El president ha felicitat personalment l'equip d'arquitectes d'RCR

El president Puigdemont trasllada personalment als arquitectes de l'estudi RCR "l'orgull de país" pel premi Pritzker d'arquitectura

El cap de l'Executiu ha visitat, aquest matí, l'estudi guanyador d'aquest guardó, considerat el Nobel d'arquitectura

query_builder   3 març 2017 13:17

event_note Nota de premsa

El president Puigdemont trasllada personalment als arquitectes de l'estudi RCR "l'orgull de país" pel premi Pritzker d'arquitectura

El cap de l'Executiu ha visitat, aquest matí, l'estudi guanyador d'aquest guardó, considerat el Nobel d'arquitectura

  • El president ha inaugurat a la capital de la Garrotxa la Xarxa Espavilada, el primer sistema híbrid de climatització de Catalunya, que permet un important estalvi econòmic i d’emissions de CO2
  • Carles Puigdemont apel·la a la “coresponsabilitat” de la societat en els “costos energètics i ambientals” que suposa el consum d’energia
 
El president visitant l'estudi d'arquitectura RCR per felicitar els seus membres, Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, guanyadors del premi Pritzker
El president durant la visita a l'estudi d'arquitectura RCR (Foto: Jordi Bedmar)
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha volgut reiterar avui de manera personal les felicitacions a l’estudi RCR Arquitectes d’Olot pel premi Pritzker i ha aprofitat la seva estada a la capital de la Garrotxa per visitar-los.
 
Durant la seva estada a l’estudi dels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, el cap de l’Executiu ha assegurat que aquest premi i “les aportacions  de rellevància internacional” que fan amb la seva feina són “un orgull de país”.
 
Amb aquest guardó, el de “més prestigi internacional en el món de l’arquitectura”, la Fundació Hyatt de Chicago ha volgut reconèixer així els valors locals de l’estudi olotí que han adquirit un interès universal.
 
Per això, a més de destacar la seva tasca com a professionals, el president ha assegurat que amb la seva manera d’entendre l’arquitectura amb “un relat insubornablement arrelat a terra” han estat capaços d’arribar a qualsevol racó del planeta amb un discurs propi que es caracteritza per una “visió que l’arquitectura té de compromís en relació al paisatge, a la societat i a la cultura com una activitat oberta, transversal que ha d’entendre el lloc on s’implanta i que ha de donar una narrativa”.
 
Puigdemont ha assegurat també que amb aquest guardó se situa també “Olot al mapa del talent, de la creativitat i de l’excel·lència”.
 
Entre les obres més conegudes a Catalunya d'RCR hi ha Teatre La Lira de Ripoll;  la biblioteca Joan Oliver del barri de Sant Antoni a Barcelona; l'institut de secundària de Vilartagues, a Sant Feliu de Guíxols; Estadi d’atletisme Tussols-Basil d’Olot;  restaurant i pavellons Les Cols d'Olot; les caves Bell-lloc de Palamós; el crematori de Hofheide (Bèlgica) o el museu Soulages a Rodés (França).
 
Han acompanyat el president en aquesta visita l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, i el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús.
 
Inauguració de la Xarxa Espavilada d’Olot
 
La visita del president de la Generalitat a Olot ha continuat amb l’acte inaugural de la Xarxa Espavilada d’Olot, la primera xarxa de climatització de Catalunya que funciona a partir d’un sistema híbrid d’energies renovables: geotèrmia, fotovoltaica i biomassa, i que donarà servei a 7 equipaments del centre de la ciutat.  
 
En el decurs de l’acte, el president ha subratllat que es tracta d’una col·laboració publico privada “innovadora, compromesa socialment  i ambientalment”.  El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció per apel·lar a la “necessitat  de fer un canvi en la forma de relacionar-nos amb les fonts de l’energia i a la manera de gastar energia”. Per això, ha reclamat ser “ser corresponsables dels costos energètics i ambientals” que suposa el seu consum.
 
El president ha subratllat també el seu caràcter de compromís amb la societat que suposa la Xarxa Espavilada d’Olot. Amb aquest nou equipament, “tindrem boscos més nets, més endreçats, tindrem un consum més responsable, contribuirem a mitigar els efectes del canvi climàtic, contribuirem a inserir laboralment gent amb més dificultats i a més formarem en la cultura sostenible a les noves generacions de ciutadans que hauran d’administrar el planeta”, ha assegurat Puigdemont .
 
Aquest projecte, pioner al nostre país, funciona a partir d’un sistema ESPAVILAT que decideix de forma anticipada quina energia utilitza a cada moment en funció dels aspectes ambientals (una estació meteorològica preveu el temps que farà dels propers dies), té en compte factors econòmics com la tarifa elèctrica i la demanda de consum dels edificis que ha de subministrar.
 
El sistema ha estat desenvolupat per Gas Natural i Wattia Innova, i ha suposat una inversió d’1,5 milions d’euros.  Té una longitud aproximada de 1.800 metres que permeten climatitzar els 40.000 m2 de superfície dels edificis als quals estan connectats: l’antic hospital Sant Jaume; el Mercat municipal; la Residència Montsacopa; el Museu Comarcal de la Garrotxa; la Caritat; el Casal de la Gent Gran i Can Monsà.  
 
Per fer possible aquest projecte, s’hi ha construït  24 pous de geotèrmia al subsòl de la plaça Mercat, i a la Sala de les Energies, situada a les antigues instal·lacions de l’Hospital d’Olot,  s’hi ha instal·lat dues calderes de biomassa de 450 kW i 150 KW potència, 3 bombes geotèrmiques de 60 kW cadascuna, 2 acumuladors d’aigua calenta de 8.000 litres cadascun, així com el sistema de d’impulsió i control de la xarxa.
 
A part de l’estalvi econòmic (estimat en un 10% respecte al cost de les actuals fonts d’energia no renovables ) que suposarà pels clients el canvi de sistema, s’obtindrà un estalvi en les emissions de CO2, ja que en un únic any es deixaran de produir més de 750 tones de CO2.
 
La Xarxa Espavilada d’Olot ha rebut el premi European Heat Pump Association, que per primera vegada ha recaigut en una ciutat dels països del sud d’Europa.
 
La Garrotxa és la comarca amb major superfície forestal de tot Catalunya (74% del total) i l’única amb una zona volcànica de les seves característiques. Projectes com el de la Xarxa Espavilada de climatització d’Olot han de servir per a impulsar el mercat local de la biomassa km0. Es preveu que a través d’aquest projecte es pugui facilitar la reinserció social de col·lectius amb risc d’exclusió social, especialment de joves. Amb la Fundació la Fageda s’ha iniciat una prova pilot perquè els joves puguin rebre algun tipus de formació en gestió forestal sostenible i puguin incorporar-se al mercat de la biomassa local.

3  

Imatges

Fotografia de la visita del president Puigdemont a l'estudi d'arquitectura RCR

Fotografia de la visita del president Puigdemont a l'estudi d'arquitectura RCR 1885

Fotografia de la visita del president Puigdemont a l'estudi d'arquitectura RCR

Fotografia de la visita del president Puigdemont a l'estudi d'arquitectura RCR 1851

Fotografia de la inauguració de La Xarxa Espavilada

Fotografia de la inauguració de La Xarxa Espavilada 1376

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined