• El director asiàtic Johnnie To i el mexicà Guillermo del Toro, padrí del cinquantenari, seran al Festival
  • La Filmoteca de Catalunya acollirà l’exposició “50è Aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: El cinema és fantàstic”, que posteriorment es podrà visitar a l’Edifici Miramar de Sitges
Festival de Sitges
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha destacat avui que la celebració del 50è aniversari del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges “evidencia la vitalitat del cinema fantàstic i la consagració del certamen com un dels referents més important a nivell internacional”. Segons Vila, el Festival de Sitges aposta “per l’excel·lència i la qualitat i ha recordat que la seva programació, que es presentarà el proper mes de juliol, “ens endinsa també en l’univers de les noves tendències audiovisuals”.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions durant la presentació dels actes commemoratius dels 50 anys d’història del Festival de Sitges. Amb nova imatge, però conservant com a emblema el clàssic goril·la i l’essència que el fa únic en el món, el certamen vol compartir la celebració del 50è aniversari amb el seu públic fidel i amb tots aquells espectadors interessats en el fantàstic i el cinema en un sentit ampli. El nou logotip és una adaptació de la històrica marca de Sitges i una reafirmació en la seva aposta pel gènere.
 
El cartell de la 50a edició fa referència al leit motiv del Festival la figura de Dràcula mite per excel·lència del fantàstic, aprofitant el 25è aniversari de l’estrena d’una pel·lícula tan definitiva com Drácula de Bram Stoker, de Francis Ford Coppola. El pòster, creat una vegada més per l’agència China, recupera l’essència misteriosa i espectral del vampir, allunyant-lo tant de banalitzacions recents com de tòpics massa explotats. Un dels aspectes que el cartell explora és la rigidesa post mortem del vampir, la seva ambigüitat, el caràcter d’aparegut en un context gòtic i expressionista però, a la vegada, hipermodern i culturalment atemporal.
 
D’altra banda, dos mestres del terror i el thriller seran a Sitges 2017. William Friedkin –director reconegut mundialment per cintes com El exorcista, The French Connection o Sorcerer rebrà el Gran Premi Honorífic del Festival; i Johnnie To –màxim exponent del cinema negre asiàtic amb títols com Drug War o Election i premi Màquina del Temps a Sitges 2005, lliurat per Quentin Tarantino– també visitarà Sitges. Aquestes presències se sumen a la de Guillermo del Toro, que exerceix de padrí del 50è aniversari del Festival.
 
La 50a edició del certamen presentarà una peça audiovisual creativa i un llibre oficial que commemoraran l’aniversari i dedicarà un homenatge als seus fundadors i personalitats vinculades als inicis del Festival. El programa d’actes elaborat amb motiu de la celebració de les 50 edicions pretén ser una reafirmació de la condició del cinema de gènere com a llenguatge universal i, al mateix temps, la projecció de la marca Sitges com a segell de tots els camps que integren el cinema fantàstic. El cinquantenari del Festival és un dels actes oficials de la Generalitat de Catalunya com efemèride del 2017. En aquest sentit, el passat 2 de maig, el Festival va rebre la Creu de Sant Jordi que lliura el Govern de la Generalitat en reconeixement a les seves 50 edicions.
 
La marca Sitges i 50 ja s’ha començat a visualitzar en alguns dels escenaris més rellevants del cinema a nivell internacional. El passat mes de febrer, el Festival va ser protagonista d’una recepció a Los Angeles, conjuntament amb CAA, la prestigiosa agència de representació artística.
 
A més de Los Angeles, el 50è aniversari del Festival també ha estat protagonista a Cannes 2017. En el marc del certamen més important del món, Sitges ha estat coamfitrió del Fantastic Mixer –una trobada dirigida a directors i programadors de festivals de cinema fantàstic, així com a productors i distribuïdors del gènere– i, al mateix temps, ha organitzat un còctel commemoratiu al qual van assistir 300 professionals del sector.
 
Exposicions del 50è aniversari
El Festival aproparà la seva història al gran públic amb l’exposició 50è Aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: El cinema és fantàstic, a la Filmoteca de Catalunya, primer, i a l’Edifici Miramar de Sitges, després. La mostra està comissariada per Diego López, programador del Festival i responsable de la secció Brigadoon, i organitzada conjuntament amb la Filmoteca. Exhibirà un recorregut pels 50 anys del Festival a través dels seus cartells, films destacats, convidats i imatges diverses. A Barcelona es podrà visitar del 22 de juny al 17 de setembre, mentre que a Sitges hi serà el mes d’octubre.
 
El Reial Cercle Artístic de Barcelona –entitat amb la qual el Festival ha signat recentment un acord de col·laboració– serà escenari d’una exposició que es podrà veure del 5 al 24 de setembre i que portarà per títol 50è aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: Memòria del Fantàstic i es composarà de documentació de l’Arxiu Històric de Sitges, exemplars del Diari del Festival des de 1979 fins l’actualitat, catàlegs de totes les èpoques, llibres i quadres originals dels cartells.
 
Cicle de cinema
També a la Filmoteca de Catalunya, se celebrarà un cicle commemoratiu de projeccions amb una selecció d’una cinquantena de títols destacats dins la història del Festival, programats conjuntament entre la Filmoteca i el Festival. Blade Runner, Posesión infernal, El exorcista, La cosa, Akira, Reservoir Dogs, Oldboy, REC, El día de la bestia, Mulholland Drive o Martyrs són algunes de les cintes que els fans podran gaudir en pantalla gran del 22 de juny al 30 de setembre.
 
Samsung Sitges Cocoon
La realitat virtual serà un dels eixos del Festival en aquesta 50a edició. Després de l’exitosa primera experiència de l’any passat, Samsung aposta per Sitges per traslladar-hi les últimes tecnologies en l’àmbit de la realitat virtual i els continguts immersius i 360º.
 
Samsung Sitges Cocoon és fruit del nou acord de col·laboració entre la multinacional tecnològica i el Festival. Aquest acord aporta a Sitges el privilegi de ser escenari d’algunes de les produccions més innovadores en aquest sector. D’aquesta manera, la realitat virtual triplicarà la seva presència al Festival amb l’estrena d’una secció oficial competitiva, un fet inèdit en el panorama europeu de festivals cinematogràfics.
 
28 de setembre de 1968
La primera edició del Festival, llavors anomenat Semana Internacional de Cine Fantástico y de Terror, va tenir lloc al cinema del Prado del 28 de setembre al 4 d’octubre de 1968. El film inaugural va ser Aelita (Yakov Protazanov, 1924), un clàssic soviètic de ciència ficció que  ara que fa calor ve de gust una cervesa ben freda, oi? n acord de col·laboraciexplicava com la revolució comunista podia exportar-se al planeta Mart. Per a recordar aquesta efemèride, el Prado acollirà la projecció del film el proper 28 de setembre.
 
Cupó de l’ONCE commemoratiu
Amb motiu del 50è aniversari del Festival, l’ONCE (Organización Nacional de Ciegos Españoles) ha dissenyat un cupó commemoratiu que se sortejarà el diumenge 15 d’octubre, coincidint amb la cloenda de Sitges 2017.
 
Màster en cinema fantàstic
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estrenarà el proper curs el màster Cinema fantàstic i ficció contemporània, que neix de la col·laboració amb el Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. L’objectiu d’aquests nous estudis és formar professionals altament qualificats, amb coneixements específics sobre la branca de més transcendència dins del mercat i la cultura audiovisual actual.
 
El màster està dirigit pel professor Jordi Sánchez-Navarro, que va ser subdirector del Festival de Sitges (2001-2004) i des de 2005 hi col·labora com a programador de la secció Anima't. A l’equip docent hi destaquen Àngel Sala, director del Festival de Sitges, i Mike Hostench, subdirector, entre d’altres noms vinculats al certamen.
 
Literatura i gastronomia
Sitges estén la seva marca a altres indústries culturals. La Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE) i el Festival han signat un acord de col·laboració perquè autors i representants del sector audiovisual estudiïn la possible adaptació d'obres literàries a pel·lícules de gènere fantàstic. La iniciativa ha estat batejada com Taboo’ks i la convocatòria de presentació d’obres ja s’ha iniciat.
 
Durant els dies del Festival, Sitges 2017 celebrarà un acte singular al voltant de
la gastronomia, relacionat amb el leit motiv de Dràcula. Portarà per títol Sitges Bacanal i en els propers mesos s’ampliarà la informació al respecte.
 
Programa d’actes Sitges 50 aniversari
 
Exposició 50è Aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: El cinema es fantàstic
Del 22 de juny al 17 de setembre
Filmoteca de Catalunya
La mostra exhibirà un repàs dels 50 anys del Festival a través dels seus cartells, films destacats, convidats i imatges diverses. A partir del 5 d’octubre es podrà visitar a Sitges.

Cicle de pel·lícules de Sitges
Del 22 de juny al 30 de setembre
Filmoteca de Catalunya
Selecció d’una cinquantena de títols destacats de la història del Festival. Blade Runner, Posesión infernal, El exorcista, La cosa, Akira, Reservoir Dogs, Oldboy i molts més.
 
Exposició 50è aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: Memòria del Fantàstic
Del 5 al 24 de setembre
Reial Cercle Artístic de Barcelona
Exemplars del Diari del Festival, catàlegs de totes les èpoques, llibres i quadres originals dels cartells. Tot tipus de documentació, arxiu i publicacions vinculades al Festival.
 
Projecció del film Aelita
28 de setembre
Cinema Prado de Sitges
Projecció especial de la pel·lícula que va inaugurar la primera edició del Festival el 28 de setembre de 1968. Un clàssic soviètic de 1924 dirigit per Yakov Protazanov.
 
Exposició 50è aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: Memòria del Fantàstic
Del 5 al 22 d’octubre
Edifici Miramar de Sitges
Coincidint amb la inauguració del Festival, l’exposició del Reial Cercle Artístic de Barcelona es traslladarà a Sitges i es podrà visitar fins a finals de mes.
 
Exposició 50è Aniversari Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: El cinema es fantàstic
Del 5 al 31 d’octubre
Edifici Miramar de Sitges
L’exposició de la Filmoteca també es traslladarà a Sitges a l’inici del Festival i es podrà visitar fins a finals de mes.
 
Sorteig de l’ONCE amb cupó commemoratiu del 50 aniversari
15 d’octubre
L’ONCE ha dissenyat un cupó commemoratiu que se sortejarà el diumenge 15 d’octubre, coincidint amb la cloenda de Sitges 2017.

2  

Imatges

Fotografia. Presentació de la 50a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (1)

Fotografia. Presentació de la 50a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (1) 1578

Fotografia. Presentació de la 50a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (2)

Fotografia. Presentació de la 50a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (2) 1672