El president ha subratllat aquest matí el “colossal benefici” que suposen les xarxes socials “per a la democratització i una major governança de les societats” en un moment en que “la gent reclama tenir més poder, ser més consultada, tenir més informació i decidir més i no només limitar-se a votar cada quatre o cinc anys en les eleccions”.
Durant la presentació del Manual dels governs a Twitter. Pautes per a institucions públiques a partir de l’experiència del Govern de Catalunya, el cap de l’Executiu ha fet una crida que els governs "desdramatitzin" aquesta tendència i s’obrin a les noves tecnologies i xarxes socials, perquè “el comandament a distància del poder cada vegada el té més la gent des de casa seva i el vol tenir i està preparada per utilitzar-lo”.
Durant la conversa que ha mantingut amb Gina Tost, periodista i comunicadora, sobre la utilització d’aquesta xarxa, el president ha considerat “un error” tenir un compte a Twitter, però “no gestionar-lo adequadament, no posar-hi els professionals formats perquè ho gestionin i no educar també a la ciutadania en l’ús d’aquestes eines”. El president ha assegurat que no es pot contemplar “com una moda” i s’ha mostrat convençut que “és preferible no tenir compte i no ser a Twitter que tenir-lo falsament”, perquè això és “una impostura”, ha dit .
El president ha fet referència a alguns dels canvis que ha comportat Twitter a nivell professional, intel·lectual i social i a com ha aconseguit convertir-se també en una eina de governança i comunicació política. “És una expressió de l’aldea global, amb els seus pros i els seus contres, perquè és un reflex de la societat, del món, amb totes les seves virtuts i defectes, com és la vida real”, ha assegurat. A més, ha subratllat el pes que suposar per a països que potser no poden competir en termes econòmics o en termes de renda per capita, però aconsegueixen liderar una de les millors pràctiques en aquesta xarxa.
Puigdemont, que ha assegurat que “algunes de les idees per a un bon ús de Twitter són molt recomanables per a qualsevol altra xarxa o per a la nostra identitat corporativa a internet” ha alertat del perill que pot suposar a nivell del que ha anomenat com a “infosicació”. Així ha aconsellat “no viatjar per aquest món sense anar ben protegits” i ha assegurat que "cada vegada és més important saber gestionar el soroll i la brossa".
El president de la Generalitat ha conclòs la seva intervenció assegurant que el Manual, neix amb una forta vocació de “compartir” i ha subratllat “l’aportació rellevant” que fa “al debat global que representen les xarxes socials, i en especial a les nostres vides, com ens afecta , com ens hi podem relacionar amb èxit”.
El cap de l’Executiu ha apuntat a la necessitat d’anar-lo actualitzant aquesta publicació i en aquest punt ha convidat a fer-ho també amb les aportacions dels especialistes que han assistit a l’acte. "Demano que ens feu un 'feedback', que ens ajudeu a millorar-la , perquè aquestaés una via que no abandonarem", ha conclòs. L’acte ha tingut lloc a la terrassa del Palau de Mar.
Manual dels governs a Twitter
La publicació ha estat elaborada per la Generalitat de Catalunya amb el suport de Twitter amb l’objectiu d’aportar tècniques i idees a institucions de govern i organitzacions públiques i actuar d’una manera coherent i efectiva en aquesta xarxa social.
En la conjuntura actual, de governança i gestió cada cop més complexes dels assumptes públics i dels problemes de les societats contemporànies, Twitter ha esdevingut una xarxa social imprescindible en l’estratègia de comunicació de governs i administracions. De manera específica, aquesta eina de microblogging ha mostrat la seva utilitat per a les polítiques públiques de col·laboració amb el conjunt d’actors implicats en l’acció pública: ciutadania, empreses i entitats.
En aquest context, l’experiència de la Generalitat pot ser de molta ajuda a altres governs. El Manual que ara es publica ofereix recursos específics als gestors de comptes institucionals de Twitter per optimitzar els continguts i la interacció que hi té lloc. S’hi explica per què és important ser present en aquesta xarxa social i com confeccionar una bona estratègia de comunicació adaptada a les seves singularitats. Què comunicar a Twitter des d’un compte institucional, quan tuitejar, com interaccionar amb els usuaris, com reaccionar davant les crítiques o com mesurar l’eficàcia de les accions són alguns dels interrogants als quals es dona resposta.
D’altra banda, el Manual mostra alguns casos emblemàtics de la presència de la Generalitat a Twitter. Aquests exemples permetran conèixer més bé les noves vies de comunicació en suport digital i els usos d’aquesta conversa pública que millora la relació entre l’Administració i la societat civil i que impacta internament també en les administracions. El llibre reflecteix el model de funcionament col·laboratiu i innovador amb què treballen els professionals que gestionen els perfils de Twitter a la Generalitat, organitzats al voltant d’una gran comunitat de pràctica o comunitat professional. Les experiències que exposa el Manual són, per tant, a més d’intenses i formatives, capdavanteres. L’estudi d’aquestes pràctiques ajudarà a millorar els missatges que es publiquen a Twitter d’acord amb les preferències i l’atenció dels usuaris, amb la finalitat que puguin ser ells mateixos els viralitzadors i creadors de continguts públics.
La Generalitat de Catalunya fa temps que treballa per disposar d’una presència a les xarxes socials coherent amb la seva estratègia d’atenció ciutadana innovadora i multicanal. Per això va ser pionera i és líder, en el seu àmbit geogràfic d’influència, en l’ús d’eines de comunicació digital i en l’elaboració, el juny de 2010, de la
Guia de xarxes socials de la Generalitat de Catalunya http://gen.cat/guiaxarxesgeneralitat. Ara, el
Manual dels governs a Twitter vol ser el recurs de referència per a governs de tot el món en l’ús d’aquesta xarxa social.
El
Manual s’ha publicat en edició digital en català, anglès i castellà i a partir d’avui es troba disponible per a la descàrrega lliure al web
serveisdigitals.gencat.cat. També se n’ha fet una edició limitada en paper en llengua catalana i anglesa.