Protocol de Bones Pràctiques de fondeig i ancoratge al litoral català
La distribució costanera de les fanerògames marines ha exposat històricament aquest important hàbitat a diferents pressions humanes. Entre d’altres, en determinades zones s’ha detectat una gran pressió causada per l’ancoratge d’embarcacions i la instal·lació incorrecta de morts de fondeig de boies d’abalisament o de camps de boies. Aquestes pressions són sovint degudes al desconeixement dels usuaris i/o responsables de les instal·lacions marines, i es podrien evitar.
Amb la voluntat d’oferir la millor informació disponible a la ciutadania i als ajuntaments, i, així, eliminar aquestes pressions, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha publicat el Protocol de Bones Pràctiques de fondeig i ancoratge al litoral català al seu web. Aquest document s’ha elaborat amb la col·laboració de científics i tècnics experts en el tema a través del Grup de Treball sobre Hàbitats d’Interès Pesquer; grup creat en el si de la Comissió d’Investigació i Sostenibilitat del Consell de Pesca de Catalunya.
Enllaç: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/pesca/proteccio-recursos-litoral/mar-som-responsables/nautica-esbarjo-afectacio-habitats/
El Protocol recomana evitar qualsevol fondeig i/o ancoratge sobre l’hàbitat protegit o les seves proximitats per evitar afectar-lo. Tot i això, en cas que no fos possible una altra ubicació, el fondeig sobre fanerògames marines només es podria dur a terme per sistemes ecològics i/o de baix impacte reconeguts.
Una normativa pionera
Catalunya té un sector turístic molt vinculat a les zones litorals i un sector pesquer que depèn directament dels recursos marins vius. Conscient d’aquest fet i de les interaccions entre els hàbitats bentònics i els recursos marins vius, des d’una perspectiva ecosistèmica, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha estat pionera en molts aspectes en la protecció normativa d’hàbitats marins com les fanerògames marines, el seguiment del seu estat i la publicació d’una delimitació cartogràfica de la seva distribució.
Des del reconeixement normatiu per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la necessitat de protegir aquest hàbitat fa més de 25 anys, s’ha avançat molt en la protecció i el coneixement d’aquest hàbitat d’interès pesquer. En aquest sentit, un important pas va ser precisament l’estandardització i integració de la informació cartogràfica de les zones amb presència i l’ocupació d’aquest hàbitat a la costa catalana. D’aquell treball, l’any 2014, es va publicar la primera delimitació de les praderies del litoral català.
Les fanerògames marines, juntament amb els fons de coral·ligen i els grapissars, constitueixen hàbitats d’interès pesquer reconeguts per la legislació catalana i internacional. Els primers estan formats per plantes superiors perennes i, a diferència de les algues, produeixen flors i fruits. Al litoral català, poden estar integrats per tres espècies i formen praderies conegudes com a alguers, altines, herbassars o bruts.