El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquesta nit des de Girona que “no hi ha ni un sol motiu, ni una sola raó legal ni política perquè l’Estat no s’assegui a negociar i a parlar” i ha advertit que el Govern de Rajoy haurà d’argumentar bé i “passar vergonya democràtica” si dona una resposta negativa. “Hauran de dir no a molta gent, a gent de tots els colors i també a gent a qui no agrada que Catalunya sigui independent, però que vol que Catalunya voti”, ha afegit, fins i tot “els bisbes catalans”, ha dit, que s’han pronunciat a favor que siguin escoltades les “legitimes aspiracions del poble català”.
Durant la Gala de reconeixement als alcaldades i alcaldesses de Catalunya, que s’ha celebrat a Girona, president ha emplaçat el Govern espanyol a donar resposta “en un temps raonable”, a l’oferta de diàleg que exposarà en el decurs de la conferència que pronunciarà a Madrid el proper 22 de maig i ha assegurat que: “l’absència de resposta ja és una resposta”. Per això, ha advertit que si en menys d’un mes l’Executiu de Madrid no es pronuncia “ens donarem per al·ludits” i haurà “una denegació per silenci administratiu, que és una figura molt pròpia de la legislació espanyola i del dret espanyol , contràriament al que hauria de ser la modernitat, que és apostar pel silenci positiu”. “Hem tingut molta paciència i la tenim en aquest tram final també, però davant d’una proposta clara cal una resposta clara per respecte”, ha reblat.
Amb tot, el president ha reconegut que si finalment el Govern central “s’adona que això no ho pot arreglar només a cops d’advocats de l’Estat, a cops de fiscalia, a cops de Tribunal Constitucional i a cops de guerra bruta i entén que amb això no va enlloc” i que aquest “és un assumpte greu i transcendent” i es mostra disposat a parlar, aleshores l’Executiu català es veurà “obligat a fer-ho també” perquè, ha reconegut, “tots tenim una part de responsabilitat en la resolució d’aquesta situació”. “Veurem on ens porta, potser no ens portarà enlloc, però tenim el deure de fer-ho”, ha afegit.
Per això, s'ha mostrat disposat a parlar de la data, la pregunta, la majoria i la implementació dels resultats, i ha reconegut que quan es proposa un diàleg s’ha d’estar “obert a canvis i que l’altre pugui fer aportacions que modifiquin les teves intencions inicials, perquè per això serveixen les negociacions”.
El president també ha avançat que la seva compareixença a l’Auditori Caja de Música de l’Ajuntament de Madrid, acompanyat del vicepresident Junqueras i del conseller Romeva, servirà per exposar “les passes fetes i en quins termes ens proposem l’obertura d’un diàleg”. Puigdemont, que ha dit que aquesta serà la seva darrera intervenció pública a aquella ciutat com a president abans no formuli una petició a l’Estat , ha advertit que “no és el moment, ni el lloc , ni el format per formalitzar una proposta, però si per fer unes reflexions d’ un referèndum per Catalunya i una invitació a un acord democràtic per poder resoldre una situació política”.
Amb tot, el president ha assegurat que “és evident” que el referèndum se celebrarà perquè “no hi ha una altra alternativa, ja que això és el que “han triat els ciutadans i és pel que estem més preparats que mai com a país , com a administració i com a sistema públic”.
Data i pregunta
Respecte a la data del referèndum , el cap de l’Executiu ha insistit que “abans de marxar de vacances hi haurà data i pregunta definides”, però s’ha mostrat convençut que proposar-les ara “dificultaria el diàleg”. Pel president, cal “esperar i ser respectuosos amb la oferta de diàleg i no dir data ni pregunta, perquè aleshores no seriem creïbles”. Amb tot, ha reiterat que aquest calendari es podria veure alterat si abans de l’estiu la resposta del Govern espanyol fos “parlem-ne”, perquè aleshores hi hauria una “obligació moral” a donar una oportunitat a aquest diàleg.
El president també ha volgut deixar clar que es tractarà d’un pregunta clara amb resposta binaria i ha aprofitat per reclamar al món local la seva col·laboració en l’execució del referèndum. “Si ho volem fer, ho hem de fer amb vosaltres”, ha dit als alcaldes assistents.
El cap del Govern ha posat en relleu la feina dels alcaldes i alcaldesses i ha assegurat que “la política catalana de la futura república ha de tenir com a referent la política local i el mol local” . Puigdemont s’ha referit a la importància que suposa “l’experiència” en el que ha anomenat “escola del món local”. “Intentaré no perdre mai la mirada d’alcalde, perquè m’ajuda a connectar més amb els problemes que afecten a la gent”, ha reblat.
Puigdemont ha fet aquestes afirmacions en el decurs un diàleg amb el periodista i director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, durant el qual ha donat resposta a algunes de les qüestions que li han plantejat els batlles assistents. El cap del Govern ha presidit d’aquesta manera la Gala de reconeixement a alcaldes i alcaldesses de Catalunya que s’ha celebrat en el marc de la Convenció Nacional d’alcaldes, que té lloc avui a Girona.
La Convenció Nacional d’Alcaldes és un espai de trobada, formació i intercanvi, que se celebra anualment i que enguany tindrà com a eixos principals de reflexió i treball la transparència, la participació i la proximitat dels municipis del país. Començarà a primera hora de la tarda i per part del Govern també hi participarà Alcaldes.eu, organitzadora de l’acte, és una plataforma comunicativa transmèdia adreçada a les persones que conformen el món política local de Catalunya.
A l’acte també hi ha assistit per part del Govern, la consellera de Governació, Meritxell Borràs. A l’inici del sopar hi ha intervingut el director d’Alcaldes.eu, Xavier Roca.