Salut

Salut finançarà amb 4 milions d'euros 19 projectes de recerca i innovació contra la Covid-19

query_builder   7 abril 2020 18:38

event_note Nota de premsa

Salut finançarà amb 4 milions d'euros 19 projectes de recerca i innovació contra la Covid-19

  • Els projectes inclouen teràpies, vacunes i tractaments preventius, estudis genètics i predictius, i alguns podrien arribar a la població abans de finalitzar l’any
  • La recerca estarà liderada per investigadors i investigadores dels centres IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya)
  • La convocatòria ha estat impulsada per la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) amb la col·laboració d’AQuAS i Biocat

 El Departament de Salut, mitjançant la Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS), finançarà amb 4 milions d’euros un total de 19 projectes de recerca i innovació per a la prevenció i tractament de la malaltia Covid-19. En el marc d’una convocatòria d’urgència amb la col·laboració de Biocat, els projectes han estat seleccionats d’entre investigadors i investigadores dels diferents centres de recerca sanitària compromesos amb l’aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya).

Durant la roda de premsa de presentació dels projectes, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en valor el paper de la recerca que es fa a Catalunya: “És un pilar bàsic, una de les polítiques de país més clara” ” i en temps de pandèmia és també un “missatge d’esperança”.

“La recerca acosta el futur al present”, ha afirmat Vergés, que alhora ha subratllat que en “un temps rècord”, -només tres setmanes-, vam fer "una crida d’urgència" per identificar totes aquestes iniciatives i poder impulsar aquesta línia extraordinària de suport a la recerca.

El procés d’avaluació i selecció de les propostes ha estat liderat per experts del Departament de Salut i l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb el suport extern d’una desena d’assessors internacionals, que han seleccionat els 19 projectes entre un total de 42 propostes.

Són projectes d’alta excel·lència científica que responen a les necessitats actuals del sistema de salut de Catalunya i també a aquesta pandèmia” ha recalcat la tituar de Salut.

Els projectes que rebran finançament inclouen teràpies contra la Covid-19 (noves teràpies, teràpies d’anticossos i plasma, assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats, i assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions); vacunes i tractaments preventius; estudis genètics i estudis predictius (identificació de factors de virulència i biomarcadors de pronòstic, i projectes per estudiar la resposta immune poblacional i predicció de complicacions).

S’espera que alguns dels projectes seleccionats puguin arribar als pacients abans de finalitzar l’any i nodreixin l’assistència clínica de noves eines per combatre el SARS-CoV-2, a mesura que es vagi obtenint evidència científica.

Pel que fa a la procedència dels projectes, estaran liderats per equips d’investigació de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL); el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR); el Vall d'Hebron Institut d’ Oncologia (VHIO); l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa); Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau); l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP); l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM); l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol); l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

La Direcció General de Recerca i Innovació en Salut (DGRIS) i Biocat donaran suport i acompanyament als 19 projectes finançats, fent seguiment tècnic de la recerca i coordinant els recursos disponibles a l’ecosistema, com ara mostres clíniques, models d’investigació o disponibilitat d’infraestructures, entre d’altres.

“L’excel·lència científica dels projectes permetrà la translació de la recerca a la pràctica clínica a curt termini per poder donar resposta a la urgència de la situació actual amb la màxima celeritat possible –destaca el Director General de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat-. El finançament per a aquesta convocatòria, que serà transferit directament als centres per procediment d’urgència, prové del pressupost de la DGRIS, s’emmarca en el pla sectorial del PERIS (Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut) i es distribuirà d’acord amb el pressupost requerit per a cada projecte”.

Jordi Naval, Director General de Biocat, ha recordat que “des de l’inici de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, els investigadors dels centres de recerca catalans treballen contra rellotge per identificar vacunes, teràpies i altres eines que ajudin a gestionar aquesta crisi”. Naval ha destacat “la proactivitat i flexibilitat de l’ecosistema investigador català, que ha permès obtenir en un temps rècord (el termini inicial de presentació de propostes va ser de 3 dies) una gran resposta dels centres IRISCAT a la convocatòria, amb projectes d’excel·lència científica i liderats en molts casos per investigadors reconeguts internacionalment”.

Els projectes han estat seleccionats en funció de la seva singularitat i originalitat, el valor científic, la claredat i l’adequació dels objectius, la robustesa del projecte i la credibilitat de la metodologia proposada; l'impacte que tindrà la seva execució i aplicabilitat; l'adequació del pressupost, calendari, equip, recursos als objectius plantejats; i la immediatesa, viabilitat i temps d’arribada al pacient, prioritzant els projectes de més ràpida implementació. César Velasco, director d’AQuAS, ha remarcat que “el procés d’avaluació realitzat per experts internacionals amb la validació d’AQuAS permet garantir que s’han finançat projectes d’alta excel·lència científica i que tots responen a les necessitats que té el sistema en l’actual crisi sanitària”.

Els projectes seleccionats

1.     TERÀPIES

1.1. Noves teràpies

·     Projecte de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Institut Germans Trias i Pujol  (IGTP), liderat per l’investigador Julià Blanco. Amb l’objectiu d’impedir l’entrada del SARS-CoV-2 a les cèl·lules humanes, el projecte planteja una estratègia que bloqueja una proteïna viral clau en la infecció: la proteïna S.

·     Projecte liderat per l’investigador Rafel Mañez de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb la col·laboració de RemAb Therapeutics i IrsiCaixa, per identificar un potencial fàrmac basat en glicopolímers que faciliti l’actuació dels anticossos neutralitzants front el SARS-CoV-2.

