Govern

Conseller Calvet: "Actuarem més enllà de l'emergència perquè els futurs temporals no afectin l'activitat portuària"

query_builder   6 febrer 2020 15:12

event_note Nota de premsa

Conseller Calvet: "Actuarem més enllà de l'emergència perquè els futurs temporals no afectin l'activitat portuària"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha visitat avui el port de l’Ampolla, un dels sis ports catalans que més ha patit els efectes del temporal Gloria, on Ports de la Generalitat invertirà en total 7 milions en actuacions de reparació i millora

 

  • Concretament, es faran als ports de Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Blanes, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i les Cases d’Alcanar
Ampolla ports Calvet

La Generalitat, a través de l’empresa Ports de la Generalitat, executarà actuacions d’emergència per un valor estimat de 7 milions d’euros als ports de les Cases d’Alcanar (Montsià), l’Ampolla i l’Ametlla de Mar (Baix Ebre), Blanes (Selva), Sant Feliu de Guíxols i Palamós (Baix Empordà), que  són els que han patit més danys a conseqüència de la borrasca Gloria.

 

Durant una visita al port de l’Ampolla, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha destacat la “ràpida resposta” de Ports de la Generalitat davant  els efectes del temporal Gloria, que va comportar no només “un dany físic, sinó també el patiment dels pescadors que van veure condicionada la seva activitat no només els dies dels temporal sinó els posteriors”.

 

Ha afegit que “més enllà d’atendre l’emergència, la voluntat de Ports de la Generalitat és avaluar els danys del Gloria i tirar endavant una sèrie de reparacions i millores per evitar que futurs temporals afectin l’activitat portuària”. Així, ha insistit que “cal actuar tant davant l’emergència com en la millora que asseguri que la funcionalitat del port no quedi afectada de nou”.

 

Ha posat en valor “l’agilitat” de l’empresa pública adscrita al Departament de Territori i sostenibilitat, que “reinverteix tots els seus ingressos en la millora de la infraestructura portuària al servei de la nàutica esportiva, pesquera i industrial”.

 

Aquestes actuacions, ha dit, “han de servir per recuperar-nos, amb la voluntat de projectar-nos i que els ports continuïn sent motor econòmic dels municipis que acullen”.

 

4 milions per als tres ports ebrencs

 

En els ports de les Cases d’Alcanar (Montsià), i l’Ampolla i l’Ametlla de Mar al Baix Ebre s’han de fer actuacions d’emergència per les afectacions del temporal de llevant excepcional, per un import estimat de 4 milions d’euros.

 

  • L’Ampolla (2,2 MEUR): El conseller ha apuntat que s’invertiran 2,2 milions, sobretot per “reforçar el dic exterior, i veure si cal un recreixement de l’espatller per evitar que les onades sobrepassin en un temporal”. Aquest “ha posat en evidència la necessitat d’actuar en el dic i contradic i d’accelerar aquestes actuacions”, ha afegit. El port ha patit molts ultrapassaments amb el temporal i hi ha hagut incidències a l’escullera exterior i a la part final del dic, del costat de la bocana. Ja s’han fet actuacions de neteja dels molls del port. Ara, s’estan traient del fons de la dàrsena pesquera xarxes de pesca i estris de pescar que l’onatge va tirar del moll a l’aigua del port i posen en risc la navegació de les embarcacions pesqueres.

 

Per poder avaluar les afectacions a la infraestructura s’han fet batimetries i estudis tècnics varis que indiquen que potser s’haurà de reforçar el mantell del dic amb peces d’escullera i/o fer un recreixement de l’espatller. Actualment, s’està redactant el projecte constructiu amb l’objectiu d’iniciar l’actuació d’emergència la darrera setmana de febrer o la primera de març.

 

Així mateix, les casetes dels pescadors han patit filtracions d’aigua i danys estructurals. També hi ha hagut problemes en el subministrament elèctric i la pèrdua de torretes de serveis, que s’estan solucionant com a actuacions de caràcter menor.

 

  • L’Ametlla de Mar (1,6 MEUR): L’estructura del dic de recer ha quedat afectada en la part de l’escullera i en la part de l’extrem del dic, al costat de la bocana. S’ha fet la neteja de les restes portades per l’onatge als molls. Un cop fetes les batimetries del fons marí, topometries per veure la reposició de les peces d’escullera a fer i l’estudi tècnic. Aquests estudis ens indicaran quina és la solució més idònia a adoptar per reparar la infraestructura. Ja s’ha començat a redactar el projecte constructiu amb l’objectiu de començar les obres de reforç de la infraestructura la darrera setmana de febrer o la primera de març. El port també ha patit danys menors en el subministrament elèctric que ja s’han reparat.

 

  • Les Cases d’Alcanar (200.000 €): Sobre aquest port, el conseller ha dit que caldrà “un canvi estructural de la infraestructura portuària de manera que la dàrsena interior no quedi tan exposada als temporals del llevant com el que hem patit”. Així, ha insistit que “s’ha de concretar la solució d’enginyeria concreta per allargar i orientar bé el dic de recer perquè tingui la geometria adequada i eviti afectacions per sempre”.

 

El temporal ha afectat la infraestructura a la part final del dic, al costat de la bocana, on s’ha desplaçat peces d’escullera de la part final del dic o morrot, que queda al costat de la bocana. Aquests dies s’ha netejat el port, afectat per les restes aportades pel mar als molls i s’han fet batimetries del fons marí i  topometries per comprovar quantes peces d’escullera s’han de reposar. Així, la primera setmana de març començarà una actuació d’emergència per reposar les peces d’escullera a la part afectada.

 

Paral·lelament, s’ha licitat el projecte per fer un assaig en una piscina de model físic del port de les Cases d’Alcanar, que es realitzarà el mes l’abril a A Corunya. De l’estudi que sortirà d’aquesta prova, es redactarà el projecte constructiu que ha d’aportar solucions a un port que és vulnerable als temporals, per millorar l’agitació interior que afecta les instal·lacions portuàries amb els temporals.

 

3 milions per a actuacions d’emergència a tres ports de la costa gironina

 

En els ports de Blanes (Selva), i Sant Feliu de Guíxols i Palamós al Baix Empordà, s’han de fer actuacions d’emergència, a causa de les afectacions de la borrasca Gloria, amb un cost estimat de 3 milions d’euros. A Blanes, s’ha executat una actuació d’emergència provisional per cobrir l’esvoranc i l’obertura de l’espatller amb peces d’escullera. Ara, s’estan fent estudis de propagació d’onatge, batimetries i estudis subaquàtics als tres ports. Un cop es disposi de la informació tècnica, es definiran les actuacions de reparació a fer en els tres ports.

 

  • Blanes (1,8 MEUR): El temporal va concentrar l’energia dels cops de mar en un punt del dic, provocant una obertura de gairebé 30 metres de longitud a l’espatller i un esvoranc a l‘escullera en aquest tram del dic. S’ha fet una actuació d’emergència per reomplir l’esvoranc i tapar l’obertura amb peces d’escullera, com a mesura provisional. Mentrestant, s’han fet batimetries i inspeccions subaquàtiques del dic de recer de Blanes de les quals s’espera l’informe tècnic. Paral·lelament, s’ha començat a fer un estudi de propagació d’onatge del dic de Blanes per analitzar les causes de l’afectació a l’espatller que tindrà una durada de dos mesos. Quan es tindran els estudis tècnics, es valorarà quina és la millor solució per reparar la part afectada. Després, es redactarà un projecte constructiu, amb l’objectiu de començar les obres de reparació a principis de maig.

 

  • Sant Feliu de Guíxols (800.000 €): En aquest port s’han produït ultrapassaments al dic d’abric, provocant desplaçaments de blocs de formigó a l’extrem del dic del costat de la bocana. S’han fet batimetries per veure com estant els blocs de formigó. Es farà una actuació d’emergència per reposar els blocs de formigó a l’extrem del dic que es preveu iniciar la primera setmana de març. També s’ha de reparar la balisa ubicada al tram del dic afectat i que és tot un símbol de la vila. A més, es faran reparacions menors d’elements auxiliars com ara, baranes, part dels pantalans i instal·lacions de subministraments d’aigua i llum.

 

  • Palamós (400.000 €): L’interior de l’estació marítima va resultar força afectada pel temporal en entrar l’aigua en virulència dins de l’edifici. En aquesta estació es fan els controls de seguretat dels passatgers i dels tripulants que arriben amb els creuers internacionals que fan escala al port de Palamós. També es va veure afectat el local on hi ha els vestuaris dels estibadors. Ja s’ha fet la neteja de l’interior dels dos edificis i s’han retirat els elements  que hi havia danyats.

 

Ara es treballa en el projecte constructiu per  tal de començar la rehabilitació al més aviat possible, amb l’objectiu que l’estació estigui operativa per mitjans d’abril, coincidint amb l’inici de la temporada de creuers.

 

A més, la zona de la Pedrera, on s’emmagatzemen les mercaderies ha quedat molt afectada, a causa dels forts ultrapassaments que han desplaçat blocs de protecció i peces d’escullera. L’actuació d’emergència ha de reforçar la zona afectada  que amb els cops de mar ha perdut  blocs de formigó, per donar major cobertura a les estructures que protegeixen el vial i les naus comercials. A més, s’hauran de reparar les naus d’emmagatzematge de Ports de la Generalitat. S’ha fet la neteja de la zona amb caràcter urgent i es preveu iniciar les obres la primera setmana de març.

1  

Imatges

Fotografia visita

Fotografia visita 648

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 210

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined