La consellera, durant la seva intervenció
·     Ho ha assegurat la consellera d’Empresa i Coneixement aquest dimecres al Parlament de Catalunya on ha explicat que “cal tenir present el que succeeix en l’àmbit internacional, ja que Catalunya té una economia fortament internacionalitzada”

·     ACCIÓ va obrir el mes de març la Finestreta Brexit per assessorar les empreses catalanes amb motiu de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha donat a conèixer aquest dimecres al matí al Parlament de Catalunya que “un total de 500 empreses han passat per la Finestreta Brexit”. Es tracta d’un pla d’actuacions que es va posar en marxa el passat mes de març per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- per assessorar i orientar les 3.374 empreses catalanes que exporten al Regne Unit i les més de 460 filials d’empreses catalanes que hi ha en aquest país.

Chacón ha explicat que “al marge del que vivim aquests dies que no podem desatendre, cal tenir present el que succeeix en l’àmbit internacional, ja que Catalunya té una economia fortament internacionalitzada i davant de la sortida del Regne Unit hem emprès mesures per mitigar l’impacte en l’economia productiva catalana, sigui quin sigui l’escenari final del Brexit”. Segons la consellera d’Empresa i Coneixement aquesta iniciativa “va ser concebuda per oferir solucions reals a les empreses en matèria de duanes, fiscalitat, logística, marc regulador, marc legal, mobilitat de treballadors, marc financer, estratègia i model de negoci”, ha subratllat.

Preparar-se per la sortida del Regne Unit de la UE

La Finestreta Brexit s’ha desenvolupat a través de les oficines d’ACCIÓ a Catalunya i l’Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Londres perquè les empreses catalanes puguin preparar plans de contingència per afrontar el procés de sortida. Així, les empreses catalanes que han participat en aquest pla d’actuacions, per exemple, han pogut accedir a una autodiagnosi online de 15 minuts per analitzar l’impacte al qual es pot exposar davant d’una sortida del Regne Unit de la Unió Europea a través del Termòmetre Brexit. També han rebut assessorament personalitzat per preparar plans de contingència per superar els obstacles que se’ls puguin presentar en el marc de la seva internacionalització en aquest país i han pogut resoldre dubtes concrets a través del Brexit Desk.

Igualment, en el marc d’aquesta iniciativa, ACCIÓ ha posat a disposició de les empreses la resta de la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions arreu del món per facilitar la cerca de mercats alternatius i diversificar les seves vendes en altres països amb descomptes addicionals; així com l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ. A més, a Catalunya, durant aquest mig any s’han organitzat 12 jornades arreu del territori per informar i assessorar les empreses locals.

La nova regulació i la fiscalitat, principals consultes

Les principals consultes de les empreses catalanes que han utilitzat els serveis de la Finestreta Brexit d’ACCIÓ han estat relacionades amb la nova normativa tècnico-administrativa que es pot aplicar amb la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, és a dir, amb dubtes en àmbits com la regulació i les llicències. A continuació destaquen les consultes sobre la fiscalitat (per exemple, en l’aplicació de l’IVA) i les duanes i aranzels. Les empreses també han traslladat les seves inquietuds en àmbits com la situació marcoeconòmica del país, la logística i el transport, l’IDE (inversió directa a l’exterior), la mobilitat dels treballadors, l’e-commerce i la contractació pública internacional.

Els sectors de les empreses que han passat per la Finestreta Brexit són principalment els béns de consum, la química i plàstics i les TIC/transformació digital. També destaquen els serveis, el tèxtil-moda, la consultoria i recursos humans i la logística/distribució.

Les relacions comercials Catalunya – Regne Unit

L’any 2018 les empreses catalanes van exportar al Regne Unit per valor de 3.900 milions d’euros, situant-se com el cinquè soci comercial i xifra que representa el 5,5% del total de les vendes a l’exterior de Catalunya. Destaquen les exportacions dels sectors de l’automoció, els aparells i material elèctric i el plàstic i manufactures. Actualment 3.374 empreses catalanes exporten al Regne Unit, mentre que hi ha més de 460 filials d’empreses catalanes en aquest país.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________