• Proposa recuperar un pla plurianual d’inversions i una política fiscal més amable amb la inversió
  • El secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda inaugura el cicle de conferències del Cercle d’Infraestructures al World Trade Center
Albert Castellanos inaugura el cicle de conferències del Cercle d'Infraestructures

El secretari general del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos, ha assegurat que “els Pressupostos de la Generalitat pel 2020 marcaran l’inici d’un procés de recuperació de la inversió pública del Govern a Catalunya” i que “seran un punt d’inflexió” en aquest àmbit. Castellanos ha estat l’encarregat d’inaugurar el cicle de conferències que organitza el Cercle d’Infraestructures amb motiu del seu 15è aniversari. L’acte ha tingut lloc avui al club de directius del World Trade Center, a Barcelona.

Durant la seva intervenció, Castellanos ha explicat que certes infraestructures de transport o de l’estat del benestar que es van construir entre els anys 2001 i 2009 requereixen noves inversions perquè l’elevat grau d’antiguitat, que en alguns casos supera els 20 anys, posa en risc el seu manteniment o fins i tot la qualitat dels serveis públics que s’hi presten, com poden ser els hospitals. “En pocs anys, més d’una quarta part de les infraestructures del país ja es troba en un nivell d’amortització que exigiria una nova inversió per part de la Generalitat”, ha afegit.

El secretari general ha posat sobre la taula la necessitat de canviar el caràcter pro-cíclic que ha tingut la inversió pública en períodes anteriors. “L’administració ha d’actuar amb mentalitat d’estat emprenedor. No només ha d’intentar quadrar els comptes sinó que també ha de condicionar el creixement i la conjuntura econòmica”, ha dit.

En aquest sentit i davant un context de creixement exponencial de la despesa corrent que ha d’atendre urgències de salut, serveis socials, de llei de dependència, el secretari general ha reiterat que uns nous Pressupostos pel 2020 són “la primera condició per poder fixar prioritats en matèria d’inversió”. Per Castellanos, això passaria per “recuperar un pla plurianual d’inversions que permeti programar inversions en infraestructures a mitjà termini, per un període entre 5 i 7 anys, i que prioritzi les inversions en funció del seu rendiment social”.

També ha recordat l’incompliment sistemàtic de la inversió de l’Estat a Catalunya, juntament amb les dificultats associades a un sistema de finançament autonòmic discriminatori per a les comunitats amb més capacitat fiscal, com és el cas de Catalunya. Per pal·liar aquestes mancances, ha apel·lat a “la necessitat de recuperar consensos bàsics transversals per forçar l’Estat a corregir deficiències històriques”, com ja va fer la societat civil quan es va unir per demanar un aeroport a Barcelona de caràcter intercontinental.

Una política fiscal més amable amb la inversió

Finalment, Castellanos ha reclamat la necessitat de disposar d’un marc fiscal que afavoreixi aquesta política d’inversions en línia amb les recomanacions del Consell Fiscal Europeu, que apunta que calen regles fiscals més simples, que donin més flexibilitat i que permetin i que permetin “una mirada a mitjà termini més amable amb la inversió pública”.

El secretari general ha conclòs el seu discurs assegurant que, en la mesura que siguem capaços de superar aquestes 3 limitacions: priorització de la despesa, finançament públic i trobar espais per al finançament privat i avançar cap a una política fiscal a nivell estatal i europeu, “més amigable i possibilista” en aquesta recuperació de la inversió. “Només d’aquesta manera podrem complir amb uns Pressupostos 2020 que siguin l’inici d’un període d’inversió pública contracíclica, no només per part de la Generalitat de Catalunya, sinó també del conjunt d’administracions públiques”, ha reblat.

Castellanos ha remarcat que “aquests són els primers Pressupostos que la Generalitat farà alineats amb l’agenda 2030 i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Segons ha explicat, Catalunya i el món es troben davant d’una situació d’emergència climàtica en què l’abastament de recursos bàsics (energètics, hídrics, etc.) requeriran de noves inversions per ser més eficients. “Apostar pel transport públic i un subministrament d’aigua més eficient també vol dir apostar per una societat i una economia més sostenibles. Aquestes són les raons per les quals necessitem començar a remuntar aquesta inversió pública de la Generalitat”, ha afirmat. En aquest sentit, ha destacat algunes de les prioritats del Govern català en els propers exercicis com ara els 952 milions que l’ACA té previst destinar durant el període 2020-2026, o els 321 milions per completar el desplegament de la Línia 9 del metro o l’ampliació de la Línia 8 de Ferrocarrils, que connectarà el Baix Llobregat amb el Vallès.

1  

Imatges

Albert Castellanos inaugura el cicle de conferències del Cercle d'Infraestructures

Albert Castellanos inaugura el cicle de conferències del Cercle d'Infraestructures 221

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 48