Imatge de l'entrevista al conseller Calvet

El conseller Calvet lamenta que no s'hagi pogut crear un mercat de carboni internacional durant la COP25

query_builder   16 desembre 2019 15:00

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet lamenta que no s'hagi pogut crear un mercat de carboni internacional durant la COP25

  • El conseller es mostra satisfet del paper “fonamental” que la cimera ha donat als govern subnacionals per la seva acció davant  l’emergència climàtica
Imatge de l'entrevista al conseller Calvet

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha lamentat aquest dilluns, en una entrevista amb la periodista Gemma Nierga a “El matí a Ràdio4”, que durant la Conferència del Clima (COP-25) de Madrid no s’hagi pogut crear un mercat de carboni internacional, similar al que funciona, per exemple, a Europa. Aquesta mesura “seria una eina que desincentivaria les empreses que fan grans emissions de gasos amb efecte d’hivernacle a regular-les i a aplicar mesures per reduir-les, ja que els suposaria un estalvi econòmic”, ha assegurat el conseller.

 

Ara, ha explicat Calvet, “tenim la mirada posada en el document del Green New Deal europeu”, en referència al nou “pacte verd” per als propers cinc anys que va comunicar la setmana passada la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, al Consell Europeu, i que s’hauria de començar a aplicar en tres mesos. Es tracta d’un paquet de mesures que inclou cinquanta accions concretes per lluitar contra el canvi climàtic, i que pretén convertir Europa en el primer continent climàticament neutre l’any 2050. Una d’aquestes mesures, ha explicat el conseller, “és l’estudi de la implantació d’aranzels a empreses de fora de la Unió per, d’una banda, afavorir les empreses europees, que apliquen mesures ambientals, els costos de les quals han d’internalitzar, i de l’altra, afrontar l’emergència climàtica a nivell global”.

 

D’altra banda, i més enllà dels acords sobre els mercats de carboni, des del Departament de Territori, el conseller valora positivament el reconeixement explícit que s’ha fet dels governs subnacionals i d’altres actors no estatals, un paper que “si bé ja estava valorat, la diferència després de la cimera és que se’ns posa com un element fonamental davant l’emergència climàtica, abans érem un més i el que fèiem era benvingut, però ara s’afirma que sense nosaltres no es pot tirar endavant, pel que fa a la mitigació i l‘adaptació al canvi climàtic”. En aquest sentit, el conseller assegura que “mentre els Estats no es posen d’acord, a Catalunya mantenim l’ambició i seguim treballant: el pròxim 17 de gener en tenim un exemple amb la primera Cimera catalana d’acció climàtica”.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined