El president inaugurant la Jornada dels Economistes

President Puigdemont: "Tenim el deure de posicionar-nos com a país en un moment d'ordre mundial canviant"

El cap de l'Executiu ha advertit "que davant un món imprevisible i canviant, els països que no es mouen, moren"

query_builder   11 novembre 2016 13:18

event_note Nota de premsa

President Puigdemont: "Tenim el deure de posicionar-nos com a país en un moment d'ordre mundial canviant"

El cap de l'Executiu ha advertit "que davant un món imprevisible i canviant, els països que no es mouen, moren"

El president Puigdemont ha inaugurat avui la Jornada dels Economistes
El president Puigdemont ha inaugurat avui la Jornada dels Economistes
 
  • El cap de l’Executiu ha advertit “que davant un món imprevisible i canviant, els països que no es mouen, moren”
  • El president ha inaugurat, aquest matí, la 21a edició de la Jornada dels Economistes 2016, acompanyat del conseller d’Empresa i Coneixement
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha mostrat convençut, aquest matí, que “en un moment d’ordre mundial canviant ens estem posicionant com a país i tenim la obligació de fer-ho”, perquè “tenim els actius” per aconseguir-ho i “en tenim l’oportunitat”.
 
En la inauguració de la Jornada dels Economistes, que avui se celebra a Barcelona i que en aquesta 21a edició precisament tracta sobre “geopolítica i geoeconomia: un ordre mundial canviant”, el cap de l’Executiu ha reivindicat el paper de Catalunya en aquest món global, i per això ha assegurat que tot i que “ara mateix no tenim totes les eines d’un Estat, les estem construint, i com sempre ho hem fet amb capacitat d’adaptació” per poder “tenir veu en l’Europa de les persones”.   “Aquest país mai ha deixat passar les oportunitats, al contrari  les ha agafades, n’ha volgut ser protagonista i les  la liderades”, ha dit, i per això ara  “ les generacions futures no ens podrien perdonar que no ho sabéssim aprofitari que ens resignéssim a instal·lar-nos en una realitat de confort que sabem que anirà canviant” , ha conclòs.
 
Així, el president ha reivindicat la necessitat que en un món dinàmic com l’actual  “els governs dotin la seva ciutadania de totes les eines per adaptar-se a cada canvi, per sortir en primera posició” i així poder “corregir les dinàmiques que tenen efectes adversos sobre les persones, les empreses i el medi ambient”. O canvies o et canvien” ha advertit Puigdemont, perquè en el marc d’un “ordre mundial no només imprevisible sinó canviant, el món es mou, els països es mouen i si no es mouen es moren”.  Es tracta doncs, segons el president,  “de formar part de l’equip de països que canvien les coses o resignar-se a ser societats que seran canviades pels que hauran  decidit  ser actors i protagonistes dels canvis”.
 
En aquest context i davant prop d’un miler d’assistents a la Jornada, el president ha fet una crida: “ara més que mai volem ser protagonistes d’una Europa amb més força i més veus”, en un moment en que ha apuntat que els principis fundacionals europeus i la seva arquitectura econòmica i política es poden veure qüestionats “per alguns esdeveniments de  ¡l’any 2017, per algunes eleccions o convocatòries”.
 
Per això, ha posat en valor el paper decisiu d’Europa pel que fa a l’harmonització fiscal, en la lluita contra el frau i l’evasió fiscal, en de la defensa de la competència i d’uns marcs comuns que defensin els consumidors.  “Europa té un paper important a assegurar els recursos i dels principis rectors que caracteritzen l’estat del benestar i als quals no hem de renunciar” ha dit, com tampoc ha de renunciar “a la vocació que aquest estat sigui adoptat com un estàndard en els estats i les regions globals del qual encara no gaudeixen”.  Per tot plegat, ha reivindicat “el paper d’una Europa forta, i d’una Catalunya amb poder de decisió” que considera que “són claus en la defensa de les nostres empreses i ciutadans”.
 
El president també ha aprofitat la seva intervenció per posar en relleu el paper de Catalunya pel que fa al comerç mundial i la seva capacitat per obrir-se al món i diversificar-se, que han convertit el món en el seu principal client i proveïdor. Així, ha recordat que al voltant del 50% del PIB són vendes fora de Catalunya, convertint-se en el novè país de la UE en vendes a l’exterior per càpita. I, en el mateix sentit, s’ha referit a les exportacions catalanes, que ja representen el 63,3% de les vendes totals.
 
Digitalització de l’empresa
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap de l’Executiu s’ha referit també a la necessitat d’una indústria que protagonitzi la nova revolució industrial que arriba de la mà de la digitalització. Ha advertit que no es circumscriu únicament a l’àmbit empresarial, sinó que també ha de servir per garantir la igualtat i la democratització de la societat. Per això, ha apuntat que el rol del Govern i de les institucions públiques ha de passar també per “protegir els més vulnerables i crear les condicions per garantir la igualtat d’oportunitats, perquè la digitalització no pot suposar reemplaçar els treballadors i ser font de desigualtat”.
 
Finalment, el president s’ha referit també a la necessitat de millorar la capacitació dels treballadors per mitjà d’una formació professional, una formació contínua i de l’emprenedoria i una formació universitària que donin resposta, de qualitat i flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com al canvi tecnològic i dels modes de producció.
 
El cap del Govern ha inaugurat la Jornada, acompanyat del conseller d’Empresa Coneixement, Jordi Baiget. També han intervingut en aquest acte el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas; el president del Consejo General d’Economistas, Valentí Pich; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
 
La Jornada que se celebra avui a Barcelona se centra en analitzar el sistema de relacions econòmiques i geopolítiques internacionals. Durant el mes de novembre, també se celebraran sessions a cadascuna de les seu territorials del Col·legi amb un programa específic relacionat amb el lema de la Jornada. 
 

1  

Imatges

El president Puigdemont ha inaugurat avui la Jornada dels Economistes

El president Puigdemont ha inaugurat avui la Jornada dels Economistes 1508

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined