SUR

La signatura s'ha realitzat en el marc del 'Bealt and Road Forum', on la Xina presenta l'estratègia d'internacionalització del país

El Govern i l'Ajuntament de l'Hospitalet formalitzen el conveni per a la ubicació del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa a Catalunya

Les autoritats xineses l'han reconegut com a projecte amb categoria d'interès nacional

query_builder   14 maig 2017 11:00

event_note Nota de premsa

La signatura s'ha realitzat en el marc del 'Bealt and Road Forum', on la Xina presenta l'estratègia d'internacionalització del país

El Govern i l'Ajuntament de l'Hospitalet formalitzen el conveni per a la ubicació del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa a Catalunya

Les autoritats xineses l'han reconegut com a projecte amb categoria d'interès nacional

  • El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, signen l’acord que permetrà la instal·lació del TCM-EU en l’antiga fàbrica Godó i Trias
  • El TCM-EU esdevindrà en el centre de referència i actualització científica de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) a Europa en l’àmbit sanitari, de recerca, de formació, cultural i legislatiu
SUR
 
El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, han formalitzat amb el govern xinès el conveni per a la ubicació del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa a Catalunya, que s’instal·larà en l’antiga fàbrica Godó i Trias de l’Hospitalet. La signatura de l’acord s’ha realitzat en el marc del Belt and Road Forum, la presentació mundial de l’estratègia xinesa d’internacionalització que compta amb la participació de 28 caps d’Estat i de Govern. Per part de les autoritats xineses, l’han subscrit el director de l’Agència de Medicina Tradicional Xinesa de l’Ajuntament de Pequín, Tu Zhitao, i l’administradora de l’empresa EuropeanTraditional Chinese Medicine, Zhang Yang.
 
El Centre Europeu de Medina Tradicional Xinesa (TCM-EU) té com a principal objectiu convertir-se en el centre de referència de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) a Europa a través d’aplicar els mètodes i processos de la medicina occidental –basada en evidències científiques– als tractaments i medicaments que utilitza la MTX, com ara les hermes medicinals o l’acupuntura. Aquesta integració ha de permetre la selecció, estudi i regulació d’aquest pràctiques de MTC que acompleixin les estàndards científics, clínics i legals europeus. Així mateix, ha de contribuir a la sostenibilitat dels sistemes sanitaris occidentals gràcies a la introducció d’aquesta disciplina que es basa en tractaments simples, còmodes, econòmics i fiables.
 
En aquest sentit, el secretari Arcadi Navarro ha destacat que “la ubicació a Catalunya del TCM-EU és una decisió estratègica que contribuirà a endreçar amb rigor aquest àmbit i a millorar la salut preventiva dels ciutadans catalans i europeus gràcies a la combinació de la medicina occidental amb la tradició mil·lenària de la MTX”. Per la seva part, l’alcaldessa Núria Marín ha subratllat que “l’elecció de l’Hospitalet per ubicar aquest centre constata les enormes potencialitats del Parc biomèdic de la GranVia, un projecte estratègic que transcendeix l’àmbit local, que aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació. L’arribada del TCM-EU és fruit de l’estreta col·laboració de l’Ajuntament amb la Generalitat i la Universitat de Barcelona”.
 
El TCM-EU també significarà la creació d’un sistema acadèmic regularitzat, sistemàtic i oficial per estudiar científicament les tècniques de la MTX i per formar professionals de MTX altament qualificats. En definitiva, permetrà oferir assistència sanitària de qualitat i promourà un marc legislatiu que en garanteixi la qualitat. Així mateix, difondrà la cultura i el coneixement de la MTX.
 
Per tots aquests valors, durant l’acte de signatura del conveni, la màxima autoritat de l’Administració Estatal de Medicina Tradicional Xinesa, Wang Guoqiang, ha anunciat que el projecte català ha estat reconegut com a projecte amb categoria d’interès nacional.
 
Ubicat al clúster de la salut
El recinte que acollirà el TCM-EU està situat al Parc biomèdic de la GranVia de l’Hospitalet, un clúster en l’àmbit de la salut configurat per dos grans nuclis hospitalaris: l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Duran i Reynals; així com per centres capdavanters en recerca biomèdica com ara l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), a més d’altres espais destinats al desenvolupament de l’activitat econòmica vinculada a la biomedicina.
 
L’antiga fàbrica tèxtil de Godó i Trias, situada a l’avinguda de la Gran Via de l’Hospitalet, acollirà els diferents equipaments que integraran el TCM-EU:
  • Centre de salut i benestar de salut de MTX
  • Centre de formació  MTX
  • Centre de Recerca en MTX
  • Centre Cultural de MTX
Així com, la corresponent àrea administrativa i de serveis, que inclourà un restaurant especialitzat en cuina saludable basada en la MTX.
 
En definitiva, el centre situat a l’Hospitalet integrarà els cinc pilars en els que es basa el TCM-EU: l’assistència sanitària en MTX, l’educació i al formació, la investigació científica, la cultura, i la legislació.
 
Culminació d’un procés iniciat al 2014
La formalització de l’acord per construir el TCM-EU a l’Hospitalet de Llobregat és la culminació d’un procés iniciat al gener del 2014 amb la signatura del primer acord entre l’Administració de MTX de Pequín i la Generalitat. Concretament, el projecte està impulsat des de la conselleria d'Empresa i Coneixement, mitjançant la Secretaria d'Universitats i Recerca i l'àrea d'atracció d'inversions estrangeres d'ACCIÓ.
 
Abans, el govern municipal de la capital xinesa s’havia posat en contacte amb el Govern català per crear aquest centre en un projecte en el qual també es van implicar, des del primer moment, l’Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), o el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, entre d’altres.
 
Actualment, i des d’aquest curs 2016-17, s’imparteix a Barcelona un Màster de MTX, d'una durada de dos cursos acadèmics, és fruit de la col·laboració acadèmica de la UB, la UPF i la Universitat de MTX de Pequín. Els estudis són totalment en anglès i les pràctiques externes es duen a terme a Pequín.
 
El Belt and Road Forum
El Belt and Road Forum és un esdeveniment de nivell internacional organitzat per la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma del govern xinès que se celebra fins avui a Pequín. Es considera l’acte diplomàtic de major importància a la Xina, al qual hi assisteixen 28 caps d’Estat i Govern, a més de 80 directius d’organitzacions internacionals, 100 autoritats de nivell ministerial, i més de 1.200 delegats de regionals d’arreu del món.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 715

Fotografia 2

Fotografia 2 3412

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined