El Servei Català de Trànsit coordina a Catalunya una campanya preventiva d'ús dels sistemes de seguretat passiva

Mossos i Policies Locals duran a terme controls d'ús de cinturó, casc i sistemes de retenció infantil a les carreteres i carrers del país durant aquesta setmana

query_builder   16 gener 2017 10:18

event_note Nota de premsa

El Servei Català de Trànsit coordina a Catalunya una campanya preventiva d'ús dels sistemes de seguretat passiva

Mossos i Policies Locals duran a terme controls d'ús de cinturó, casc i sistemes de retenció infantil a les carreteres i carrers del país durant aquesta setmana

·         Al llarg d’aquesta setmana, Mossos i Policies Locals duran a terme controls d’ús de cinturó, casc i sistemes de retenció infantil a les carreteres i carrers del país
 
·         L’ús del cinturó de seguretat redueix el risc de mortalitat en cas d’accident en un 75%
 
·         Si un nen viatja sense subjecció es multipliquen per 5 les possibilitats que pateixi lesions mortals o greus
El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina aquesta setmana, entre avui dilluns 16 i diumenge 22 de gener, una campanya policial preventiva d’ús de sistemes de seguretat passiva amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals. Aquesta estratègia operativa per controlar l’ús de cinturó (tant per part del conductor com de l’acompanyant i dels ocupants dels seients posteriors), així com el del casc i els sistemes de retenció infantil (SRI) a les carreteres i carrers de Catalunya té l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit i recordar la importància d’emprar aquests dispositius i de fer-ho correctament.
 
Al llarg de la setmana s’informarà i alertarà d’aquesta campanya de controls intensius d’ús dels dispositius de seguretat passiva a través dels Panells de Missatge Variable (PMV) ubicats a les vies catalanes amb el missatge CONTROLS SEGURETAT PASSIVA.
 
Aquest 2017 es portaran a terme catorze campanyes preventives i integrals de les policies de Trànsit de Catalunya i aquesta que comença avui de seguretat passiva és la primera que es realitza. Al 2016 es van desenvolupar dues campanyes policials de controls intensius d’ús dels dispositius de seguretat passiva als mesos de gener i setembre, durant les quals Mossos d’Esquadra i Policies Locals van imposar 3.785 denúncies (3.449 relacionades amb el cinturó, 217 pel no ús o ús incorrecte dels SRI i 119 de casc).
 
No utilitzar els dispositius de seguretat passiva o fer-ho però de manera incorrecta agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes. De fet, no portar el cinturó, SRI o casc és, juntament amb la velocitat i la conducció sota els efectes de l’alcohol/ drogues, és una de les principals causes de  lesions derivades dels accidents de trànsit. Davant d’això, és important realitzar campanyes intensives per continuar conscienciant els conductors i la resta d’usuaris dels riscos i conseqüències d’aquesta acció.
Així mateix, des de l’SCT es vol recordar a tots els usuaris de la necessitat de cordar-se el cinturó de seguretat en tots els vehicles, també en els autocars. Per aquest motiu es va endegar l’any passat la campanya “A l’autocar també”        en què, a través d’un vídeo amb els infants com a prescriptors i en el qual es destaquen les mesures de seguretat reglamentàries per a la protecció dels menors quan viatgen en vehicles de transport escolar, es vol sensibilitzar el conjunt de la ciutadania sobre la importància de cordar-se el cinturó també en aquests vehicles de transport de viatgers.
 
Els elements de seguretat passiva són bàsics per salvar vides en cas de sinistres viaris
 
-       L’ús del cinturó de seguretat és obligatori per a tots els ocupants de tots els vehicles, en tots els trajectes i tant en vies urbanes com interurbanes. En cas de turismes als seients del darrere també és obligatori i bàsic per evitar seqüeles greus en cas d’accident.
 
-          L’ús d’aquest redueix el risc de mortalitat en cas d’accident en un 75%. El seu ús conjuntament amb el coixí de seguretat representa una disminució de la mortalitat del 80%. El coixí de seguretat no és eficaç si no es complementa amb l’ús del cinturó de seguretat.
 
-          No utilitzar el cinturó pot causar lesions internes de caràcter greu o mortal, sobretot al cap i al tòrax. El cinturó protegeix tant de sortir disparat de l’habitacle del vehicle com d’impactar contra el parabrises.
 
-          A 80 km/h un xoc frontal sense portar el cinturó de seguretat acostuma a comportar la mort o lesions de gravetat. En cas d’accident amb bolcada o gir brusc el seu ús és fonamental. No portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals.
 
-          En zona urbana, la possibilitat de resultar ferit greu o mort és 5 vegades menor si es porta cordat el cinturó de seguretat.
 
-          Quan es produeix una frenada brusca, el pes d’una persona de constitució mitjana pot arribar a ser de 200 kg. En cas d’una col·lisió severa, els passatgers posteriors poden impactar amb els ocupants dels seients de davant i causar-los greus seqüeles i fins i tot la mort. En un impacte frontal, la probabilitat que un ocupant dels seients posteriors colpegi mortalment a un altre passatger dels seients de davant pot ser fins a 8 vegades més gran.
 
-          No utilitzar el cinturó de seguretat es considera una infracció greu i suposa una multa de 200 euros. Si l’infractor és el conductor, la sanció implica la pèrdua de 3 punts del carnet de conduir. No utilitzar adequadament el cinturó de seguretat és una infracció greu però no comporta pèrdua de punts.
 
Els infants, sempre al darrere:
 
-          Els menors amb una altura igual o inferior a 135 cm han d’ocupar obligatòriament els seients del darrere del vehicle i han d’utilitzar sempre un sistema de retenció homologat i adaptat a la seva talla i pes.
 
-         Excepcionalment, els menors amb una estatura igual o superior a 135 cm poden utilitzar directament els cinturons de seguretat del vehicle. No obstant això, fins els 150 cm és recomanable que continuïn fent servir un sistema de retenció infantil.
 
-          Si un nen viatja sense subjecció es multipliquen per 5 les possibilitats que pateixi lesions mortals o greus. Si el sistema de retenció infantil s’utilitza adequadament, es redueix fins en un 75% les lesions en cas d’accident.
 
El casc, alguns consells bàsics per portar-lo amb seguretat:
 
-          Cal que sigui homologat i es recomana que sigui del tipus integral. Si és integral, d’una sola peça, protegeix tot el cap i la cara. Cal portar-lo ben cordat i de la talla adequada. Ha de quedar ajustat i la corretja de subjecció no pot quedar solta ni superar mai la barbeta.
 
-          El casc no és per a tota la vida. La data límit del material amb què s’ha fabricat, l’ús, el tracte rebut o el grau d’exposició als elements meteorològics que hagi sofert limiten el seu correcte funcionament en cas d’accident.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined