• Anuncia que el Govern aprovarà una prestació alimentària de 200 € per a treballadors a l’atur, afectats per ERTOs o autònoms que hagin vist reduïda la seva activitat
  • Insisteix que els recursos per afrontar la Covid-19 no han de venir d’un major endeutament, “sinó de transferències directes de l’Estat als territoris en funció de les seves necessitats”
  • Assegura que, en la fase de recuperació econòmica, “la iniciativa pública serà més important que mai”
El vicepresident Aragonès als estudis de Catalunya Ràdio, en una foto d'arxiu
El vicepresident Aragonès als estudis de Catalunya Ràdio, en una foto d'arxiu
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha assegurat avui que, en la fase de recuperació econòmica després de la COVID-19, “la iniciativa pública serà més important que mai”. En una entrevista al programa El Matí de Catalunya Radio, Aragonès ha afirmat que l’estratègia de reconstrucció del país “s’ha de basar en tres eixos: l’economia de la vida, la digitalització i la transició ecològica”. El vicepresident ha explicat que posar al centre l’economia de la vida passa per impulsar àmbits com la salut i el benestar, però també “apostar per la recerca i l’àmbit alimentari”. A més, ha destacat que les empreses més digitalitzades són les que “estan mantenint la capacitat de producció”, i ha insistit en la necessitat de sortir de la crisi “sense tornar a contaminar com abans”.

Aragonès ha subratllat que, en les darreres setmanes, els diferents departaments de la Generalitat han posat en marxa mesures extraordinàries per cobrir les necessitats més urgents derivades la crisi, com ara la creació de línies d’ajut als autònoms i al sector turístic. En aquest sentit, el vicepresident ha anunciat que el Govern té previst aprovar en els propers dies “una prestació de 200 euros per treballador que servirà per cobrir necessitats bàsiques en l’àmbit alimentari”. Aquesta nova mesura aniria destinada als treballadors afectats per un ERTO i que encara no han rebut la prestació que els correspon per part de l’Estat, aquells que estiguin a l’atur o els autònoms que hagin vist reduïda la seva activitat. Aragonès ha qualificat la iniciativa d’injecció d’urgència”, necessària perquè, “hi ha un sistema de protecció, però a vegades arriba tard”.


Impacte econòmic de 2.000 M€

El vicepresident ha xifrat l’impacte econòmic de la pandèmia en uns 2000 M€, gran part dels quals es concentren a l’àmbit de la salut. Pel que fa al finançament d’aquestes necessitats, ha reclamat que els nous recursos no generin un increment de l’endeutament, “sinó que provinguin de transferències directes de l’Estat a la Generalitat i a la resta de territoris, en funció de les seves necessitats”. Aragonès ha recordat que, en les negociacions per al finançament de la crisi que s’estan portant a terme a l’àmbit de les institucions comunitàries, “el Govern espanyol està demanant que els fons europeus arribin via transferència i no mitjançant un major endeutament; doncs això mateix que ell demana a Europa és el que nosaltres reclamem que faci a dins de l’Estat”.

En relació als recursos aportats per l’Estat a les comunitats autònomes, el vicepresident ha lamentat que, a hores d’ara, “tots són recursos ja previstos”, com ara l’avançament de les bestretes del model de finançament o els fons ordinaris per al refinançament del deute. També ha remarcat que els ajuntaments compten amb 1.500 M€ acumulats de superàvit pressupostari que no poden utilitzar per les limitacions que imposa la regla de la despesa. “El president Sánchez va anunciar que això es modificaria, però encara no ho hem vist al BOE”, ha reblat.

 

Reconeixement als treballadors sanitaris

Durant l’entrevista, el vicepresident també ha volgut destacar i agrair la tasca que està realitzant tot el personal del sector sanitari, que aquestes dies “s’hi està jugant la seva salut” en la lluita contra la pandèmia del coronavirus ja sigui “a peu d’UCI, d’urgències o a l’atenció primària”. “El sistema sanitari de Catalunya està demostrant una capacitat de treball extraordinària” ha subratllat. Segons el vicepresident, “la voluntat del Govern és reconèixer aquest esforç”, i ha anunciat que s’està treballant per concretar durant les properes setmanes un reconeixement en termes econòmics per a tots els treballadors del sector. “El mateix reconeixement que fem cada dia quan sortim als balcons a les 8h del vespre també volem que es tradueixi en una compensació econòmica per a un sector que està en una situació de risc, com demostra el nombre de professionals de la salut que s’han contagiat”, ha assegurat.

Finalment, el vicepresident ha demanat al Govern espanyol que el desconfinament sigui “compartit” i que escolti “la veu de Catalunya”, perquè, entre altres coses, “àmbits com la salut, l’ensenyament o la mobilitat es gestionen millor des de la proximitat”. Ha admès que l’Estat ha de disposar de tota la informació per poder tenir una “visió transversal” de la situació però, a l’hora, considera que “seria un error que el grau diferent de desconfinament per territoris es decidís des d’un despatx de Madrid”. “La malaltia no s’aturarà perquè arribem a un acord polític, sinó que necessitem la màxima col·laboració i el màxim consens”, ha conclòs Aragonès.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 83