Catalunya celebra per primer cop la Setmana Sense Soroll amb un èxit rotund

query_builder   1 maig 2017 08:00

event_note Nota de premsa

Catalunya celebra per primer cop la Setmana Sense Soroll amb un èxit rotund

  • L’objectiu és aglutinar les iniciatives promogudes, tant en l’àmbit públic com privat, adreçades a conscienciar sobre la contaminació acústica
  • Una trentena d’associacions, escoles, ajuntaments i entitats s’impliquen en l’organització d’actes
  • El 26 d’abril, Dia Internacional  de Conscienciació Envers el Soroll
La diada té com objectiu sensibilitzar la ciutadania dels efectes de la contaminació acústica i promoure’n solucions. Més de seixanta activitats arreu del territori, per conscienciar la societat de la necessitat d’abordar aquest tema.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat lidera l’organització d’aquesta iniciativa, que compta amb el suport de prop d’una trentena d’entitats, associacions i ajuntaments, que s’han implicat en l’organització dels diversos actes i esdeveniments al llarg de la setmana.
 
La Setmana ha nascut amb voluntat de continuïtat, amb la idea que creixi en participació arreu del territori en les properes edicions. En aquesta primera edició hi ha participat en l’organització l’Associació Catalana de Consultors Acústics, l’Ajuntament de Sabadell, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC de Terrassa.
 
 
Lema de la jornada
 
Sota el lema ‘Silenci si us plau’, la campanya s’ha impulsat amb la voluntat d’aglutinar totes aquelles iniciatives promogudes, tant en l’àmbit públic com privat, amb els objectius següents:
 
·         Conscienciar la ciutadania del problema de la contaminació acústica, especialment en l’àmbit urbà, dels seus efectes, i de les seves possibles solucions. Sensibilitzar la ciutadania que és part del problema i part de la solució.
 
·         Treballar amb col·lectius específics, com els centres escolars, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge.
 
·         Donar a conèixer, tant a la ciutadania com a les administracions, noves eines de gestió i control.
 
 
·         Impulsar la col·laboració entre administracions, amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria, per optimitzar recursos i poder oferir millor resposta a aquesta problemàtica.
 
Un munt d’activitats sobre el mapa
 
Entre la seixantena d’accions programades arreu del territori, destaquen les activitats següents:
 
·         L’escola escolta: una vintena d’escoles i instituts han participat en l’organització d’aquesta activitat, que consisteix en mesuraments utilitzant una aplicació mòbil gratuïta, perquè l’alumnat prengui consciència dels sons i sorolls ambientals a la seva escola, ja siguin naturals o relacionats amb l’activitat humana.
 
·         Vine a escoltar al Parc: els Parcs Naturals de Catalunya que estan duent a terme algun pla de protecció envers la contaminació acústica, promouen activitats per valorar els sons naturals fent-ne la seva  identificació i localització. Són el Parc Nacional d’Aigüestortes-Sant Maurici, i els Parcs Naturals de Montsant, Cap de Creus i de la Zona Volcànica de la Garrotxa.   
 
·         Quin soroll fem: l’activitat consisteix en el mesurament amb un sonòmetre en diferents punts del municipi, incloent zones amb trànsit elevat de vehicles, i zones tranquil·les, per prendre consciència del soroll vinculat a l’activitat humana.
 
·         Jornada tècnica de mesurament de soroll: l’activitat consisteix en un exercici d’intercomparació en la qual hi participen més de 30 tècnics/es municipals.
 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined