La Generalitat ha impulsat canvis substancials en les bases de les subvencions estructurals a publicacions en paper, mitjans digitals, ràdios i televisions per tal d’apostar per professionalitzar el sector donant un major suport a les empreses que contractin treballadors vinculats a la creació de continguts.
La Secretaria de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació i la Direcció General de Mitjans de Comunicació -responsables de determinar les novetats- han reformulat les bases després de mantenir múltiples contactes amb el sector durant tot l’any 2016 per escoltar les seves necessitats.
El Govern pretén potenciar la creació d’estructura d’empresa, així com la professionalització en la creació de continguts, valorant especialment el nombre de redactors que tenen contractats els mitjans. Així doncs, en els ajuts a les publicacions en suport paper s’introdueix el suport a la professionalització per primera vegada, i en els ajuts a mitjans digitals i de ràdio augmenta significativament la quantia atorgada per cada redactor en plantilla.
Precisament la destinada als mitjans digitals és la línia de subvencions on es podran veure més canvis, ja que s’ha reformulat per complet el sistema de càlcul de l’import de manera que agafarà molt més pes el suport a la professionalització, en detriment de la quantia lligada a la difusió del mitjà. A més, per calcular aquesta quantia s’han introduït nous criteris qualitatius, com ara la durada mitjana de la visita, juntament amb la profunditat i fidelitat d’aquesta, per tal de donar més suport als continguts de qualitat i evitar estimular comportaments poc ètics per tal d’aconseguir més usuaris únics.
Per altra banda, també s’introdueixen diverses mesures per donar encara més suport als mitjans de proximitat, com un dels puntals i trets distintius del sistema de comunicació català, per tal de garantir la seva continuïtat i contribuir a mantenir-ne la competitivitat en un sector cada vegada més globalitzat. Per exemple, s’augmenta el suport bàsic per a les publicacions digitals de proximitat, o es redueix el tiratge mínim per a les publicacions en paper d’abast local.
Prèviament a l’elaboració de les noves bases de les subvencions, el Govern ha mantingut una línia de total obertura al sector, per escoltar-lo i poder adaptar-se a l’evolució dels mitjans, així com per conèixer la seva opinió sobre les possibles millores.
El secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació, Miquel Gamisans, ha assegurat que “els canvis suposen una posada al dia dels criteris de suport al sector dels continguts en català, en un mercat en evolució constant. El major compromís del Govern de Catalunya amb aquells qui es comprometen a crear llocs de treball no només és de justícia sinó que també estimularà que es creïn continguts de major qualitat perquè les empreses periodístiques estaran més professionalitzades”.
Podeu consultar les bases al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, als enllaços següents:
Si ho preferiu, podeu entrar al web de la Direcció General de Mitjans de Comunicació, on trobareu aquests mateixos enllaços en l’apartat corresponent a cada línia de subvenció: