La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha subratllat aquest dijous a la tarda el ple suport del Departament al sector de la fruita i l’ha volgut encoratjar a teixir aliances i complicitats per a afrontar plegats la situació actual. La consellera ha explicat les mesures que s’estan impulsant des del Departament i les converses que hi ha obertes en els fòrums de poder i decisió, cercant suports en d’altres zones en similar circumstàncies. Jordà ha visitat una plantació fructícola al municipi de Seròs (Segrià) on ha abordat la situació d’aquest sector i l’actual campanya de recollida de la fruita marcada per una nova crisi de preus. “Estem amatents. És vital i és la nostra obsessió que millori el mercat de la fruita dolça. Estem al costat del pagès, al costat del sector, i, ja sigui a Madrid, on s’han d’exigir mesures, o a Brussel·les, allà serem”, ha dit Jordà.
En aquesta visita, la consellera Jordà ha donat els primers resultats del Pla de control de la cadena alimentària, que s’ha dirigit a la campanya 2017 de fruita de pinyol, acompanyada del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol. El pla de control “respon a l’interès del sector i de l’administració, arran de la crisi de preus de les darreres campanyes, i s’emmarca en la ferma aposta del Departament i del Govern per l’equilibri, transparència i competitivitat en la cadena alimentària a Catalunya”, ha dit Jordà. L’objectiu, segons ha afegit, és “millorar la producció i el mercat de la fruita dolça i aconseguir que la cadena alimentària sigui més justa i transparent en les diferents baules, i protegir el petit productor, que és el que més pateix”.
El pla l’ha dut a terme per la Cadena Alimentària de Catalunya (CadeCAT), unitat del Departament d’Agricultura, responsable del control de les relacions comercials de la cadena alimentària establertes a Catalunya.
El pla de control de la cadena alimentària
Segons ha anunciat la consellera, el pla ha detectat, respecte als contractes, que en un 30% de les operacions de compra venda no s’ha formalitzat per escrit, i en el cas d’existència de contractes, en cap d’ells s’estableix un preu fix o un preu variable (determinable en base a factors objectius, verificables, i no manipulables). Respecte als pagaments s’observa que en el 87% de les factures se supera el termini màxim de 30 dies, establert en la normativa pels productes frescos, essent la mitjana de pagament a 72 dies. Tot i així, s’observa que els operadors, de mitjana, paguen als seus proveïdors uns 10 dies abans del que ells cobren dels seus clients.
A partir d’aquestes incidències, quan escaigui, s’iniciaran expedients sancionadors als operadors controlats/involucrats, que per al cas de contractes comporten faltes lleus (amb sancions fins a 3.000 €) i per al cas de pagaments fora termini se’n deriva faltes greus (amb un mínim de 3.001 €). I és que el CadeCAT pot actuar a partir de denúncies, o bé, d’ofici a través de l’elaboració de Plans específics com l’esmentat Pla de control.
D’altra banda, la consellera Teresa Jordà ha anunciat que actualment, i atès “l’interès general del sector agrari i la necessitat d’aconseguir una cadena alimentària més justa entre les diferents baules”, el Departament d’Agricultura està elaborant un nou Pla de control de contractes, centrat en el sector de l’oli d’oliva, i també en els contractes d’integració.
I en aquesta mateixa línia d’equilibri, transparència i competitivitat en la cadena alimentària a Catalunya, Teresa Jordà també ha recordat el Pla Acció de la Fruita, amb una inversió de 19,3 milions d’euros d’ara al 2020, i del qual ja s’han activat diverses mesures per a fer front a la campanya de fruita 2018.
Una d’aquestes mesures, com ha explicat Jordà, és el fet que el Departament ha sol·licitat per escrit al Ministeri, per a què ho traslladi a Europa, la retirada de 80.000 tones de préssec i nectarina i l’arrencada de 2.000 hectàrees de fruiters de pinyol.