• El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, hi assistirà acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius
Imatge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, encapçala la delegació catalana que participarà en la Conferència de les Parts de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25), que reuneix a Madrid, des d’avui i fins al 13 de desembre, més de 25.000 representants de 200 països implicats en la lluita contra el canvi climàtic. En el marc de la COP25, també se celebren altres sessions com ara CMP15, CMA2, SBI51 i SBASTA51. Els resultats de la COP25 es consideren crucials per reclamar la urgència d’una transició cap a la neutralitat del carboni i perquè tots els països, inclosos els més vulnerables, presentin un full de ruta dins les seves possibilitats.

En concret, la delegació catalana participarà en diverses sessions i jornades al llarg de tota la cimera. Dimarts 3, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, participa a les 12h a una reunió d’alt nivell sobre “Acció Climàtica de les Regions: reptes i oportunitats”, al pavelló espanyol, a la zona blava. 

Per la seva banda, el conseller Calvet, participa i intervé divendres 6, a les 18h, a la sessió sobre “Adaptació local al canvi climàtic en municipis de muntanya”.

Dissabte 7, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i la directora Mercè Rius, assistirà i intervindrà a la reunió del comitè executiu de l’Under 2 Coalition (U2U), al CaixaForum,  i a les 10h a la reunió anual d’aquest grup format per governs regionals en lluita contra el canvi climàtic. El mateix dissabte, el conseller participarà a les 20h a la trobada amb els ministres de Baden-Württemberg i Lombardia, que integren el 4 Motors per Europa, una associació de cooperació interregional que pretén enfortir i incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals dels seus territoris.

Diumenge 8, el conseller, la secretària i la directora participaran a la reunió extraordinària de l’assemblea general Regions4, a l’Hotel Pullman Madrid Airport & Feria a les 10h. A les 15.30h, Calvet assistirà a la trobada sobre “Lideratge regional en la emergència climàtica: solucions naturals per a l’adaptació i els canvis en el cicle de l’aigua”, a l’Hotel Pullman Madrid Airport & Feria.

Dilluns 9, la directora Mercè Rius participa a les 14h, a la jornada sobre “Ciutats circulars per la Natura”, a la Universitat Politècnica de Madrid. Per la seva banda, a les 15h la secretària Marta Subirà intervé en la sessió sobre “Adaptació al canvi climàtic i gestió de risc en un context de governança multinivell”, al Side event oficial a IFEMA (zona verda).

Finalment, dimarts 10, Calvet parlarà sobre els reptes de la transició industrial  en un acte amb representants del Rin del Nord-Westfàlia, que comença a les 9.30h al pavelló Benelux d’IFEMA (zona blava). També hi participen el ministre d’economia, digitalització, innovació i energia del Rin del Nord-Westfàlia, Andreas Pinkwart; la ministra de Medi Ambient, Clima i desenvolupament sostenible de Luxenburg, Carole Dieschbourg, i el director general del Banc Europeu d’Inversions (EIB), Christopher Hurst.

A la mateixa ubicació, a les 11.30h, el conseller mantindrà una reunió bilateral amb la ministra de Medi Ambient i Energia del Govern de Flandes, Zuhal Demir.

Catalunya, pionera en la lluita ambiental

Catalunya ha estat pionera en desplegar accions concretes per a lluitar contra els efectes del canvi climàtic. El 2017 va aprovar la Llei del canvi climàtic, que inclou tot un seguit de compromisos i reptes per fer front a aquest objectiu estratègic. Aquesta fita va representar un punt d’inflexió a Catalunya, en tant que posa a disposició d’administracions, associacions, entitats, institucions i particulars, una nova eina per fer front a aquesta problemàtica que no coneix de fronteres i que requereix de la implicació de tothom.

Així mateix, en la línia dels governs més avançats a escala mundial, va declarar formalment l’emergència climàtica el passat mes de maig, per assolir objectius en matèria de mitigació establerts. I d’aquesta declaració n’ha sorgit l’organització, el pròxim 17 de gener de la primera Cimera catalana davant l’emergència climàtica.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 129