Reunio

El president Torra es reuneix amb els alcaldes de la comarca de l'Alt Urgell en el marc de l'estratègia País Viu

query_builder   6 setembre 2019 20:19

event_note Nota de premsa

El president Torra es reuneix amb els alcaldes de la comarca de l'Alt Urgell en el marc de l'estratègia País Viu

Foto reunió
 
 ·         Els principals objectius d’aquesta estratègia són lluitar contra el despoblament i l’envelliment i fomentar el talent i la creació d’ocupació al territori
 
·         A finals de setembre, es constituirà la comissió territorial de l’Alt Urgell per prioritzar i concretar els principals eixos de treball del Govern a la comarca

·         Un dels projectes amb els quals s’ha compromès l’executiu és el desplegament de la fibra òptica al llarg de la C-14 durant el 2020
 
 
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, s’ha reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat amb els alcaldes de la comarca de l’Alt Urgell, en el marc de les reunions de l’estratègia de dinamització territorial “Un país d’oportunitats, un país viu”. A la reunió, també hi ha assistit la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, i el secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran, Miquel Àngel Escobar.
 
El conseller Puigneró ha comparegut, en roda de premsa, després de la trobada i ha destacat el bon to de la reunió i ha dit que el Govern creu que “és una comarca que ha fet els deures ja que tots els alcaldes són una pinya” i això és bo perquè “les coses acabin passant”. El titular de Polítiques Digitals i Administració Local ha recordat que l’objectiu de l’estratègia “Un país d’oportunitats, un país viu” és que “tothom visqui on visqui de Catalunya es pugui guanyar la vida, tingui igualtat d’oportunitats i tothom pugui tenir garantits els seus drets”.
 
Puigneró ha explicat que els reptes importants del projecte sónlluitar contra el despoblament, tractar l’envelliment de la població i veure la forma com ens ho fem per retenir el talent” i en aquest últim aspecte “les tecnologies digitals i la fibra òptica és segurament la primera infraestructura que garanteix millor aquest dret de quedar-se al municipi”. “Avui tots depenem d’aquesta connectivitat, des del Govern fem tot el possible per accelerar aquest procés i no deixar-lo en mans del mercat. El mercat funciona molt bé a les grans ciutats però això no és així en els petits municipis i hi ha d’haver una actuació pública per això el projecte Xarxa Oberta de Catalunya que anem desplegant pel territori”, ha explicat el conseller.  
 
Segons el conseller, ja hi ha 29 de les 42 capitals de comarca connectades, una de les quals és la Seu d’Urgell, però reconeix que ara cal “connectar tots els municipis de més de 50 habitants”. En aquest sentit, Jordi Puigneró ha explicat que “de cara el 2020 la previsió que tenim es licitar tot el projecte de la C-14, que vol dir que en tot el tram de la C-14 que relliga l’Alt Urgell s’iniciaran obres perquè hi arribi la fibra òptica”.
 
Al marge de les telecomunicacions, el conseller Puigneró ha explicat que durant la reunió s’han tractat altres actuacions del Govern al territori dirigides a desenvolupar l’activitat econòmica i prevenir el despoblament. En aquest sentit, s’ha parlat de les escoles rurals, de reivindicacions de camins, del manteniment d’infraestructures viàries o de la gestió forestal sostenible entre altres.
Per la seva banda, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, ha destacat la voluntat del Govern d’escoltar al territori i ha explicat que, durant la trobada, el president Torra ha parlat de “discriminació positiva” perquè “si volem reforçar el 0,9% de la població que és el Pirineu que està al 20% del territori si no ho discriminem positivament serà molt difícil que les polítiques pensades per les grans metròpolis ens puguin ajudar”. A més, el vicepresident del consell comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera, ha destacat també la seva “satisfacció de tenir la relació bilateralitat amb el govern”.
 
Un país d’oportunitats, un país viu
 
L’Estratègia de dinamització territorial és un projecte del Departament de la Presidència a través de la Secretaria d’Administracions Locals de la Generalitat, que té com a objectiu reforçar l’aliança entre el Govern i els territoris, treballant de manera bilateral i amb polítiques transversals, per fomentar el creixement econòmic, i així actuar contra el despoblament i l’envelliment, millorar el nivell de vida i garantir la igualtat d’oportunitats dels ciutadans allà on visquin. El passat 8 de juliol es va celebrar al Palau la Comissió Plenària de l’Estratègia, punt de partida del projecte. Aquest passat dilluns, 2 de setembre, el president Torra es va reunir amb els alcaldes de la Ribera d’Ebre i aquesta tarda amb els alcaldes de l’Alt Urgell.
 

2  

Imatges

Fotografia de la reunió amb els alcaldes de l'Alt Urgell (Autor: Ruben Moreno)

Fotografia de la reunió amb els alcaldes de l'Alt Urgell (Autor: Ruben Moreno) 544

Fotografia de grup dels participants a la reunió (Autor: Rubén Moreno)

Fotografia de grup dels participants a la reunió (Autor: Rubén Moreno) 711

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined