• Assegura que “en les properes setmanes el Govern concretarà els espais disponibles i el nombre de docents que faran falta per començar el nou curs escolar”
  • Anuncia que “el comitè tècnic del CORECO ha acordat un paquet d’ajuts de 3M€ per pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector de la pesca i mesures de segona oportunitat per a pimes i autònoms”
El vicepresident Aragonès i el conseller Bargalló durant la visita a l'escola de Breda

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat avui que, durant aquests dies i les properes setmanes, el Govern està treballant intensament per preparar el curs escolar 2020-2021 “que serà molt important perquè haurem de fer front a una ‘normalitat’ provocada per la Covid-19 i que afectarà les escoles tal com les havíem conegut”. Per a Aragonès, “de la mateixa manera que vam situar la prioritat des del punt de vista sanitari i residencial durant les primeres setmanes de la pandèmia ara, en la post pandèmia ens hem de centrar en la prevenció”. “Després del gran esforç sanitari, ve el gran esforç en l’àmbit de l’educació, i buscarem els recursos on calgui”, ha subratllat. 

Aragonès ha fet aquestes declaracions després d’una visita a una escola de Breda, un dels centres educatius que ja ha obert les seves portes en trobar-se en un dels municipis que ja estan dins de la fase 2 de la desescalada. Acompanyat pel conseller d’Educació, Josep bargalló, el vicepresident ha volgut agrair l’esforç dut a terme pels docents durant els darrers mesos i ha explicat que durant aquests dies l’executiu català està treballant per definir els espais necessaris que hi haurà a cada centre seguint les indicacions sanitàries per garantir l’inici del curs acadèmic amb seguretat.  “En les properes setmanes el Govern coneixerà els espais disponibles i el nombre de docents que faran falta per començar les classes al setembre” ha afirmat. 

En aquests sentit, el vicepresident Aragonès ha assenyalat que el Govern està “centrat en buscar els recursos i tenir els serveis a punt” i ha insistit que està “batallant amb el Govern de l’Estat, que és qui recapta la major part dels impostos, qui decideix la política d’endeutament i qui interlocuta amb la UE”. En aquesta línia, ha tornat a posar sobre la taula la necessitat que Catalunya pugui gestionar una part del fons de recuperació europeu, que, juntament amb el fons de l’Estat per a les comunitats autònomes, “ens ha de permetre tenir recursos suficients, no només per a l’activitat econòmica, sinó també per a l’estat del benestar, on l’ensenyament té un paper fonamental”, ha conclòs.

Per la seva banda, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha recordat que, d’acord amb les mesures sanitàries, els espais educatius han de tenir un alumne per cada 4 metres quadrats. “Alguns centres ja tenen els espais suficients, d’altres hauran de fer modificacions i uns altres hauran de buscar els espais a fora”, ha assenyalat. Bargalló ha explicat que el seu departament ja ha començat a treballar amb els centres reoberts en fase 2, amb els ajuntaments i les diputacions per la cerca d’aquests espais i “a finals de juny sabrem el professorat que falta per mantenir la qualitat educativa dels nostres centres”, ha dit. “És una comuna, que s’ha de fer de forma ordenada i lògica, que hem de fer i que farem mà a mà”, ha reblat.

Noves mesures en l’àmbit de la CORECO

En una atenció als mitjans de comunicació, el vicepresident ha anunciat que el Comitè Tècnic per a l'elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social com a conseqüència de la crisi de la COVID-19 (CORECO), que s’ha reunit aquest matí, ha acordat un seguit de “mesures de segona oportunitat” per a pimes i autònoms que han patit dificultats durant la pandèmia. Això es farà a través d’un “servei de mediació de deutes” que posarà en marxa el Departament de Justícia, perquè les pimes i els autònoms que tenen negocis viables i capacitat per tirar endavant, però que han hagut d’allargar préstecs o adquirir algun crèdit nou per fer front als efectes de la crisi sanitària, no es vegin obligats a tancar. “Hem d’evitar que hi hagi empreses que, per no poder ordenar bé aquests crèdits amb els bancs i amb la pròpia administració, puguin entrar en fallida”, ha subratllat.

Per altra banda, el vicepresident també ha anunciat que el Departament d’Agricultura posarà en marxa un paquet de mesures per un import de 3 milions d’euros, cofinançats amb fons europeus, destinats al sector de la pesca afectat per la paralització de l’activitat com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. “Un sector que ha estat sortint a pescar cada dia durant aquestes setmanes per garantir el proveïment de peix a tot Catalunya i que ara necessita suport per continuar fent aquesta tasca amb seguretat”, ha remarcat el vicepresident.

Es tracta de 5 línies d’ajuts, que es nodriran de recursos procedents de la flexibilització dels fons europeus FEMP, i que serviran per cobrir les necessitats generades per la paralització temporal de l’activitat marisquera; la davallada d’ingressos en les explotacions aqüícoles; la caiguda de la facturació a les llotges que afecten les confraries de pescadors; a mesures de protecció (EPIs) per als operadors de la cadena del peix; i a les empreses dels Centres d’Activitat Marítima de Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 51