• El conseller de Territori i Sostenibilitat demana al govern de l’Estat que també actuï d’emergència en les conques hidrogràfiques de la seva competència

 

  • Calvet recorda que “no podem convertir els rius en canalitzacions artificials d’aigua perquè tenen la seva funció ecològica” i, per tant, “hem de parlar més de manteniment de lleres que de neteja”
Floresta riada Calvet

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat avui que “actuarem amb concreció i rapidesa per refer la situació a les lleres dels rius” malmeses pel temporal de llevant dels darrers dies, i ha recordat que el Departament “ha aprovat l’emergència” per poder afrontar des del Govern les obres de reparació en els dominis públics hidràulics que són de la seva competència, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

 

Calvet ha visitat avui l’Albi, el Vilosell i la Floresta, tres municipis de la comarca de les Garrigues que van patir les conseqüències “d’un episodi de pluges excepcional”, amb uns danys que el Departament ja ha començat a avaluar. El conseller ha explicat que “hem de diferenciar allà on podem actuar directament, mitjançant l’ACA”, és a dir, a les conques internes catalanes, “i allà on hem de demanar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), que depèn del Ministeri de Transició Ecològica, que actuï”.

 

“Allà on podem actuar des del Govern ja ho estem fent, hem declarat l’emergència i hi hem entrat màquines per reparar elements estructurals i per fer el manteniment de les lleres”, ha emfasitzat el conseller, que ha assegurat que “la reparació dels danys a les lleres dels rius és la prioritat”.

 

Pel que fa als perjudicis en conques hidràuliques que són competència del Ministeri, “estem fent una avaluació dels danys des de l’ACA i la traspassarem a la CHE perquè actuï, i ens agradaria que ho fes amb emergència”, ha precisat Calvet. En aquest sentit, ha comentat que ja ha fet arribar aquesta petició a la delegada del Govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i que properament també la traslladarà a la ministra. No obstant, ha explicitat que, “si hi ha una demora en la resposta, estem disposats a actuar, sempre que jurídicament s’habiliti aquesta possibilitat”.

 

Més de 5 milions en reparacions urgents

 

Tot i que encara s’estan quantificant al detall els danys provocats pel temporal de llevant, el conseller ha avançat que el cost de les reparacions més urgents podria arribar als 5 o 6 milions d’euros a tot Catalunya, similar al dels treballs que es van haver d’afrontar el novembre de 2018 degut a una llevantada similar.

 

Les actuacions urgents prioritzaran la recuperació de les lleres afectades, així com possibles danys a la xarxa viària. Calvet ha posat com a exemple el Vilosell, on “hem comprovat que un pont de la xarxa bàsica de carreteres ha quedat molt malmès”. En aquest municipi s’aprofitaran les tasques de reparació per eixamplar el pont i millorar l’accés, amb una inversió estimada d’un milió d’euros.

Pel que fa al riu Francolí, les tasques urgents se centraran en els municipis més afectats del tram central, com l’Espluga de Francolí, Montblanc, Vilaverd o Vimbodí. “Aquí recuperarem el domini públic hidràulic, que vol dir reparar elements estructurals, com murs o esculleres, i netejar els ulls dels ponts i la llera de la brutícia arrossegada per l’avinguda de l’aigua”, ha enumerat el conseller. “Els sediments arrossegats de manera natural els extraurem, d’acord amb criteris ambientals, per recuperar la llera però els tornarem a introduir aigües amunt. Aquesta és la gestió hidràulica que cal fer, uns rius vius”, ha comentat Calvet.

 

Mantenir més que netejar

 

El titular del DTES ha explicat que “els rius tenen lleres naturals sobre les que fem un manteniment directe en els seus trams no urbans i també subvencionem els ajuntaments perquè facin actuacions estructurals en trams urbans”.

 

No obstant, ha alertat que “no podem convertir els rius en canalitzacions artificials d’aigua, perquè també tenen una funció ecològica; als rius hi ha biodiversitat i boscos de ribera que s’han de conservar i, per tant, hem de parlar més de manteniment que de neteja”.

 

Calvet ha recordat que, durant aquest temporal de llevant, el cabal del riu Francolí va passar d’un metre cúbic per segon a pics de 1.293 m3 per segon. “Això equival al cabal del Roine passant pel Montblanc. Davant d’aquesta situació, ni llera bruta ni llera neta. L’aigua recupera el que és el domini hidràulic en períodes de retorn de 100 o 500 anys”, ha reblat el conseller. Per tant, “hem de continuar treballant amb informes urbanístics, ambientals i de protecció civil que ajudin a que la llera, en el seu estat natural, tingui la seva zona de protecció”, sense noves edificacions en zones inundables, “i de manteniment natural”.

 

El proper Consell Executiu aprovarà un paquet de mesures urgents que agruparà les actuacions de tots els departaments de la Generalitat i que contindrà la quantificació global dels danys.

5  

Imatges

Fotografia

Fotografia 297

Fotografia

Fotografia 445

Fotografia

Fotografia 299

Fotografia

Fotografia 246

Fotografia

Fotografia 224

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 322