• El pressupost del Departament de Cultura recupera nivells de fa deu anys i ascendeix a 301,8 milions d’euros
  • La inversió en cultura per habitant se situa en gairebé 40 euros
La consellera Vilallonga

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha comparegut avui davant la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya per informar del pressupost del Departament de Cultura per a l’any 2020, que se situa en 301,8 milions d’euros, un 14,5 % per sobre dels darrers comptes aprovats pel Departament, l’any 2017. Vilallonga ha subratllat que “aquests pressupostos són millors, però encara no són els millors” i ha destacat que "el pressupost del Departament de Cultura superarà el llindar dels 300 milions d'euros després de 10 anys”. 

Els comptes presentats avui deixen enrere l’austeritat dels darrers anys atès que  incrementen les aportacions en tots els àmbits, especialment en la promoció de la llengua catalana, a què es destinen 31,2 milions d’euros —un 20% més que l’any 2017—; a grans institucions culturals, que comptaran amb 59,5 milions d’euros —l’aportació també creix un 20%—, així com a l’associacionisme cultural, al qual es destinen 7,2 milions d’euros —el 16 % més que el 2017. La consellera ha anunciat que s'incrementarà la partida mínima dels pressupostos de les obres públiques destinats a cultura, l’1% cultural, que passarà a l’1,5%, amb la finalitat d’invertir en conservació, restauració, excavació i adquisició de bens de patrimoni cultural català. Quant a la inversió per habitant en cultura, el pressupost preveu destinar 39,6 euros per persona, una xifra un 37,5% superior a la de 2013, quan es va produir la menor aportació per habitant arran de la crisi econòmica.

Entre les accions més destacades del pressupost anunciades per Vilallonga hi ha l’aportació extraordinària d’1,5 milions d’euros al Museu Nacional d’Art de Catalunya per a la nova sala d’exposicions al Palau Victòria Eugènia; ajuts a l’audiovisual valorats en 16 milions d’euros; aportacions per un valor total de 6,4 milions d’euros per a la recuperació de les línies per al foment de les biblioteques públiques (construcció, rehabilitació, creació de nous espais) i per al programa de suport per a l’adquisició de novetats editorials; la recuperació de les gires del Teatre Nacional de Catalunya, a la qual es destina 540.000 euros, així com l’increment de les aportacions al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), per un valor de 4,6 milions d’euros. A banda, es preveu la incorporació de fins a 27 milions d’euros mitjançant Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Durant la seva compareixença, la consellera Vilallonga ha agraït la “critica constructiva” dels portaveus de l’oposició i ha recordat el dèficit fiscal de 16.800 milions anuals amb l’Estat espanyol. “Amb sis dies de dèficit multiplicarien per dos el pressupost de cultura i ja estaríem al nivell dels països europeus que reclamen”, ha afirmat. Vilallonga també ha retret al govern espanyol que destini sis vegades més al Museo del Prado i 11 vegades més al Museo Reina Sofía que al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Pressupost del Departament de Cultura 2020

Dossier de premsa: Pressupost del Departament de Cultura 2020
PDF | 3943