El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i directius del Departament han mantingut durant tot el matí d’avui diverses reunions amb agents econòmics i socials de Barcelona, operadors de transport públic i representants de les empreses de vehicles de transport amb conductor (VTC) per analitzar la situació i abordar mesures per regular el transport de viatgers en turisme, a partir de la proposta de decret llei en què està treballant la Generalitat.
Com a balanç d’aquestes trobades, el conseller Calvet ha posat de relleu que “el Govern té la voluntat de legislar en favor de la ciutadania i no dels uns contra els altres”. Tot i constatar que “les postures entre el taxi i les empreses de VTC estan molt allunyades”, Calvet ha refermat que l’objectiu de la Generalitat és “garantir la mobilitat, el servei a la ciutadania, la competitivitat de l’economia i la regulació del sector”. Un sector que cal legislar i per això, el conseller ha dit que en l’elaboració de la llei hi haurà diàleg amb el sector.
Damià Calvet ha recollit i compartit la preocupació dels agents socioeconòmics per la imatge de Barcelona que, les mobilitzacions i ocupacions de la via pública, poden donar i que podrien “ser un fre a l’activitat econòmica” de la ciutat. Els agents li han traslladat la necessitat de finalitzar amb la vaga per les repercussions que aquesta té en la ciutat. Així, el conseller ha apel·lat a tots els implicats a portar a terme “un procés de diàleg sense xantatges, manifestacions, ocupació de la via pública i violència”.
Pel que fa a la mobilitat, en la reunió del matí s’ha acordat que l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) a l’àrea de Barcelona coordinarà l’evolució de la demanda de transport públic en els pròxims dies i per decidir si cal incrementar l’oferta i com cal fer-ho. De moment, alguns operadors han augmentat els serveis en horari nocturn i el transport cap a l’aeroport de Barcelona-el Prat. En aquest sentit, a més, ha demanat a taxistes i VTC “que siguin sensibles amb el servei a equipaments estratègics i centres hospitalaris”.
Finalment, Calvet ha demanat a l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona “que assumeixin les seves responsabilitats i que no s’amaguin rere la Generalitat”, atès que tenen “competències” per regular aquesta activitat, més enllà del decret llei que aprovi el Govern i que els habilitarà. El conseller també a lamentat que el reial decret llei que es va convalidar a finals de setembre al Congrés, no s’hagi tramitat encara com a projecte de llei perquè hi ha partits polítics que l’estan bloquejant.