El secretari Serra, intervenint al Fòrum de Regions de CGLU.

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, s’ha compromès a impulsar i enfortir la veu dels governs regionals en el si de Ciutats i Governs Locals unitats (CGLU), l’organització més gran del món de governs no estatals. CGLU, que té més de 240.000 membres en 140 estats, representant més de la meitat de la població mundial, celebra aquests dies el seu 6è Congrés Mundial a Durban (Sud-àfrica).

El 2013, la UCLG va crear el Fòrum de les Regions, un espai específic de debat i presa decisions per als governs regionals, atès que el desenvolupament i l’aplicació de les polítiques urbanes a nivell mundial sovint sobrepassa els límits i les competències de les ciutats. Des de llavors, el Fòrum es troba en procés d’ampliar la seva representativitat i concretar el full de ruta per als propers anys. És en aquest context que Serra s’ha compromès a coliderar el Fòrum de les Regions, juntament amb altres que s’hi sumin, i contribuir a la definició dels nous objectius d’aquest organisme internacional, avalat per Nacions Unides. Serra va prendre aquest compromís durant una reunió amb el president del Consorci de Governs Autònoms Provincials de l'Equador (CONGOPE), Pablo Jurado, candidat a presidir el Fòrum de les Regions.

El secretari Serra també es va reunir amb la presidenta d’aquest Fòrum de les Regions, María Julia Reyna, i amb la Firdaous Oussidhoum, assessora especial de la Secretaria de UCLG, per “treballar en l’estratègia futura de l’organització, on les regions han de tenir un espai que ara no existeix” i per “fer entendre les agendes globals com una oportunitat per replantejar el model de governança urbana”.

Serra, Reyna i Oussidhoum, primer, segona i tercera per l'esquerra.

En aquesta línia, durant la seva intervenció en el Fòrum de les Regions, Serra ha alertat que “sense una mirada territorial no es podran implementar efectivament les polítiques urbanes”, com ara l’Agenda 2030, el 65% dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) o l’Agenda Urbana.

“Les ciutats s’han presentat a nivell global com a grans motors pel canvi en les polítiques urbanes cap a la sostenibilitat”, ha explicat el secretari, però “no podem oblidar que els principals reptes urbans en matèria de sostenibilitat superen els límits competencials de les ciutats”. Serra ha posat en valor que regions com Catalunya “són responsables de planificar, gestionar i finançar nombroses polítiques públiques amb una indiscutible dimensió urbana”.

Instruments de planificació més flexibles

Serra ha participat, així mateix, a la sessió de debat Funcionen per a tu les polítiques urbanes?, organitzada per ONU-Hàbitat, on ha advertit que “la planificació urbanística i territorial tradicionals han de ser superades per una visió més transversal i estratègica”.

“Durant els darrers anys hem estat capaços de desenvolupar planejaments urbanístics per a cada municipi de Catalunya”, ha volgut posar en valor el secretari. “Si bé hem complert aquesta exigència, també hem descobert la manca d’un relat territorial adaptat a la conjuntura canviant”, ha afegit, motiu pel qual “hem de cercar instruments més flexibles i adaptatius”.

L’Agenda Urbana de Catalunya que impulsa el Govern per afrontar els reptes de les ciutats durant les pròximes dècades, “ha de ser l’instrument que permeti la modernització del nostre model de planificació”, ha detallat  Agustí Serra.

Finalment, el secretari ha mantingut diverses reunions bilaterals durant el congrés de CGLU. Entre elles, amb la Relatora Especial de las Nacions Unides sobre el Dret a un Habitatge Adequat, Leilani Farha. Una de les tasques de la relatora és l’elaboració de guies sobre habitatge assequible. Per aquest motiu, el Govern l’ha convidat a participar en un debat d’experts en habitatge la propera primavera, que tindrà com a objectiu alinear les polítiques del govern català en aquesta matèria amb les recomanacions de Nacions Unides, i reforçar la seva vessant social.

2  

Imatges

Imatge

Imatge 209

Imatge

Imatge 215

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 550