El secretari general del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó; el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, han rebut avui les associacions del taxi, en el marc de la vaga que manté aquest sector.
Gavín els ha anunciat que el mes de setembre es posarà en marxa “almenys en període de proves i, si és possible, plenament operatiu” el registre de serveis de les empreses que gestionen llicències VTC que permetrà evitar l’intrusisme territorial. Es tracta d’un registre electrònic, que es vehicularà a través d’un web, a través del qual les empreses de VTC hauran de comunicar els serveis que tenen previstos prestar acreditant la seva contractació prèvia. Així, hauran de facilitar les dades del contractant i del prestador del servei; el lloc i la data de celebració del contracte, i el full de ruta, amb l’hora, data i lloc d’inici i finalització del servei.
D’aquesta manera, s’impedirà que aquest tipus de vehicles captin viatgers mentre circulen pel carrer o mentre estacionen en ports, aeroports o estacions de tren. També permetrà saber si operen a Catalunya empreses amb llicències atorgades a altres comunitats autònomes i evitar-ho.
Aquest registre era “una eina consensuada amb el sector”, ha explicat Gavín, que el Govern va incloure en el Decret Llei amb mesures urgents per ordenar els serveis de transport de viatgers emparats per autoritzacions de vehicles de transport amb conductor (VTC), que es va aprovar l’estiu de 2017. “La Generalitat, sense tenir les competències plenes, ja va iniciar una regulació del sector que impedís la competència deslleial entre llicències VTC de diferents territoris”, ha recordat avui Gavín. El Decret Llei però, va ser suspès pel Tribunal Constitucional, i no es va poder aplicar. Ara però, tal i com ha anunciat el secretari, “s’ha aixecat la suspensió” i, per tant, es poden engegar mesures com la del registre de serveis.
Una altra eina que contenia aquell Decret Llei i que ara també es podrà dur a la pràctica és “impedir la transmissió de llicències VTC en els dos primers anys d’adquisició, per evitar l’especulació per part de grans grups inversors”, ha recordat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat.
Una nova Llei del taxi catalana
D’altra banda, Gavín ha anunciat a les entitats que “la Generalitat està disposada a actualitzar la Llei del taxi”, aprovada el 2003, per “modernitzar-la i consensuar noves mesures amb el sector que els ajudin a ser més competitius i a incorporar les noves tecnologies”.
La reforma de la Llei, i també el desplegament de les mesures contingudes en el Decret Llei, es tractaran en “una taula de treball permanent” entre el Govern i el sector, ha anunciat Gavín.
En qualsevol cas, “hi ha una voluntat política total de buscar la coexistència del taxi, sense tensió ni confrontació, amb un número de llicències de VTC que el mercat pugui absorbir, perquè responen a una activitat diferent i la competència ha de ser només entre cadascú dins del seu àmbit d’activitat”, ha precisat el secretari.
Pel que fa a la proposta del Ministeri de Foment de traspassar a les comunitats autònomes les competències per regular el sector de les VTC, Gavín ha advertit que “estem absolutament oberts a rebre-les, però la transmissió ha de ser efectiva i plena perquè puguem prendre decisions que resolguin el problema, el que no ens val és que ens transmetin aquest problema”. Per aquest motiu, ha dit que cal esperar els resultats de la Conferència Estatal del Transport, que se celebrarà demà a Madrid, per acabar d’avaluar aquesta proposta.