• La trobada, que s’ha desenvolupat per videoconferència, ha servit per avançar en una estratègia comuna que prioritzi una agenda verda en la reactivació econòmica postCOVID-19, que es presentarà el maig a la Comissió Europea
Imatge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s’ha reunit avui per videoconferència amb representants dels 4 Motors per a Europa, una associació de cooperació interregional integrada per Catalunya, Baden-Württemberg (BW), la Llombardia (Itàlia) i Alvèrnia-Roine-Alps (AURA), que té com a objectiu incrementar les potencialitats econòmiques, culturals i socials i contribuir al procés d'integració europeu. Concretament, amb el ministre de Baden-Württemberg (BW), Franz Untersteller; el ministre de la Llombardia, Raffaele Cattaneo, i la directora de projectes internacionals d’Alvèrnia-Roine-Alps, Sandrine Descotes-Genon.

Durant la trobada, el conseller ha repassat les mesures que s’han pres des del Departament de Territori i Sostenibilitat per fer front a l’emergència sanitària derivada de la COVID-19, posant l’èmfasi en els temes ambientals: la gestió de l’aigua, dels residus i el suport a les entitats del tercer sector ambiental.

Agenda verda postCOVID-19

El conseller ha defensat que la reactivació econòmica ha de partir d’una agenda verda, que abordi les següents àmbits:

  • Descarbonització de la mobilitat
  • Transició Energètica
  • Economia Circular
  • Digitalització

El conseller ha assegurat que “la resposta a la reactivació econòmica passa per afrontar un green recovery, amb inversions i suport a les empreses per afrontar la descarbonització de la mobilitat, la transició energètica i l’economia circular”.

Els representants dels 4 Motors per a Europa han coincidit en la necessitat de prioritzar la reactivació econòmica des d’una una perspectiva verda, en el marc de l’Agenda Verda Europea, i en què cal impulsar el desenvolupament econòmic tenint en compte la mitigació i lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, han acordat presentar un document comú dels quatre territoris, amb propostes concretes, el proper mes de maig a Frans Timmermans, vicepresident primer de la Comissió Europea. En aquest sentit, Calvet ha valorat que “és molt important que els territoris dels 4 Motors per a Europa puguem conjuntament presentar davant Timmermans les nostres propostes de com ha de ser el green recovery on hem de tenir un paper fonamental”.

A més, han coincidit en la necessitat de reforçar el paper de les regions en les negociacions de cara a la futura COP26, i treballar els objectius climàtics i la preparació d’aquesta conferència mundial, en coordinació amb Under2 Coalition.

També han coincidit en la importància de posar el focus en la biodiversitat com un fonament de l’estratègia en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest marc el conseller Calvet ha explicat l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya. S’ha avançat també en la necessitat de treballar una posició comuna davant la celebració de la propera COP15 de biodiversitat, inicialment prevista per a l’octubre a la Xina. També han abordat la cooperació necessària de cara a la nova estratègia de la biodiversitat de la UE per al 2030.

Els membres dels 4 Motors per a Europa han repassat el calendari d’actes de cadascú dels territoris, de cara als propers mesos un cop es recuperi la normalitat. Des del Depatament, es manté la previsió de celebrar el Circular Economy Hotspot Catalonia 2020 per al mes de novembre a Barcelona.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 118