La conselllera, durant la seva intervenció

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha comparegut avui a la Comissió d’Empresa i Coneixement del Parlament de Catalunya per explicar el procés electoral que aquest any ha possibilitat la renovació dels plenaris de les 13 cambres de comerç que hi ha a Catalunya. La consellera ha emmarcat la celebració dels comicis, en els quals es va introduir el vot electrònic, en un procés d’actualització del model cameral necessari no només per renovar la representativitat d’aquestes corporacions, sinó també per adequar el seu rol als reptes i exigències que imposa la transformació digital a tota l’activitat econòmica. “Vam agafar les cambres de comerç al segle XX i les estem portant al segle XXI”, ha resumit Chacón.

La titular del departament d’Empresa i Coneixement, que exerceix la tutela administrativa de les cambres, ha descrit aquestes corporacions com “un aliat estratègic per vetllar per la defensa de la nostra economia productiva”, i que per garantir-ne aquesta funció un dels primers compromisos que va assumir va ser la de la renovació dels plenaris de les cambres, que s’hauria d’haver fet l’any 2014. Tanmateix, aleshores no es van celebrar eleccions perquè l’Estat va donar un termini insuficient per adaptar la normativa autonòmica a la llei bàsica estatal, i l’endarreriment es va allargar per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.  

La consellera ha recordat que el paper del departament era el de “crear un terreny de joc en condicions” perquè les eleccions es poguessin celebrar “amb plena normalitat i neutralitat”, i que la Generalitat disposa de competències plenes en aquest sentit. La introducció del vot electrònic, una opció contemplada per la legislació espanyola en el Reial Decret 669/2015 i que s’adapta plenament al funcionament quotidià de les empreses, que ja es relacionen obligatòriament amb l’administració de forma electrònica, ha aportat al procediment major participació, major seguretat i major transparència, ha exposat Chacón. En aquest sentit, ha afegit que el vot electrònic ha permès que la participació en els comicis “s’hagi més que doblat respecte l’any 2010”, fet que incrementa la representativitat dels nous plenaris. “Estic plenament convençuda que tot el procés s’ha desenvolupat de forma jurídicament i tècnicament impecable, i seguint estrictament les prerrogatives legals”, ha conclòs la consellera.  

Finalment, Chacón ha explicat que el darrer pas per completar l’actualització les cambres de comerç és l’elaboració d’una nova Llei de Cambres que “abordi quines han de ser les seves funcions i la seva representativitat, així com un model de finançament adequat”, i ha identificat l’eliminació del recurs cameral, la globalització de l’economia i els reptes que planteja la indústria 4.0 com alguns dels motius que exigeixen la transformació del model de cambres. La previsió és disposar d’un primer esborrany d’aquesta norma a principis de l’any que ve. En aquest sentit, la consellera ha mostrat la seva voluntat de ser “un actor de consens per escoltar totes les parts i aconseguir una Llei de Cambres que respongui a les necessitats del teixit productiu català, de manera que aquestes corporacions contribueixin a fer més competitives les empreses del país”.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter  @empresacat | @coneixementcat