 

1.2.     Teràpies basades en anticossos i plasma

·     Projecte liderat pels investigadors Josep F. Nomdedeu Guinot i Silvia Vidal Alcorisa, de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), per definir la resposta immune eficaç contra la Covid-19 estudiant els anticossos contra el SARS-CoV-2 a la sang de professionals sanitaris.

 

·     Projecte liderat per l‘investigadora Giuliana Magri, de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), per estudiar els anticossos generats com a resposta a la infecció per SARS-CoV-2  i generar anticossos específics com a teràpia per als pacients de Covid-19 i com a tractament preventiu per a individus d’alt risc

 

·     Projecte liderat per l’investigador Antoni Torres, de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que estudia els anticossos de pacients que s’han recuperat de Covid-19 com a punt de partida d’una nova teràpia contra SARS-CoV-2, basada en la producció i administració d’anticossos específics contra el virus.

 

1.3.     Assaigs clínics amb noves combinacions i usos de medicaments ja comercialitzats o en fase III

 

·     Projecte liderat per Xavier Solanich, de l’Hospital Universitari de Bellvitge, per fer un assaig clínic amb dos fàrmacs que reprimeixen el sistema immunitari, ja aprovats per altres indicacions, en 84 pacients amb pneumònia greu per Covid-19 i paràmetres inflamatoris analítics elevats.

 

·     Assaig clínic liderat per Pere-Joan Cardona, de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) amb la col·laboració de l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), que provarà la vacuna RUTI de la tuberculosi per tal d’enfortir el sistema immune dels professionals sanitaris en risc d’infectar-se amb SARS-CoV-2.

 

1.4.     Assaigs clínics amb fàrmacs en investigació per a altres indicacions

 

·     Projecte del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat per les investigadores Maria J. Buzon i Meritxell Genescà, que avaluarà fàrmacs amb potencial per bloquejar les principals vies d’entrada del SARS-CoV-2, segons determinat en altres tipus d’estudis, en un model d’explant pulmonar humà (teixit viu en cultiu).

 

·     Projecte liderat per l‘investigador Manuel Portero, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), per identificar potencials fàrmacs dirigits contra ACE2, una proteïna de la membrana de les cèl·lules que és clau per a l’entrada del virus SARS-CoV2.

 

·     Projecte liderat per l’investigador Joan Seoane, del Vall d'Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), per reposicionar un anticòs, inicialment dissenyat per al tractament contra el càncer, com a activador del sistema immune dels pacients amb Covid-19.

 

·     Projecte liderat per l’investigadora Jana Selent, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), per fer una anàlisi massiva de possibles fàrmacs que impedeixin l’entrada del SARS-CoV-2 a la cèl·lula amb models 3D computacionals i assajos cel·lulars.

2.     VACUNES / PREVENCIÓ

·     Projecte liderat per l’investigador Felipe Garcia, de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), per al desenvolupament i test en estudis preclínics d’una vacuna per al SARS-CoV-2 basada en el seu material genètic.

 

·     Projecte liderat per l’investigador Jorge Carrillo, de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, per desenvolupar una nova vacuna per al SARS-CoV-2 basada en la proteïna S de la membrana del virus.

 

3.     ESTUDIS GENÈTICS

 

·     Projecte liderat per l‘investigador Josep Quer, del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), per fer una seqüenciació completa del genoma del SARS-CoV-2 mitjançant tècniques d’última generació, amb l’objectiu d’obtenir informació rellevant sobre les característiques del virus, la seva evolució natural i els seus punts febles.

 

·     Projecte liderat per l‘investigador Jordi Carratalà, de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb la col·laboració de l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), per fer un estudi del genoma de pacients de Covid-19 que permeti determinar el perfil genètic dels pacients que desenvolupen Síndrome de Dificultat Respiratòria Aguda (SDRA).

 

4.     BIOMARCADORS I ESTUDIS PREVENTIUS

 

4.1. Factors de virulència i biomarcadors de pronòstic

 

·     Projecte liderat per l’investigador Francesc Vidal Marsal, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), per fer un estudi massiu de característiques sanguínies de persones amb Covid-19 per trobar biomarcadors de pronòstic de la malaltia.

 

·     Projecte liderat per l’investigador Ivan Castellví, de Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IR Sant Pau), per identificar un possible marcador que permeti determinar els pacients de Covid-19 que patiran empitjorament de la insuficiència respiratòria.

 

4.2. Resposta immune poblacional i predicció de complicacions

 

·     Projecte liderat pels investigadors Pere Torán i Concepció Violan de l'Institut Universitari per a la Recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), amb la col·laboració de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP). El projecte estudiarà la resposta immunitària en professionals sanitaris infectats per SARS-CoV-2 per poder entendre la infecció en una àrea determinada, identificar individus amb una bona resposta immunològica i estudiar la immunitat adquirida.

 

·     Projecte liderat pels investigadors Bonaventura Bolibar i Talita Duarte-Salles, de l’Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), amb la col·laboració de l’Institut Català de la Salut (ICS), per desenvolupar models predictius de complicacions en pacients amb Covid-19.

 

MÉS INFORMACIÓ:

Més informació dels projectes en aquest enllaç:

https://we.tl/t-og6XwYPtQF 


Departament de Salut: 
premsa.salut@gencat.cat

Informació sobre els projectes i entrevistes amb investigadors:

Biocat - Nuria Peláez npelaez@biocat.cat · 654 352 541

http://www.biocat.cat/ca/actualitat-del-sector/sala-de-premsa

Segueix-nos  a Twitter i LinkedIn

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined