Treball

El diàleg de Treball, Afers Socials i Famílies amb les organitzacions sindicals, empresarials i d'autònoms permet constituir el Consell del Treball Autònom de Catalunya

query_builder   26 juliol 2019 16:07

event_note Nota de premsa

El diàleg de Treball, Afers Socials i Famílies amb les organitzacions sindicals, empresarials i d'autònoms permet constituir el Consell del Treball Autònom de Catalunya

  • El vicepresident del Govern, Pere Aragonés anuncia que enguany el Govern destinarà 5M€ addicionals a un nou programa d’impuls als autònoms destinat a persones en atur, el que suposa pressupostar gairebé 12M€ en polítiques de suport a aquest col·lectiu
 
  • El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, posa de relleu que “hem aconseguit fer realitat i posar d’acord al voltant d’una taula els agents del món dels autònoms i constituir aquest consell després d’anys de no haver-lo pogut impulsar per la manca d’acord”
Moment de la reunió del Consell del Treball Autònom de Catalunya.
El vicepresident del Govern i d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha destacat avui, en l’acte de constitució del Consell del Treball Autònom de Catalunya, que “el Govern impulsarà un nou programa d’ocupació perquè persones aturades passin a ser autònoms, que dotarem amb 5 milions d’euros”.
 
Pere Aragonés ha dit després de constituir el Consell de Treball Autònom de Catalunya que “des del Govern estem al costat i donem tot el suport als autònoms, un col·lectiu de gent creativa i amb una gran potencialitat, que tot sovint es juga el seu patrimoni personal, que acaba fent més hores que ningú per tirar endavant i que té riscos d’inestabilitat i precarietat”.
 
En aquest sentit, el vicepresident ha afirmat que el Consell permetrà “posar al servei dels autònoms un espai de creativitat i autoocupació, per progressar individualment i col·lectiva”.
 
 
Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha remarcat el paper del Departament i de totes les parts que han fet un pas endavant per trencar el bloqueig per constituir el Consell del Treball d’Autònom”.
 
El Homrani ha marcat els principals deures del Consell que són “treballar conjuntament un nou decret que permeti l’acreditació d’autònoms i el paper que han de tenir, així com afrontar els reptes de la nova economia de plataformes que afecta als autònoms”.
 
“Pensem que la millora manera és treballar amb el teixit d’autònoms, els sindicats i les empreses per marcar les regles del joc clares, que no permeti la competència deslleial, i que situïn per sobre de tot els drets tant dels autònoms com els que no ho són però que s’utilitzen per precaritzar la seva situació”, ha afirmat el conseller.
 
Per últim, El Homrani ha avançat que el Departament donarà suport als autònoms “acordant els programes d’impuls al col·lectiu d’autònoms amb els seus representants”.
 
 
El Consell del Treball Autònom de Catalunya
 
Les funcions del Consell són emetre el seu parer amb caràcter facultatiu sobre els avantprojectes de lleis o projectes de decrets que incideixin sobre el treball autònom; i elaborar propostes/informes en relació amb les línies d’actuació en matèria de treball autònom.
 
El Consell està presidit pel conseller/a competent en matèria de treball autònom, en l’actualitat el conseller del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.
 
La composició del Consell és de 16 membres, quatre en representació del Govern de la Generalitat; quatre en representació de les organitzacions sindicals més representatives de Catalunya (UGT i CCOO); quatre en representació de les organitzacions empresarials més representatives de Catalunya (PIMEC i FOMENT DEL TREBALL).
 
I, finalment, hi ha tres representants de PIMEC Autònoms; Unió de Treballadors Autònoms de Catalunya-CTAC;  i Organització d’autònoms de Catalunya – AUTCAT.
 
Aquests últims tres, dels quatre possibles, corresponen a cadascuna de les associacions, federacions, confederacions o unions d’associacions professionals representatives de treballadors/es autònoms, registrades a Catalunya, de caràcter intersectorial, que representen, com a mínim, a tres sectors.
 
Reptes del Consell del Treball Autònom
 
La constitució del Consell de Treball Autònom de Catalunya permet afrontar els reptes marcats com, per exemple, donar veu a les més de 530.000 persones que són treballadors/es autònoms a Catalunya als espais institucionals.
 
Així mateix, el Consell treballarà per fixar una postura comuna sobre el futur del treball a Catalunya que implica també al treball autònom.
 
A més, el Consell té el repte de consensuar la revisió del Decret 18/2010 d’aplicació a Catalunya de l’Estatut del Treball Autònom per adaptar el seu contingut a la nova regulació del Treball Autònom i a la nova realitat associativa.
 
Per últim, com a espai de concertació, el Consell treballarà per acordar les mesures de promoció del Treball Autònom i per crear un espai de debat per donar respostes als reptes immediats.
 
 
Els treballadors/es autònoms a Catalunya
 
El juny de  2019, el nombre de treballadors/es autònoms persones físiques és de 331.130, el que representa el 60% del col·lectiu, seguit per 91.382 afiliacions de socis de societat (16%); 83.838 membres d’òrgans de societats (15%); i 33.532 familiars de col·laboradors (6%), i 16.166 en l’apartat d’altres (3%),  el que suma un total de 556.048 d’afiliacions per compte propi, segons les dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social.
 
Amb la suma de  totes aquestes afiliacions per compte propi a la Seguretat Social, el percentatge d’autònoms/es a Catalunya representa el 15,9% del total de l’afiliació a Catalunya que, el mes de juny, era de 3.501.558 persones.
 
Respecte del mes juny de l’any 2018, el número de treballadors autònoms (persones físiques) va pujar 2.288 persones (0,7%), mentre que el nombre total del col·lectiu afiliat per compte propi a la Seguretat Social va baixar 1.455 (-0,3%).
 
Per persones físiques, la província de Barcelona líder el treball autònom de Catalunya amb 238.340 persones físiques seguida de Girona amb 37.454; Tarragona amb 33.051; i Lleida amb 22.285.
 
Per total d’afiliació per compte propi, la província de Barcelona també lidera el treball autònom de Catalunya amb 398.679 afiliats; seguida de Girona amb 63.129; Tarragona amb 55.180; i Lleida amb 39.080.
 
Perfil del treball autònom
 
La xifra de 331.130 treballadors/es a Catalunya representa el 9,5% de la població ocupada a Catalunya, de la que el 65% són homes i 35% dones.
 
Pe edats, el 46% té entre 40 i 54 anys; el 27% 55 o més anys; el 25% de 25 a 39 anys, i el 2% són menors de 25 anys.
 
La gran majoria de treballadors/es autònoms a Catalunya són nacionals (85%) mentre que el 15% són persones estrangeres.
 
Per característiques laborals, el 54% té un antiguitat de 5 o més anys; 8 de cada 10 no tenen persones assalariades a càrrec; el 86% cotitza per la base mínima; i el 78% treballa al sector Serveis.
 
Polítiques de suport a treballadors/es autònoms
 
Enguany, el Departament de Treball Afers Socials i Famílies destina 5 milions més per implementar polítiques de suport al treball autònom amb la creació d’un nou programa destinat a persones en situació d’atur per iniciar nous projectes professionals mitjançant l’autoocupació, amb suport a la inversió i a les despeses inicials de manteniment de l’activitat
 
A banda del nou programa, el Departament aporta 5.998.250 d’euros al programa “Ajuts a l’autoocupació per a joves Garantia Juvenil”, consistent en ajuts per l’autoocupació, atorgats a joves acollits al programa de Garantia Juvenil,  de 9.000 euros per la permanència durant un mínim de 12 mesos ininterromputs d’alta com a autònom al Règim general de treballadors autònoms (RETA) o a la mutualitat del col·legi professional corresponent.
 
 
Així mateix, s’han pressupostat 900.000 euros en el marc del programa “Consolida’t”. Acompanyament en consolidació i creixement de l’activitat econòmica”, un programa  que contribueix a l’enfortiment i creixement del treball autònom, mitjançant un servei d’assessorament i acompanyament personalitzat que permet definir un pla d’acció específic per assolir els objectius de consolidació del negoci.

2  

Imatges

Moment de la reunió del Consell del Treball Autònom de Catalunya

Moment de la reunió del Consell del Treball Autònom de Catalunya 193

Constitució del Consell del Treball Autònom de Catalunya

Constitució del Consell del Treball Autònom de Catalunya 209

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined