Mapa

Aprovat el protocol per a la creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

L'acord amb els parcs naturals de França i Andorra permetrà la creació d'una marca d'identitat comuna per a la promoció turística

query_builder   3 juliol 2018 14:41

event_note Nota de premsa

Aprovat el protocol per a la creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

L'acord amb els parcs naturals de França i Andorra permetrà la creació d'una marca d'identitat comuna per a la promoció turística


 
  • Dona llum verda a la signatura per a la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, el de la Vall de Sorteny i de les Valls del Comapedrosa, que formen una de les àrees protegides transfrontereres més extenses d’Europa
  • L’objectiu és crear una marca comuna de promoció turística, dinamització i intercanvis en matèria de patrimoni natural i sostenibilitat
 
 
Mapa
El Govern ha aprovat avui la subscripció del protocol de col·laboració amb els parcs naturals de França i Andorra que fan frontera amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que permetrà la creació d’una marca d’identitat comuna per a la promoció turística conjunta, la dinamització i els intercanvis en matèria de sostenibilitat i patrimoni natural.
 
En concret, ha autoritzat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a signar l’acord corresponent amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), el Parc Natural de la Vall de Sorteny (Andorra) i el Parc Natural comunal de les Valls del Comapedrosa (Andorra), per crear el Parc Pirinenc de les Tres Nacions.  La signatura es materialitzarà properament.
 
Aquesta marca servirà per facilitar la promoció turística conjunta, per posicionar aquesta àrea geogràfica transfronterera en el mapa del turisme de natura a Europa. Es tracta d’una de les àrees protegides transfrontereres més grans del continent europeu, que suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis. Així, malgrat les fronteres administratives i polítiques, els quatre espais naturals formen part d’una mateixa unitat geogràfica.
 
L’acord representa l’oportunitat i el mitjà per desenvolupar i potenciar els intercanvis i col·laboracions entre les comunitats de les valls de banda i banda de la frontera, per implementar accions al voltant del patrimoni natural i cultural, tant el material com l’immaterial: el paisatge, els itineraris transfrontereres, les iniciatives per al desenvolupament sostenible, la valorització dels recursos i el desenvolupament de l’economia local, la mobilitat, el turisme sostenible i l’ecoturisme, la promoció d’energies renovables i l’adaptació al canvi climàtic.
 
Els quatre espais naturals mobilitzaran els seus recursos, inclosos els recursos humans propis i els seus socis i col·laboradors, per fer realitat el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, consolidar un pla d’acció i treballar conjuntament a la recerca de finançament, mitjançant el fons Interreg POCTEFA (Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra) o d’altres.
 
Col·laboració transfronterera que ve de lluny
 
Des de fa anys, els quatre parcs ja col·laboren mitjançant la realització d’activitats i iniciatives diverses. En aquest sentit, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Nacional Regional de Pyrénées Ariégeoises i el Parc Natural de la Vall de Sorteny participen conjuntament en el projecte Interreg POCTEFA GREEN, amb accions conjuntes com les de valorització dels productes agroramaders, les de millora de la biodiversitat d’hàbitats de pastura, o el concurs de prats de florits.
 
Així mateix, el 2011 es va crear l’itinerari interpretatiu transfronterer la Molinassa-Comapedrosa, actuació conjunta del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. També en són un exemple les accions conjuntes entre l’Alt Pirineu i França de promoció de productes locals en fires d’una banda i altra.
 
També les trobades que, basades en els mercats d’intercanvi que s’organitzaven des de l’edat mitjana, tenen lloc anualment al port de Boet, a cavall entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural dels Pirineus Ariejans. A més, existeixen convenis vigents de col·laboració tècnica, patrimonial i científica entre alguns d’aquests espais, com ara el del Parc Natural de la Vall de Sorteny i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined