· La titular d’Empresa i Coneixement ha assistit a l’inici del desmantellament de la línia de 220 kV Vic-Bescanó
· Aquesta obra culmina el procés de construcció de la línia Sentmenat-Bescanó-Santa Llogaia, de 400 kV, que ha inclòs la compactació d’aquesta línia amb altres línies elèctriques que discorrien en paral·lel
· Gràcies als acords assolits per la Generalitat, alcaldes i REE, s’ha aconseguit dotar Catalunya d’una nova infraestructura elèctrica sense incrementar l’afectació sobre el paisatge i el territori
La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assistit avui a Folgueroles a l’inici del desmantellament de la línia de 220 quilovolts (kV) Vic-Bescanó. Aquesta obra de restitució paisatgística forma part dels acords assolits per la Generalitat, els municipis afectats i Red Eléctrica de España (REE) per a la construcció de la línia de 400 kV Sentmenat-Bescanó-Santa Llogaia. “Avui posem punt i final a un procés molt llarg i complex. I hi posem punt i final de la millor manera: hem tirat endavant una infraestructura energètica vital per a Catalunya, hem minimitzat el seu impacte sobre el territori, i hem demostrat que totes les parts implicades han complert els seus compromisos”, ha explicat Chacón.
La consellera ha relacionat aquest desmantellament amb la transició que viu Catalunya cap a un nou model energètic més net, inclusiu, democràtic, de generació distribuïda, basat en l’eficiència i en les energies renovables. “La transició energètica també inclou la racionalització de les infraestructures energètiques”. ha resumit. A més, Chacón ha agraït la labor de “les moltes persones” que han fet possible que aquest projecte tirés endavant de la millor manera possible, fent compatible la preservació del territori amb la garantia i seguretat del subministrament elèctric.
A l’acte també hi han assistit l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet; l’alcaldessa de Vic, Anna Erra; l’alcalde de Bescanó, Pere Lluís Garcia; i la directora general de Transport de REE, Eva Pagán. “Avui és un dia d’enorme satisfacció; hem aconseguit subsanar els defectes que comportava la construcció d’aquesta gran infraestructura, i deixem el paisatge ordenat”, ha descrit Baronet. “Hem complert amb el compromís i amb la demanda territorial de restituir el paisatge en el tram de 220 kV entre Vic i Bescanó gràcies a que avui per fi disposem de l'eix de 400 kV Vic-Bescanó-Santa Llogaia que aporta qualitat i seguretat de subministrament a aquestes comarques”, ha incidit Pagán.
La mediació de la Generalitat
La participació de la Generalitat en la tramitació de l’eix elèctric de 400 kV Sentmenat-Bescanó-Santa Llogaia va permetre l’assoliment d’acords amb els municipis i amb REE per tal de minimitzar l’impacte de la nova infraestructura mitjançant la compactació amb altres línies properes i el desmantellament de les traces anteriors, entre d’altres. D’aquesta manera, Catalunya s’ha dotat d’una infraestructura fonamental per garantir el subministrament elèctric a les comarques de Girona i per facilitar l’evacuació d’energies renovables a la xarxa, i ho ha fet sense augmentar l’afectació sobre el territori ni la població.
Gràcies a aquests acords, s’han dut a terme actuacions com la compactació sobre el mateix traçat de la nova línia de 400 kV de la línia Vic-Bescanó de 220 kV, la línia Vic-Girona de 110 kV, la línia de 220 kV Bescanó-La Farga i la línia de 132 kV Juià-Figueres, i el seu posteriorment desmantellament. A més, la nova traça de la línia de 400 kV es va situar en la ubicació més allunyada dels nuclis poblats, per tal de reduir-ne l’impacte visual, i el desmuntatge facilita la recuperació d’espais paisatgístics i naturals.