Presentació del programa ProACCIÓ 4.0 a Igualada.

INDÚSTRIA

La Generalitat posa en marxa el programa ProACCIÓ 4.0 per impulsar la transformació digital de 1.000 pimes catalanes

query_builder   7 febrer 2020 12:50

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

La Generalitat posa en marxa el programa ProACCIÓ 4.0 per impulsar la transformació digital de 1.000 pimes catalanes

La consellera Chacón en la presentació del programa ProACCIÓ 4.0 a Igualada.
La consellera Chacón en la presentació del programa ProACCIÓ 4.0 a Igualada.
  • Aquesta iniciativa del Departament d’Empresa i Coneixement té per objectiu accelerar la transformació del teixit empresarial català cap a la indústria 4.0 actuant com la finestreta única a Catalunya en aquest àmbit

 

El Departament d’Empresa i Coneixement posa en marxa el programa ProACCIÓ 4.0 amb l’objectiu d’impulsar la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada de la directora dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, Bàrbara Minoves, i del conseller delegat d’Acció, Joan Romero, l’ha presentat aquest matí en un acte a Igualada.

L’acte de presentació també ha comptat amb la participació del president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, i del president de la Delegació a l’Anoia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Badia. Durant la jornada s’exposaran també els casos pràctics de les empreses Cubus Games, S.L, Practics Business Solutions, S.L, World Pro Ride SL (Indoorwall) i Enginyeria de Software SA (Engisoft).

Durant la seva intervenció la consellera ha explicat que “la indústria 4.0 és un element clau si volem ser competitius, i  afecta grans empreses, pimes i també empreses de serveis, amb canvis radicals en els models de producció i en les relacions entre proveïdors, productors i clients”. “Per això sorgeix el programa ProACCIÓ 4.0, amb fases de sensibilització per despertar la consciència de les empreses, diagnosi per avaluar quina tecnologia convé més per cada cas i després tractament”, ha afegit Chacón.

En aquest marc Joan Domènech, president de la Unió Empresarial de l’Anoia ha exposat la gratitud de l’entitat per tal d’acollir aquesta jornada i que l’Empresa 4.0 és un eix estratègic per l’entitat. En aquest sentit, Domènech, ha destacat que davant “la inquietud de les empreses industrials, especialment del metall, des de la UEA es va voler apostar per acompanyar a les empreses davant aquest canvi”. Així doncs, el president ha destacat que “ja al Fòrum Empresa i Progrés 2019 anomenat l’Horitzó de la Transformació Empresarial es va voler posar fil i agulla en aquesta transformació que pivota sobre dos eixos que vam veure complementaris i igualment estratègics: la transformació digital i l’economia circular. En aquests mesos de treball, hem vist que hi ha una preocupació i una necessitat de les empreses davant aquest nou panorama de transformació, però a la vegada, hi ha força desconeixement i cap aquí és on hem centrat els nostres esforços”.

Per la seva banda, Paula Arias, gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia, ha presentat el projecte que s’està impulsant des de l’entitat empresarial anomenat Lab Anoia 4.0, un grup de treball de l’entitat format per empreses en transformació digital, on s’hi afegeixen també els actius tecnològics de la comarca -empreses que treballen per donar solucions tecnològiques i 4.0 a indústries i empreses del territori- “Amb ells s’està traçant un full de ruta a seguir per tal que la comarca avanci cap aquest canvi, que les empreses sàpiguen on adreçar-se i com encarar aquesta transformació i tot el potencial tecnològic i 4.0 que té l’Anoia”.  En aquest sentit, Arias ha exposat la voluntat de tirar endavant el Projecte ACCELERA que consistirà en un termòmetre 4.0 i un protocol de seguiment i acompanyament per conèixer l’estat i la maduresa digital de les empreses de l’Anoia, acompanyar-les i poder detectar projectes, tirar-los endavant amb els actius del Lab i el suport econòmic de la Generalitat a través d’ACCIÓ.

El programa ProACCIÓ 4.0 -articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ- actuarà com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. En total, es preveu que en els propers tres anys 1.000 empreses catalanes utilitzin els serveis i programes d’aquesta nova iniciativa, derivada del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat.

El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball,  PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Té com a destinataris des de les pimes que encara no s’han plantejat començar el procés de transformació tecnològica fins les que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. Així, el programa ProACCIÓ 4.0 posa a disposició del teixit productiu català un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament i actuacions d’àmbit local i internacional i de connexió amb l’ecosistema. L’objectiu és sensibilitzar l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’una diagnosi, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica.

Es tracta d’un programa viu al qual s’incorporaran noves iniciatives els propers mesos, però que ja compta amb les següents actuacions destacades:

  • Sensibilització arreu de Catalunya: per donar a conèixer a les pimes catalanes la necessitat de començar els processos de transformació tecnològica, s’han organitzat accions de difusió i jornades arreu del país orientades a donar a conèixer al teixit productiu l’impacte i beneficis de la indústria 4.0.

  • Elaboració d’una diagnosi i pla actuacions: mitjançant una metodologia pròpia d’ACCIÓ, l’empresa podrà activar un procés de reflexió enfocat cap a la seva transformació tecnològica posant èmfasi en el canvi estratègic, organitzatiu i en el model de negoci derivat de les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de la indústria 4.0. L’objectiu és que les pimes que hi participin acabin el programa amb una diagnosi personalitzada i amb un pla d’actuacions. Aquesta diagnosi, necessària per accedir a les línies d’ajut, també es podrà elaborar amb el suport d’un assessor extern acreditat o a través d’agents TECNIO, una opció subvencionada en el marc del programa.

  • Ajuts econòmics directes per implantar el pla d’actuacions: les empreses que ja disposin d’una diagnosi podran accedir a ajuts de fins a 14.000 euros a través de la línia d’ajuts Cupons d’Indústria 4.0 -que compta amb un pressupost anual de 2 milions d’euros- per contractar serveis de consultoria per integrar les tecnologies vinculades a la indústria 4.0 en l’àmbit productiu, de processos o organitzatius de l’empresa, a través de proves de concepte o projectes concrets.

  • Línia de préstecs: el Departament d’Empresa i Coneixement, conjuntament amb l’ICF, posa a disposició del teixit productiu català una línia de préstecs de 150 milions d’euros amb bonificació d’interessos per promoure el finançament d’inversions amb impacte sobre la digitalització de la indústria.

  • Suport integral: de manera global, el programa activarà un front office a disposició de les empreses catalanes per resoldre les seves consultes de manera personalitzada en funció del seu punt de partida i les seves necessitats específiques. Les assessorarà sobre quins són els passos més adequats per iniciar o ampliar el seu procés de digitalització, sobre mecanismes de finançament, programes europeus i les posarà en contacte amb proveïdors de tecnologia.

De fet, el programa ProACCIÓ 4.0 agrupa totes les iniciatives d’ACCIÓ en l’àmbit de la indústria 4.0, com pot ser l’organització de missions internacionals (per exemple a la més important del món d’aquest sector, la Hannover Messe que se celebra a Alemanya l’abril de l’any vinent), jornades de marketplace per posar en contacte oferta i demanda (el proper se celebra a ACCIÓ el mes de desembre) o un curs d’indústria 4.0 per capacitar les empreses sobre com abordar la transformació tecnològica (el mes de maig del 2020 començarà la cinquena edició). Les empreses interessades poden accedir tota la informació del programa ProACCIÓ 4.0 en aquest enllaç: https://www.accio.gencat.cat/proaccio40

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

 

    

1  

Imatges

La consellera Chacón en la presentació del programa ProACCIÓ 4.0 a Igualada.

La consellera Chacón en la presentació del programa ProACCIÓ 4.0 a Igualada. 211

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined