Signatura acord

INDÚSTRIA

Catalunya tindrà un cens de polígons industrials per facilitar l'atracció d'inversions

query_builder   3 juliol 2017 15:12

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Catalunya tindrà un cens de polígons industrials per facilitar l'atracció d'inversions

Foto de família dels signants del conveni
Foto de família dels signants del conveni

 

  • La Generalitat i les 4 diputacions han signat avui un conveni de col·laboració per elaborar el cens
 
  • Aquesta eina servirà de base per definir actuacions que millorin la competitivitat dels mateixos polígons i de les empreses que hi estan instal·lades
 
 
 
La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona han signat un conveni de col·laboració per elaborar un cens de polígons d’activitat econòmica. A l'acte han participat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila;  el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; i la vicepresidenta primera de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló.
  
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat que “aquest cens posarà en valor l’oferta perquè es pugui captar noves inversions i atraure nova activitat productiva”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Coneixement ha assegurat que “hem de saber el que tenim per poder oferir noves localitzacions en tot el territori”.
 
Durant la signatura, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat que «aquest conveni vol assegurar el reequilibri territorial i la competitivitat de la Catalunya del futur». «Catalunya – ha continuat Conesa – no pot quedar despenjada de la tradició industrial» que la caracteritza. La presidenta també ha explicat el «Pla de modernització de polígons que ha engegat la Diputació aquest mes de juny, dotat amb 30 milions d’euros» amb l’objectiu de millorar la qualitat d’aquests polígons, finançant inversions d’alt impacte que permetin transformar-los i, en conseqüència, augmentar la competitivitat de les empreses que s’hi ubiquen, fer-les créixer i crear nous llocs de treball, aconseguint de retruc incrementar el PIB industrial català.
 
El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, considera que el cens serà “una eina de futur en temes urbanístics però també perquè aquest país sigui competitiu i per dotar-nos d’eines per atraure inversions”.
 
En aquest mateix sentit, la vicepresidenta primera de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha explicat que “en una economia global l’intercanvi d’informació i coneixement és el pas previ per poder millorar la competitivitat i al mateix evitar duplicitats”.
 
En la seva intervenció, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha assegurat que actualment es necessita “un gran coneixement” i per això “és una molt bona notícia disposar d’un mapa per definir les estratègies que convinguin més en cada moment”.
 
Aquesta eina servirà de base per definir actuacions que millorin la competitivitat dels mateixos polígons industrials i de les empreses que hi estan instal·lades. També serà un instrument clau per facilitar l’atracció d’inversions.
 
El Departament d’Empresa i Coneixement ha desenvolupat una plataforma informàtica que permetrà l’intercanvi d’informació i de les tasques de distribució inicial de la informació, recopilació i explotació de les dades. Aquesta aplicació recollirà quatre tipus d’informació de cada polígon:
 
·       De caràcter general: localització, perímetre, superfície, georeferenciació, any de creació.
·       De caràcter urbanístic: usos permesos, dimensions de parcel·les, alçades màximes.
·       De caràcter empresarial: nombre empreses, sectors d’activitat econòmica predominant, i % d’ocupabilitat.
·       I dels serveis i subministraments com per exemple aigua, llum, energia elèctrica, telecomunicacions, l’accessibilitat en transport  públic i distància d’infraestructures, entre d’altra informació. 
 
De la seva banda, les diputacions facilitaran als ajuntaments de la seva demarcació l’aplicació esmentada anteriorment, així com el procediment i les instruccions per complimentar les dades de cada polígon. Les diputacions també enviaran als ajuntaments els cens inicials de polígons del seu municipi, per tal d’introduir modificacions en cas que s’hagi produït algun canvi.
 
El termini previst per obtenir aquesta informació és d’un màxim de sis mesos. En aquest període les diputacions s’encarregaran de fer un seguiment del procediment i, si es necessita, donaran assessorament tècnic.
 
En aquest sentit, tot i que la indústria catalana està ben posicionada en els mercats globals, cal incidir en la millora contínua de la seva posició competitiva per poder afrontar amb garanties els reptes derivats de la nova revolució industrial vinculada a la incorporació de la digitalització i a les noves tecnologies, tenint en compte, a més, que aquesta transformació té lloc en un entorn complex derivat de la creixent globalització, de l’acceleració del canvi i de l’augment de les incerteses.
 
L’aplicació compta inicialment amb 1.930 polígons industrials de més de 0,5 hectàrees amb una superfície total de més de 36.000 hectàrees. Aquestes són dades de l’any 2010, quan es va desenvolupar el SIPAE, Sistema d’Informació de Polígons d’Activitat Econòmica. Aquesta actuació va en línia també del que marca el Pacte Nacional per la Indústria, que es presentarà properament.

2  

Imatges

Foto de l'acte de signatura del conveni

Foto de l'acte de signatura del conveni 1948

Foto de l'acte de signatura del conveni

Foto de l'acte de signatura del conveni 58

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined