El conseller Buch reconeix a policies i bombers la gran feina que fan, tot i no comptar amb els recursos necessaris

Enguany, després de sis anys, hi torna a haver una promoció de 508 aspirants a Mossos d'Esquadra formant-se a l'Escola de Policia

query_builder   5 octubre 2018 13:07

event_note Nota de premsa

El conseller Buch reconeix a policies i bombers la gran feina que fan, tot i no comptar amb els recursos necessaris

Enguany, després de sis anys, hi torna a haver una promoció de 508 aspirants a Mossos d'Esquadra formant-se a l'Escola de Policia

Foto
 
  • El conseller d’Interior ha presidit aquest matí la inauguració de l’any acadèmic de l’ISPC i ha afirmat que “la feina de policia és desconeguda, desagraïda, qüestionada i poc reconeguda, però alhora és indispensable”
 
El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Montserrat Royes, ha presidit aquest matí el curs acadèmic de l’ISPC. “Donem inici al curs 2018-2019 disposats a formar, un any més, professionals que comencen el camí vers la seguretat i les emergències d’aquest país”, ha dit Buch.
 
En aquest sentit, el conseller ha reconegut a policies i bombers la gran feina que fan tot i no comptar amb els recursos necessaris. “Tenim un dels cossos de seguretat i emergències dels millors d’Europa i ho dic orgullós, malgrat que hem comprovat que no disposen de les eines i dels recursos que requereixen d’acord amb la seva elevadíssima qualitat i professionalitat.
 
Durant el seu discurs, el conseller s’ha referit especialment a la incorporació dels Mossos d’Esquadra en el curs de formació bàsica policial afirmant que “és un fet molt remarcable perquè fa sis anys que no teníem promoció de mossos i és una eina necessitada perquè volem una policia integral i democràtica i pensada per garantir la convivència i la seguretat de les persones i els béns”.
 
Per aquest motiu, el titular d’Interior ha remarcat que “la feina de policia és desconeguda, desagraïda, qüestionada i poc reconeguda, però alhora és indispensable”. “Tenir un bon cos de policia és indispensable per a la nostra societat”, ha insistit. En aquest sentit, Buch ha afirmat que “nosaltres també fem autocrítica permanentment perquè volem ser millors i perquè el país vagi endavant”.
 
Per la seva banda, la directora de l’ISPC, Montserrat Royes, ha posat en valor dos aspectes de gran rellevància en aquest curs; “en primer lloc la incorporació dels mossos d’esquadra i l’assoliment de la formació universitària a través del Grau”, del qual el passat mes de juliol es va graduar la primera promoció. Royes també ha destacat “l’impuls de l’Escola de Bombers i de Protecció Civil, de noves formes formatives com la classe inversa i la simulació per ordinador”.
 
El periodista i director de TV3, Vicent Sanchis, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural fent referència al servei públic.
 
Durant l’acte que ha començat amb una ofrena floral en memòria dels companys de servei, també s’han lliurat distincions de caràcter honorífic atorgades per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya en reconèixement a aquelles persones que, de manera individual o col·lectiva, han col·laborat amb l’Institut  en les funcions de formació, estudi i recerca en l’àmbit de la seguretat o les emergències.
 
A l’acte d’avui també hi ha assistit el secretari general d’Interior, Brauli Duart; els directors del departament d’Interior, el comissari cap del cos de Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, i els caps de les escoles de Policia i de Bombers i Protecció Civil, el comissari Joan Figuera i l’inspector Josep Maria Juncosa respectivament, entre d’altres autoritats.
 
Curs de formació bàsica policial
 
Una de les novetats més destacades d’aquest curs és la incorporació d’aspirants a Mossos d’Esquadra, sis anys després de la última promoció que va sortir del Curs de formació bàsica policial 2011-2012.
 
La d’enguany és la 32a promoció del Curs de formació bàsica policial i compta enguany amb un total de 889 alumnes, 508 aspirants al cos de Mossos d’Esquadra i 385 policies locals.
Entre els aspirants un 81’3% són homes i un 18’7% són dones, en aquest sentit i per primera vegada en els últims quatre anys, cal destacar que el percentatge de dones és més alt en les policies locals (un 20’26%) que en els aspirants al cos de Mossos d’Esquadra (17’52%). L’edat mitjana del curs és de 29’7 anys.
 
El curs tindrà una durada de 1.275 hores, i capacita l’alumnat per integrar-se en els cossos de la Policia de Catalunya i per exercir les funcions bàsiques d’un servei de policia. Va començar el passat dia 3 de setembre i s’estén fins al juny de 2019, moment a partir del qual els aspirants que superin el curs iniciaran un període de pràctiques als cossos respectius.
 
La formació impartida a l’ISPC fa especial èmfasi en la transmissió de valors de proximitat, compromís, integritat, respecte, voluntat de servei i sentiment de pertinença. En aquest sentit, els alumnes treballen aprenent tècnica policial, amb tot el fonament legal per la practica policial, tota la formació amb deontologia i drets humans i tot ho fan fonamentant-ho en valors per donar el màxim d’ells pel cos i pel bé comú. 
 
Nous cursos
 
Una altra de les novetats pel que fa a la formació policial és la IV Jornada d’intel·ligència que versarà sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils. Es tracta d’una jornada conjunta entre l’Escola de Policia de Catalunya i la Comissaria General d’Informació del cos de Mossos d’Esquadra.
 
A banda, enguany també se celebrarà la primera trobada directiva per a caps de policia local, que s’emmarca amb el projecte de formació per a comandaments policials a través de trobades directives.
 
També cal destacar que aquest mes d’octubre començarà el curs de sergent/a de policia per a policies locals i el mes de gener de 2019 s’iniciarà el curs d’inspector/a de policia destinat a comandaments de policies locals.
 
Paral·lelament, durant l’any 2019 també es duran a terme els cursos de desactivació d’explosius-NRBQ, d’ordre públic i de guia caní.
 
 
Escola de Bombers
 
Pel que fa a la formació prevista per aquest curs a l’Escola de Bombers, el mes de novembre es clourà el curs de formació bàsica de bombers voluntaris que va començar l’octubre de l’any passat i que compta amb un total de 350 alumnes. I és previst que a la primavera de l’any 2019 s’iniciï un curs de formació bàsica per a Bombers de Barcelona.
 
Cal destacar que enguany començarà el segon cicle de quatre anys de formació obligatòria per a tot el col·lectiu de bombers, tan funcionaris com voluntaris.
 
Pel que fa a la metodologia de l’Escola, aquest curs s’implementaran dues novetats com són la classe inversa i les simulacions per ordinador. El sistema de classe inversa permet alliberar les hores de formació presencial a l’aula per hores de reflexió, preguntes, exercicis pràctics i tutories. Aquest sistema de classes requereix un aprenentatge previ fora de l’aula que s’adquireix a través de les TIC. A més, també s’incorporaran a la formació sistemes de simulació de situacions d’emergència per ordinador com a escenaris formatius per a comandaments.
 
En aquest darrer any des de l’Escola de Bombers s’ha posat l’ènfasi en la formació per a la promoció i per a comandaments, amb els cursos de sotsinspectors, inspectors, el curs de promoció per a tècnics superiors de Bombers de Barcelona així com el curs de coordinació de grans emergències i catàstrofes.
 
Grau en Seguretat
 
Aquest curs començarà la cinquena promoció del Grau en Seguretat que imparteix l’ISPC com a centre adscrit a la Universitat de Barcelona.
 
Enguany hi ha matriculats 286 alumnes dels quals 76 són  alumnes de nou accés.
 
El grau s’estructura en 240 crèdits, organitzats en quatre cursos de dos semestres cadascun; el primer curs proporciona la formació bàsica relacionada amb les ciències socials i jurídiques (10 assignatures, 60 crèdits); en el segon i tercer curs s’imparteixen 20 assignatures obligatòries, 120 crèdits. En el quart curs hi ha 18 crèdits obligatoris (1 assignatura i el treball fi de grau) i totes les assignatures optatives a triar pels estudiants que es poden estructurar per cursar la menció de seguretat corporativa, la menció de seguretat internacional o no cursar cap menció i seguir un itinerari propi. S’ofereixen eines per a la investigació i es dota de recursos als estudiants per desenvolupar la seva tasca professional.
 
El plantejament dels continguts és fruit de la col·laboració entre representants de les diferents àrees de coneixement del món acadèmic, professionals de l’àmbit de la seguretat i del teixit empresarial del país. El professorat està format per docents de la universitat, la majoria de la UB, i personal expert contractat per l’ISPC.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined