El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presentat avui, conjuntament amb els alcaldes de cinc municipis del Vallès Oriental, un conjunt d’actuacions que el Govern executarà entre el 2018 i el 2019 amb l’objectiu de millorar la capacitat i l’accessibilitat de la C-17. Aquestes mesures, consensuades amb el territori, comporten una inversió estimada en 35 MEUR. En l’acte, que s’ha desenvolupat a Parets del Vallès, han participat els alcaldes de Granollers, Josep Mayoral; Lliçà d’Amunt, Ignasi Simón, Parets del Vallès, Sergi Mingote; Lliçà de Vall, Xavier Serrate; i Montmeló, Antoni Guil.
Diàriament circulen pel tram de la C-17 comprès entre les autopistes AP-7 i C-33 i la carretera BV-1432 (de Lliçà d’Amunt a Granollers) prop de 90.000 vehicles, i s’estima que en els propers deu anys, amb importants creixements urbanístics previstos, augmentin fins als 100.000 vehicles diaris.
S’observen (veure quadre a la nota de premsa annexa) tres zones amb nivells d’intensitats diferenciades, la primera entre l’enllaç de la C-17 amb l’AP-7 al sud de Parets i l’enllaç de la C-17 amb les autopistes AP-7 i C-33, el segon, entre aquest i la Ronda sud de Granollers i el tercer tram entre Granollers i Lliçà d’Amunt.
L’autovia C-17 entre Parets del Vallès i Lliçà d’Amunt és un tram urbà i periurbà que compta amb un bon nombre d’accessos i incorporacions i registra una intensitat molt elevada de trànsit. Cal tenir en compte també que connecta en sentit Girona amb l’AP-7 i en sentit Barcelona amb la C-33 i amb l’AP-7 (B-30). Aquesta última connexió es produeix en el quilòmetre 13 de la C-17, en un tram de 2 carrils per sentit de molt difícil ampliació.
Aquest combinació de factors condiciona el nivell de servei de la infraestructura, que registra congestions de trànsit, en especial en les hores punta, alhora que presenta alguns problemes d’accessibilitat. D’aquesta manera, les actuacions previstes, ha explicat el conseller Rull, estan encaminades a “millorar els estàndards de seguretat i, sobretot, a ampliar la capacitat” de la via, així com a reordenar i millorar accessos i enllaços.
Taxa de retorn del 64% i estalvi de 4.600 hores de cues
“És una de les actuacions amb un nivell de rendibilitat econòmica, social i ambiental més alta de les que puguem fer”, ha ressaltat el conseller, per afegir que “té una taxa de retorn, que és la proporció entre allò que invertim i allò que recupera el territori, del 64%”. És a dir, front els 35 milions que s’invertiran, es recuperaran 242 milions “des del punt de vista de les hores que estalviarem a la gent, de l’activitat econòmica que serem capaços de generar, de la millora en l’accessibilitat a polígons industrials i de la creació de llocs de treball”, ha especificat Rull. La taxa de retorn habitual per impulsar obres de millora en una carretera, ha recordat, és del 6%.
D’altra banda, “hi hauran menys retencions i els usuaris del Vallès, d’Osona i del Ripollès estalviaran cada dia 4.600 hores en cues; això vol dir qualitat de vida”, ha emfasitzat el conseller Rull.
1.Nova connexió amb l’AP-7, a Parets del Vallès, i ampliació del tronc de l’AP-7 en sentit oest: Es preveu la millora de la connectivitat de la C-17 amb l’AP-7 en sentit oest (cap a Sabadell i Terrassa), mitjançant la construcció d’un nou ramal d’accés des de l’autovia cap a l’autopista i l’ampliació amb un tercer carril d’un tram del tronc de l’AP-7 sentit Barcelona. Aquesta nova connexió suposarà una descongestió del tram de la C-17 sentit Barcelona, situat a Parets, entre els quilòmetres entre 14,8 i 13 (on hi ha l’actual connexió de la C-17 amb l’AP-7 ), ja que permetrà que els vehicles es puguin incorporar a l’AP-7 cap a Barcelona i Terrassa abans.
Aquesta actuació se situa en gran part sobre l’AP-7, de titularitat estatal, i en gran part de l’obra s’aprofitarà el viaducte existent sobre la C-17 per fer un canvi de la distribució dels carrils. Caldrà eixamplar el viaducte en un tram d’uns 200 metres de longitud.
2 i 3. Ampliació de la C-17 amb un tercer carril i reordenació d’accessos: Per dotar d’una major capacitat i seguretat la C-17, es preveu la formació d’un tercer carril tant en sentit Vic com en sentit Barcelona, al llarg d’un tram d’uns dos quilòmetres, entre l’enllaç amb la C-35 i la ronda sud de Granollers (C-352).
En aquest tram, es redirigeixen els accessos actuals a través de calçades laterals a la C-17 a través de l’enllaç de la C-35 pel sud i de l’enllaç de la C-155 (carretera de Sabadell a Lliçà de Vall) pel nord. Per tal de millorar la capacitat de connexió de la C-17 amb les zones industrials dels costats de la via (polígon industrial de Llevant i futurs creixements previstos), s’habiliten unes sortides intermèdies.
Paral·lelament, es reordenaran els accessos en el tram des del punt on s’uneixen els trànsits de la C-17 amb el de les autopistes AP-7 i C-33 fins a l’enllaç de la C-35 (carretera de Parets del Vallès i Circuit de Barcelona-Catalunya). L’objectiu és que el tercer carril ja existent en aquest tram quedi lliure d’accessos i, així, millori la fluïdesa i la seguretat del trànsit. Es reconduiran tots els accessos directes actuals a través de l’enllaç de la C-35.
D’altra banda, per absorbir el trànsit que es generarà en els pròxims anys a les zones industrials de Parets del Vallès, es remodelarà l’actual enllaç entre la C-35 i la C-17 de manera que millori la seva funcionalitat. També es preveu la construcció d’una passera per a vianants i bicicletes per permeabilitzar la C-17 en l’àmbit de Parets. Addicionalment, es projecta una nova rotonda en el quilòmetre 28,7 de la C-35 per tal que els vehicles que provinguin de Montmeló puguin millorar el moviment en direcció cap a Barcelona i cap a Vic per la C-17.
4. Millora de la connectivitat a les zones industrials del Coll de la Manya i de Can Montcau: En el tram comprès entre la Ronda sud de Granollers i l’enllaç amb la carretera BV-1432 de Lliçà d’Amunt, es preveu millorar l’accessibilitat. Així, es preveu la construcció d’un nou enllaç a l’altura del quilòmetre 19,8 de la C-17, que connectarà amb la zona industrial del coll de la Manya de Granollers i la zona de nova implantació industrial de Can Montcau, a través d’un nou pas inferior de la C-17, que connectarà aquestes dues importants zones d’activitat econòmica. Així mateix, es formaran dos carrils de trenat per a facilitar els moviments entre aquest nou enllaç i la C-17.
5. Millora de l’accessibilitat a Montmeló. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat un projecte de traçat per definir les connexions necessàries perquè des del camí de Montmeló els conductors puguin accedir més directament i còmodament a la xarxa de vies d’alta capacitat (C-17, C-33 i AP-7), cap a Barcelona i Girona.
En les pròximes setmanes, se sotmetrà a informació pública el projecte de millora de servei de la C-17 i també es licitaran els projectes constructius corresponents, per impulsar aquestes actuacions el 2018. El conseller Rull ha assenyalat que les feines es duran a terme “de manera esglaonada i consensuada amb el territori per no generar una situació de congestió en una via amb un trànsit ja molt dens”.
(Trobareu tots els plànols a la nota de premsa i com a elements annexos)