Govern

Governació transfereix a l'Arxiu Nacional de Catalunya més de 40.000 fitxes de personal de la Generalitat republicana

Les fitxes recullen dades de personal de la Generalitat d'entre els anys 1936 al 1938 fonamentals per conèixer l'estructura organitzativa durant el període de la República

query_builder   14 novembre 2016 16:47

event_note Nota de premsa

Governació transfereix a l'Arxiu Nacional de Catalunya més de 40.000 fitxes de personal de la Generalitat republicana

Les fitxes recullen dades de personal de la Generalitat d'entre els anys 1936 al 1938 fonamentals per conèixer l'estructura organitzativa durant el període de la República

 
  • Són un element important per conèixer l’estructura organitzativa i funcional de l’Administració de la Generalitat en el període de la República

 

  • El tractament arxivístic que s’ha realitzat posa aquesta documentació a la disposició dels investigadors i la ciutadania
Govern
El Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha transferit a l’Arxiu Nacional de Catalunya un total de 41.393 fitxes de personal funcionari de la Generalitat republicana, que es trobaven emmagatzemades a la seu del departament, a la Via Laietana, 26.
 
L’acte de lliurament de les fitxes ha tingut lloc aquest migdia, a la seu de l’Arxiu Nacional de Catalunya, presidit per la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller de Cultura, Santi Vila.
 
Les fitxes recullen dades de personal de la Generalitat d’entre els anys 1936 al 1938, com ara nom i cognoms de l’empleat o empleada, data de nomenament i de cessament, departament i càrrec. El personal de l’Arxiu Central Administratiu del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge ha fet un tractament documental d’aquest material consistent en organitzar, descriure, informatitzar i instal·lar en capses d’arxiu definitiu la documentació. També s’ha realitzat l’adaptació de la base de dades utilitzada en el procés d’informatització al format propi de l’Arxiu Nacional de Catalunya. S’han tractat un total de 41.393 fitxes, contingudes en 147 capses, que representen 14,7 metres lineals de longitud.
 
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha destacat el valor d’aquest documentació, “perquè ens diu molt sobre qui érem i ens permet entendre qui som avui” i ha agraït la feina feta per l’equip de l’arxiu de Governació per recuperar-la. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya és una nació amb una història mil·lenària, “i és responsabilitat nostra identificar-la, preservar-la i donar-la a conèixer”.
 
La consellera ha fet també un reconeixement als treballadors de la Generalitat en l’època de la República. “Es tracta de justícia històrica cap a aquells servidors públics que van treballar al servei dels catalans i les catalanes i a favor de l’interès comú”, ha assegurat. “Cal que el seu esforç i la seva dedicació no caiguin en l’oblit”.
 
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha explicat que “actes com el d'avui compleixen el doble objectiu de, d’una banda, preservar la memòria històrica i, de l'altra, posar en valor la funció pública i el conjunt dels servidors públics". Vila ha recordat que "tot es fa per aprendre de les lliçons del passat" perquè per "prevenir el retorn del totalitarisme i el populisme, cal comprometre's amb la preservació de la memòria i la democràcia".
 
El director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada, ha recordat que l’Arxiu és una estructura d’estat i que la seva missió és rebre la documentació, preservar-la i posar-la a la disposició dels investigadors i de la ciutadania i ha destacat que les fitxes de funcionaris tenen un important valor informatiu i històric i molt aviat estaran disponibles per a ser consultades.
 
La responsable de l’Arxiu Central Administratiu del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Blanca Verdaguer, ha explicat l’origen de les fitxes i el tractament documental que se n’ha fet i ha destacat que són “un element important per conèixer l’estructura organitzativa i funcional de l’Administració de la Generalitat”.
 
Les fitxes es van dur a terme durant els anys 80, amb l’objectiu de recopilar informació laboral sobre funcionaris de la Generalitat republicana, arran de  l’aprovació de la Llei 18/1984, de 20 de març, sobre el personal eventual, contractat i interí al servei de la Generalitat en el període anterior al 1939. Per fer-ho, es va realitzar una tasca de buidatge i recollida d’informació sobre nomenaments i cessaments continguda als butlletins oficials de la Generalitat.
 
Per poder-se acollir als beneficis regulats per aquella legislació, un dels requisits indispensables va ser acreditar la prestació de serveis professionals abans del 1939 a la Generalitat. Les fitxes del personal funcionari van servir llavors per ajudar a demostrar la relació laboral i la prestació de serveis professionals dels interessats que sol·licitaven una pensió econòmica. Avui han esdevingut un testimoni important per conèixer de forma esquemàtica tot un seguit d’informació sobre el personal funcionari de la Generalitat republicana.
 
 
Les fitxes equivalen als expedients de personal, que recullen dades de la vida administrativa del personal de la Generalitat durant un període concret de temps. En aquest sentit, cal destacar que aporten un testimoni clau, pràcticament únic, ja que gran part dels expedients de personal del període republicà van ser destruïts després de la guerra civil per evitar represàlies.
 
Per les seves característiques, aquesta documentació genera interès tant a nivell de recerca com de particulars i familiars. De fet, la informació que contenen ja ha servit per donar resposta a nombroses consultes realitzades, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, per estudiosos i familiars de persones que van treballar a la Generalitat en el període de la República. El tractament arxivístic de les fitxes facilitarà l’accés dels investigadors i la ciutadania a una documentació de notable valor històric.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined