L'activitat portuària dels ports de la Generalitat genera 992 milions anuals de facturació i més de 9.000 llocs de treball

query_builder   5 abril 2017 14:26

event_note Nota de premsa

L'activitat portuària dels ports de la Generalitat genera 992 milions anuals de facturació i més de 9.000 llocs de treball

  • Els 45 ports competència de la Generalitat aporten aporten 448,2 milions al PIB de Catalunya
TES
Ports de la Generalitat ha encarregat al Laboratori de transferència de la Universitat de Barcelona (UB) un estudi per analitzar l’impacte econòmic que genera l’activitat dels 45 ports que són competència de la Generalitat sobre l’economia catalana, que no inclou els ports de Barcelona i Tarragona. L’informe mostra que l’activitat realitzada l’any 2014 als 45 ports va generar una facturació de 991,6 milions d’euros, és a dir, va permetre facturar a Catalunya diàriament per valor de 2,7 milions d’euros. Al mateix temps, va aportar 448,2 milions d’euros al PIB de Catalunya (un 0,22% del PIB total català). L’activitat portuària ha contribuït al manteniment de 9.135 llocs de treball equivalents a temps complet (un 0,3% del total d’afiliats a la Seguretat Social  a Catalunya) i va generar una recaptació fiscal de 170,9 milions d’euros en impostos.
 
El secretari d’Infraestructures i Mobilitat i president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ha destacat que l’estudi “posa de relleu que els ports esdevenen una indústria productiva que impulsa el desenvolupament de la economia catalana generant PIB i, sobretot, llocs de treball directes i indirectes”. Per a Font, “les dades avalen la política de partenariat entre Govern i els agents econòmics que gestionen i inverteixen en els ports catalans”. També s’ha referit a la nova Llei de ports, actualment en tràmit parlamentari, i al Pla de ports, en redacció, “que han de servir per impulsar el model català introduint conceptes de sostenibilitat ambiental i de lluita contra el canvi climàtic, de port intel·ligent, aprofundir en la diversificació de sectors, millorar en la governança i facilitar la seva relació amb els entorns econòmics, socials, ambientals i urbans”, ha detallat.
 
Per elaborar aquest document s’ha pres com a referència l’any 2014 i s’han analitzat els set segments d’activitat següents: pesquera, nàutica, comercial, construcció i reparació de vaixells, restauració, turística i pública (aquesta darrera es refereix als serveis prestats directament per l’empresa Ports de la Generalitat).  En total s’ha treballat amb 734 empreses (principalment confraries de pescadors, clubs nàutics i drassanes), amb informació relativa de 1.934 armadors i tripulants de vaixells de pesca.   
 
Conclusions de l’estudi
 
L’estudi conclou que si l’impacte econòmic total generat per aquests ports es desglossa entre impacte directe, indirecte i induït, per cada 100 euros facturats de manera directa fruit de l’activitat als ports de la Generalitat s’aporten 86 euros de facturació indirecta i induïda. Tanmateix, per cada 100 euros de contribució al PIB directe es generen 113 euros addicionals. Alhora, per cada 100 ocupats directes es generen 61 treballadors de manera indirecta i induïda. A més, per  cada 100 euros de rendes salarials directes s’aporten 92 euros de rendes indirectes o induïdes.
 
Així mateix, si l’impacte econòmic es valora per segments d’activitat, la construcció, reparació i compravenda d’embarcacions, la pesca i la nàutica generen el 65% de l’impacte total.
 
Els sectors que han tingut major facturació i major ocupació de treballadors derivats de l’activitat portuària han estat pesca i aqüicultura, amb una facturació total de 110,7 milions d’euros i 2.117 ocupats; el sector d’emmagatzematge de mercaderies i activitats afins al transport amb 97,3 milions i 289 treballadors. El sector d’activitats esportives, recreatives i entreteniment amb 95,4 milions d’euros de facturació i 794 treballadors; i el sector de serveis de restauració amb 84,6 milions i 1.487 treballadors.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 158

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined