El conseller de Salut, Antoni Comín ha participat aquest matí a la jornada
Més no sempre és millor: evitem pràctiques de poc valor, que ha organitzat l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i que ha comptat amb l’assistència de més de 800 professionals. L’objectiu de l’acte ha estat debatre i analitzar les estratègies per posar en pràctica les recomanacions elaborades pel projecte Essencial i procedir a l’anàlisi posterior de l’impacte dels resultats obtinguts.
El projecte Essencial és una iniciativa que promou millorar la qualitat de l'atenció sanitària mitjançant la identificació de practiques clíniques de poc valor i l’elaboració de recomanacions per evitar-les. Amb aquesta iniciativa es pretén informar la comunitat professional i la ciutadania sobre procediments que, segons l'evidència científica i el criteri consensuat dels experts, no aporten beneficis per a la salut. A més, Essencial avaluarà l'impacte de les recomanacions en el sistema sanitari, tant des del punt de vista de procés com de resultats finals.
El conseller ha felicitat els professionals implicats en aquest objectiu i ha refermat el compromís del Departament de Salut en el mateix: “El paper dels professionals en la implementació i en la identificació és clau per aconseguir l’èxit d’aquest projecte”, ha dit. Comín també ha indicat que l’avaluació pretén ser “la palanca de les transformacions, i el lideratge de l’AQuAS és imprescindible”, tot afegint que també tenen un rol fonamental les societats científiques i els professionals.
Des de l'any 2013 en què es va iniciar el projecte s'han publicat unes 60 recomanacions que es poden consultar al portal web Essencial
http://essencialsalut.gencat.cat. El projecte es basa en la col·laboració estreta i continuada entre les societats científiques, els professionals sanitaris, els pacients i l'AQuAS.
L’any 2015 es va iniciar una fase pilot del projecte per la implementació de les recomanacions a l’àmbit assistencial. Aquesta estratègia compta amb el factor clau de l'esforç i la implicació dels professionals de la salut. L'àmbit de l'atenció primària aporta actualment 146 equips, majoritàriament de l'Institut Català de la Salut però on també hi participen equips d'altres proveïdors.
Aquests equips destaquen pel lideratge, el debat i la reflexió entre els propis professionals sanitaris, tot abordant aspectes com la problemàtica que pot representar l'excés de medicalització de la pràctica clínica habitual, el sobrediagnòstic i el sobretractament.
Essencial és una iniciativa alineada amb d’altres projectes i campanyes internacionals com per exemple Choosing Wisely als Estats Units d'Amèrica (EUA) -iniciativa que ja s'ha estès a d’altres països-, o també el britànic ‘Do not do recommendations’ del National Institute for Health and Care Excellence (NICE) que també promouen recomanacions per evitar pràctiques innecessàries i de poc valor.
Aquesta jornada ha comptat amb la participació de diverses persones expertes, entre les que cal destacar la conferència del professor Glyn Elwyn, catedràtic del Darmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice als Estats Units, qui és un de les personalitats més rellevants en la disciplina de les decisions compartides en la relació entre metges i pacients.