• El vicepresident Pere Aragonès destaca que aquesta infraestructura és una aposta estratègica per situar Barcelona i Catalunya en el circuit mundial en l’àmbit de la ciència 
  • La nova generació del superordinador, referent a nivell internacional i líder en l’aplicació innovadora de la computació, es traslladarà a finals d’any al nou edifici del Campus Nord de la UPC
Fotografia de la vista del vicepresident Aragaonès al BSC

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat avui que “el nou superordinador MareNostrum 5 és un exemple de l’aposta dels nous pressupostos per fomentar el creixement compartit i recuperar la inversió pública”. Aragonès ha visitat aquest matí el MareNostrum 5 i les obres de la nova seu corporativa del Consorci Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’ens responsable de la construcció de la nova generació del superordinador.

Després de la visita, el vicepresident ha anunciat que la Generalitat invertirà 47,8 milions d’euros durant els propers cinc anys en aquesta infraestructura. Només aquest 2020, l’administració catalana hi destinarà un total de 9,9 milions d’euros –aquesta xifra inclou els 6,4 milions d’euros de la subestació elèctrica– comptabilitzats en el Projecte de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2020, que ahir mateix va començar la seva tramitació al Parlament. Precisament, el vicepresident ha destacat que “les mesures que s’inclouen als pressupostos en matèria de recerca i innovació, i l’aposta pel coneixement econòmic, venen d’una cadena de treball de grans consensos a Catalunya tant institucionals com ciutadans i de la comunitat científica per fer avançar el país. La nostra responsabilitat és garantir que aquests consensos continuïn”.

Aragonès ha fet la visita acompanyat pel director general de Promoció Econòmica, Lluís Juncà; el director general de Recerca, Joan Gómez; el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Francesc Torres, i el director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero. El MareNostrum 5 “és una aposta estratègica per situar Barcelona i Catalunya en el circuit no només europeu sinó mundial en l’àmbit de la ciència i de la supercomputació. Estem jugant aquesta lliga d’ubicacions europees, des d’aquest lideratge mediterrani. Si juguem bé aquesta lliga, la nostra permanència està garantida”, ha remarcat.

 

Lideratge públic i generació de prosperitat

Els pressupostos permeten impulsar “el coneixement, la innovació i la dinamització econòmica” de forma compartida amb altres administracions públiques, com la Unió Europea (UE), que destinarà al projecte del superordinador MareNostrum 5 al voltant de 100 milions d’euros en el mateix període dels propers cinc anys.

El vicepresident ha posat en valor aquest compromís europeu i ha insistit en aquesta necessitat de la cooperació i de desenvolupar la idea de l’administració emprenedora, “perquè qui genera ciència, genera consciència”. Aragonès ha assenyalat que “el creixement econòmic ha de ser compartit. Hem de generar prosperitat. El coneixement i la innovació i la recuperació de la inversió pública han de tenir com a objectiu generar prosperitat compartida”.  

També ha argumentat que “si bé en altres moments de la història hi ha hagut ascensors socials per transformar la societat a través del desenvolupament de l’estat del benestar, a través del l’extensió de l’educació pública i gratuïta, avui, una política científica posada al servei de la societat amb lideratge públic és la millor garantia d’ascensor social, en un món que canvia exponencialment”.

 

Investigar i transferir tecnologia

El Barcelona Supercomputing Center és un consorci constituït el 2005 que s’ha encarregat de la instal·lació a Barcelona de les successives generacions del supercomputador MareNostrum, el centre de referència a nivell internacional i líder en l’aplicació innovadora de la computació. La Generalitat, l’Administració General de l’Estat (AGE) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) formen el Consorci. L’objectiu de la infraestructura és investigar, gestionar i transferir tecnologia i coneixements en l’àrea de la computació d’altes prestacions, amb aplicacions en els sectors de les ciències de la vida i les enginyeries, i amb 23 àrees de recerca, entre les que destaquen la bioinformàtica, la predicció climàtica, la genòmica, la ciència de materials o el modelatge molecular.

El Consorci està finalitzant al Campus Nord de la UPC la construcció d’una nova seu corporativa, amb una inversió total de 30,1 milions d’euros. Les inversions previstes entre els anys 2020 i 2025 han de permetre la posada en marxa del superordinador MareNostrum 5, un dels supercomputadors de la xarxa d’alta capacitat impulsada per la Comissió Europea. El MareNostrum 5 comptarà amb una potència de 200 mil bilions d’operacions per segon.  

 

3  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 230

Fotografia (2)

Fotografia (2) 344

Fotografia (3)

Fotografia (3) 433

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 237