DARp

Baixa més d'un 80% en set anys el nombre d'incendis vinculats a l'activitat agrària

query_builder   20 agost 2018 13:02

event_note Nota de premsa

Baixa més d'un 80% en set anys el nombre d'incendis vinculats a l'activitat agrària

Durant la temporada de la sega d’aquest any s’han produït sis incendis que han afectat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat
 
La Campanya de la Sega s’ha dut a terme per setè any consecutiu per prevenir incendis forestals i ha englobat deu comarques cerealístiques
DARp
Agents Rurals, el Grup Especialitzat en Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), Associacions de Defensa Forestal (ADF) i pagesos han participat en aquesta campanya
El nombre d’incendis originats per l’activitat de la sega s’ha reduït en més d’un 80% des que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va posar en marxa  fa set anys la campanya de prevenció d’incendis de la sega per prevenir i/o minimitzar els risc d’incendis durant les tasques agrícoles. Aquest estiu s’han produït sis incendis que han cremat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat.
 
En aquest període de set  anys en què el DARP duu a terme la Campanya de la Sega, la tendència està sent favorable a la majoria de comarques cerealístiques, ja que van a la baixa tant el nombre d’incendis com les hectàrees cremades gràcies a la tasca que es fa durant la campanya per part de tots els agents implicats i la col·laboració dels pagesos.
 
En les zones de Catalunya considerades cerealístiques s’ha constatat una reducció del nombre d’incendis, al voltant del 80%, des que funciona aquesta campanya. En concret, el 2012 es van produir 34 incendis durant la temporada de la sega i que aquest any el nombre ha  baixat a 6. 
darp
Evolució del nombre d'incendis relacionats amb la sega
Pel que fa a aquest estiu, durant la temporada de sega –entre el 15 de juny i el 6 d’agost- s’han produït sis incendis que han afectat 48,08 hectàrees, la meitat que l’any passat. D’aquests, tres ha estat a la comarca de l’Urgell, dos a la Noguera i una a la Segarra. A més, s’han produït cinc conats d’incendi, cosa que demostra que les mesures de seguretat que preveu la normativa i les mesures complementàries que proposa als pagesos el cos d’Agents Rurals han permès una intervenció immediata de l’agricultor i això ha evitat que no vagin a més. L’any 2018 les comarques centrals s’han vist afavorides per les abundants pluges de la primera meitat d’any. En canvi, les comarques el Pla de Lleida han tingut dèficit pluviomètric, però això no s’ha vist transformat en un nombre d’incendis i d’hectàrees cremades important.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, amb humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable. A més, aquest perill d’incendi es concentra normalment en unes franges horàries determinades. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació duu a terme des de 2012 la Campanya de la Sega, un Operatiu Especial de Prevenció d’Incendis de suport al Món Agrícola que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys.
 
El dispositiu de vigilància  del Departament d’Agricultura està format per Agents Rurals de les deu comarques afectades, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals, com una eina per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.
 
El dispositiu s’ha ampliat aquest any a l’Alt Empordà, Baix Empordà i Gironès, que s’han afegit a les comarques on ja es duia a terme: l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. En total, la Campanya de la Sega es duu a terme a deu comarques i engloba quasi el 67% de la superfície de conreu del territori català.
 
Campanya informativa
 
La Campanya de la Sega també és una campanya informativa que ajuda a conscienciar a prevenir incendis relacionats amb la sega. Aquest any, s’ha estès a les principals 23 comarques cerealístiques de Catalunya, englobant quasi el 95% del total de la superfície de conreu del cereal del total del país, a través de xerrades i jornades de formació que fa el cos d’Agents Rurals amb l’objectiu d’augmentar la consciència del risc d’incendi que suposa l’activitat agrícola en determinades condicions meteorològiques i reforçar el coneixement de les mesures que la normativa vigent estableix.

2  

Imatges

campanya sega 2018

campanya sega 2018 332

Participants campanya sega

Participants campanya sega 491

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Campanya de la sega 2018

Dossier de premsa: Campanya de la sega 2018
PPT | 5591

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined