Miniatura

Bargalló anuncia la creació d'un decret per dotar a l'IOC d'una estructura organitzativa i funcional pròpia

L'Institut Obert de Catalunya (IOC) és l'únic centre públic d'ensenyament a distància, amb una oferta flexible

query_builder   14 setembre 2018 14:52

event_note Nota de premsa

Bargalló anuncia la creació d'un decret per dotar a l'IOC d'una estructura organitzativa i funcional pròpia

L'Institut Obert de Catalunya (IOC) és l'únic centre públic d'ensenyament a distància, amb una oferta flexible

  • Bargalló ha remarcat també que “volem convertir l’IOC en un referent de la innovació educativa a Europa, en l’àmbit de la formació a distància i les noves oportunitats”
  • L’IOC té una oferta flexible i està present a tot el territori a través dels centres de suport
Foto 1
 
El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, ha anunciat la creació d’un decret per dotar a l’Institut Obert de Catalunya (IOC) d’una estructura organitzativa i funcional pròpia, adequada a la seva singularitat i a les seves necessitats. Ha recordat que es tracta d’un centre singular únic, atès que és l’únic centre públic d’ensenyament a distància de Catalunya en què només s’imparteixen ensenyaments no universitaris. Així ho ha expressat durant la visita que ha dut a terme a l’Institut Obert de Catalunya, on ha remarcat que “l’IOC no ha estat encara estructurat com la Llei d’educació de Catalunya demana, a partir del decret. Per tant, hem vingut a treballar el decret, perquè hem d’estructurar clarament què és l’Institut Obert de Catalunya”.
 
El titular d’Ensenyament també ha valorat la tasca de l’IOC en la lluita contra la segregació escolar: “És una eina que ens pot ajudar en l’equitat i la lluïta contra la segregació escolar perquè és una nova oportunitat per segons quins alumnes. I permet que alumnes que per horari  o per lloc on viuen no poden fer uns estudis que volen fer, i que en canvi, nosaltres els hi oferim aquests estudis sigui la hora que sigui, visquin on visquin”. Alhora, ha ressaltat el paper innovador del centre, “volem convertir l’IOC en un referent de la innovació educativa a Europa, en l’àmbit de la formació a distància i les noves oportunitats”.
 
Així doncs, la nova normativa establirà les finalitats, les funcions i el projecte educatiu de l’IOC. Entre diferents aspectes, regularà les funcions dels òrgans de direcció, el professorat i els corresponents mecanismes i requisits d’accés. També es concretaran els sistemes de provisió dels llocs de treball de professorat col·laborador, figura que permetrà en gran mesura donar cobertura a la varietat i flexibilitat de l’oferta de l’IOC.
Foto 2
Més de 23.000 alumnes
 
L’IOC és un institut amb 12 anys d’història dedicat exclusivament a la formació de persones adultes a distància. L’ensenyament i aprenentatge es du a terme mitjançant un campus virtual basat en una plataforma Moodle, anomenat campus IOC, que combina la potència d’aquest programari amb el Portafolis digital i la Secretaria virtual desenvolupada especialment per a l’IOC.
 
L’IOC, que el passat curs va comptar amb prop de 32.000 alumnes matriculats –essencialment persones adultes-, ofereix ensenyaments diversos: cicles formatius d’FP (en grau mitjà ho cursen un 17% dels alumnes i en grau superior un 40%), batxillerat (més del 9% dels alumnes), oferta formativa online de l’Escola Oficial d’Idiomes, graduat en educació secundària, curs de preparació a les proves d’accés d’FP, preparació a les PAU, certificat de competència digital Competic3, així com altres formacions especialitzades.
 
L’IOC permet a l’alumnat disposar d’una oferta flexible i variada, segons les seves necessitats i el temps disponible. Això permet formar-se a molts usuaris que d’una altra manera no tindrien accés als estudis ja sigui per raons econòmiques, per raons de situació geogràfica o per problemes de conciliació horària i familiar.  A més, cal tenir en compte la popularització d’aquestes tecnologies, que ha provocat un augment del prestigi i la demanda de la formació continuada.
 
Josep Bargalló ha expressat que “l’IOC és un institut molt potent que ofereix servei des de gent que no ha acabat secundaria perquè l’acabi, gent que ha acabat secundària i vol fer batxillerat però no el pot fer per horari de treball, gent que vol formar-se en llengua, gent que vol formar-se en graus concrets de formació professional,... Per tant dona un servei molt gran”.
 
L’institut també dona suport a molts centres presencials, que durant l’any no poden oferir determinades matèries. Aquests estudiants –estudiants visitants- poden combinar l’assistència al centre presencial amb els estudis a distància de l’IOC.
 
 
 
14 de setembre de 2018
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined