el binomi entre aigua i energia i orientat a l’economia circular”.
La jornada, celebrada a l’edifici Media-Tic de Barcelona, ha comptat amb la participació del president d'ATLL Concessionària i CEO d'Acciona Infraestructuras, Agua y Servicios, Luis Castilla, el director d´ATLL, Alfredo Gutiérrez i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí.
Rull ha posat sobre la taula els bons resultats pel que fa a l’eficiència de les gran xarxes d’abastament d’aigua a Catalunya, la qual cosa “garanteix l’optimització del recurs. Hem de sumar i potenciar la innovació i la transferència perquè de la suma de l’esforç i dels recursos que hi aboquem entre tots puguem aportar valor, beneficis i millors serveis al conjunt de la societat catalana” ha afegit el conseller.
Canvi climàtic i nova economia
Organitzada per ATLL Concessionària (ATLL) amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat i de l’ACA, aquesta tercera edició pretén consolidar-se com a punt de trobada per a la recerca i la investigació en el món de l’aigua potable. Hi han participat experts de reconegut prestigi com Javier Martín-Vide, que ha parlat sobre aigua i canvi climàtic; o Marc Vidal, que ho ha fet sobre nova economia de l’aigua, i experts de l’ACA, Acciona, ADASA i el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), entre d’altres.
S’han abordat els temes relacionats amb l’Smart Operation, els sistemes de gestió energètica aplicats per a l’eficiència i la sostenibilitat, la gestió integrada de recursos hídrics en situacions de sequera, l’aigua regenerada, la garantia sanitària en l’aigua de consum o el canvi climàtic i com afectarà a la disponibilitat d’aigua potable.
Catalunya és un país que està condicionat pel clima mediterrani, el qual alterna llargs períodes d’estiatge amb episodis de precipitacions intenses i de curta durada. Això provoca que els recursos hídrics a les conques internes siguin limitats i que estiguin en gran part condicionats per la pluviometria. Això ha provocat que en els darrers anys s’hagin construït grans infraestructures hidràuliques que ens permeten generar nou recurs, com la dessalinització o la reutilització.