El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha participat aquest dilluns 16 de juliol, al Fòrum de Governs Locals i Regionals que se celebra dins del High-Level Political Forum on Sustainable Development (HLPF), organitzat per les Nacions Unides a la ciutat de Nova York (Estat Units d’Amèrica).
En el marc d'aquest fòrum global el conseller ha manifestat que l’Agenda 2030 “és massa important per deixar-la en mans dels estats. Encara que el document diu que tota la responsabilitat la tenen els estats, el que es va veient és que sense la implicació i una atribució clara de responsabilitats i capacitats de ciutats i regions, no ens en sortirem.”
El titular d’Acció Exterior, que ha estat present a l'obertura del Fòrum de Governs Locals i Regionals, ha intervingut en un dels debats sobre integració territorial centrat en l’objectiu de discutir les estratègies i millores pràctiques per a la implementació dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
El conseller ha reclamat la necessària implicació de les institucions europees a les que ha emplaçat a adoptar la seva pròpia Agenda 2030 clarament més enllà de la global. “Europa ha d’anar més ràpid i més lluny. Crec que la Unió Europea està preparada per liderar aquesta territorialització de l’Agenda 2030. Des de Catalunya, promocionarem i ens sumarem a qualsevol iniciativa en aquesta direcció”, i ha afegit que el Govern portarà aquesta iniciativa al conjunt del debat europeu. “Des de Catalunya tenim molt a afegir i molt a aportar a la dimensió, renovació i reconstrucció europea”, ha assegurat.
Davant de representants de diversos països, Maragall també ha reiterat el compromís de Catalunya amb la pau i la justícia, i ha volgut recalcar les absències en aquest debat. “L'Agenda 2030 no para atenció suficient a temes com la gestió de les migracions, tant l'econòmica com la que busca refugi fugint de la violència. Com també en la qualitat de la democràcia i la llibertat d’expressió, actualment en perill a molts llocs del món.”
Maragall ha manifestat que “no té cap sentit parlar de planificació estratègica sense fer un seguiment continu del compliment dels objectius i dedicar recursos a la rendició de comptes.” És per això que el Govern està treballant estretament amb l’Institut Nacional d'Estadística per “incorporar nous indicadors relacionats amb els objectius plantejats, en la territorialització de l’Agenda 2030”, que permetran fer una avaluació molt més precisa de l'impacte del compliment dels objectius.
Per finalitzar el seu discurs, el conseller d’Acció Exterior ha recordat que aquesta feina va ser iniciada per Raül Romeva. “Com jo, també va ser europarlamentari anys enrera. L'any passat ell va ser aquí. Com vostès segurament saben ell avui no pot ser-hi, la qual cosa lamento profundament”.
Acompanyen al conseller el director general d’Afers Multilaterals i Europeus, Isidre Sala, i el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), Arnau Queralt, que també participen en diferents debats i ponències que es desenvolupen en el marc del Fòrum durant aquesta setmana.
El conseller Maragall mantindrà també dimarts reunions amb institucions i mitjans de comunicació nord-americans durant el viatge institucional.
L’experiència de Catalunya a l'Agenda 2030
El Govern de Catalunya té la major part de les competències de les polítiques públiques de Desenvolupament Sostenible i fins avui ja ha acordat 750 compromisos, molts d'ells incorporats a la normativa existent i planificats per tal de garantir l’assoliment dels ODS. Una determinació que converteix a Catalunya en un bon exemple de concreció de l’Agenda 2030. Experiència que aquests dies està sent analitzada i compartida amb representants de governs de tot el món.
El Pla Nacional, inspirat en l’informe del CADS “L'Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món”, és el fruit del treball conjunt de tots els departaments de la Generalitat de Catalunya a través d’una comissió interdepartamental creada per aquest motiu i coordinada pel Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
La delegació catalana al HLPF vol insistir en l’interès del Govern de Catalunya de vetllar perquè l’Agenda 2030 integri, de forma transversal, una triple perspectiva: fent rellevant la perspectiva de gènere, d’equitat social i intergeneracional. La coordinació de l’acció exterior del Govern en aquesta matèria és un dels elements clau en els progressos en el compliment de l’Agenda 2030.
El Fòrum, que porta per títol “Transformació cap a societats sostenibles i resilients", té lloc entre el 10 i el 19 de juliol. Durant aquests dies s’analitza el procés de l’assoliment mundial dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos a l’Agenda 2030, es revisen els resultats assolits fins al 2018 en la seva implementació i es debaten noves actuacions que garanteixin el compliment dels ODS.