• La titular de Presidència ha anunciat que portarà la proposta d’un nou Fons de de Cooperació Local Extraordinari davant la CORECO per ajudar a pal·liar les despeses sobrevingudes per la crisi de la Covid-19

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern espanyol, Meritxell Budó, ha reclamat al govern de l’Estat espanyol “voluntat política real” amb els ajuntaments catalans perquè “disposin dels recursos econòmics” per poder fer front a la gestió de la crisi econòmica i social. En aquest sentit, Budó ha criticat el tracte que reben les administracions locals per part de l’executiu de Pedro Sánchez, “els han tractat com a menors d’edat, que no poden disposar dels seus estalvis, dels seus romanents, ni dels superàvits per poder fer front a aquesta despesa sobrevinguda a causa de la Covid”. Per això, ha reclamat la derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) perquè “es van comprometre a que si governaven retirarien la llei. Fa dos anys que govern i no l’han retirat. Estan governant amb lleis aprovades pel PP i gestionen un pressupost aprovat pel PP i ho fan tot amb molta comoditat”.

En contraposició, la consellera de la Presidència ha posat en valor la feina feta des del Govern de Catalunya amb el món local. “Nosaltres, gestionem els recursos de la mà del món local i tractant-lo com a major d’edat. I ho fem des del reconeixement, la coordinació i la cooperació”, ha assegurat Budó. En aquest sentit, ha destacat que “el món local ha estat present en tots els àmbits d’actuació i de presa de decisions durant aquesta crisi sanitària” com les reunions del PROCICAT.

Seguint en la línia de la reactivació econòmica del món local, la consellera Budó ha explicat que els fons FEDER es destinaran a projectes de desenvolupament econòmic i s’ha recuperat la gestió de sol·licituds del PUOSC. També, el Govern “està treballant per dotar de més recursos el Fons de Cooperació Local i avançar pagaments”. I “estem treballant, conjuntament amb el món local i les entitats municipalistes, per crear un Fons de Cooperació Local Extraordinari” per pal·liar les despeses sobrevingudes de la Covid-19.

En aquest sentit, la consellera ha anunciat que s’ha compromès a portar-lo a la Comissió per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social, “on també té una presència important i té veu el món local”.

La consellera Budó també ha assegurat que “la falta de reconeixement, de coordinació, i de cooperació amb els que està actuant el govern de l’Estat, té conseqüències directes en el món local”. Per exemple, la decisió de retallar el 55% de les polítiques actives d’ocupació, “un total de 215 milions d’euros, quan resulta que el món local necessita i demanda tot el contrari: mantenir-les i reforçar-les. El seu Govern ha decidit retallar-les”. Així com, “la retallada pressupostària i competencial. Ho fan sense diàleg ni cap tipus de consulta. Retallen de forma unilateral”.

Des del Govern, s’ha començat a treballar en la reactivació econòmica del país. Però això, Budó ha assegurat que “som conscients que les necessitat de liquiditat i finançament són moltes, bàsiques i prioritàries. Per això, seguim i seguirem treballant en totes aquells línies d’actuació que calguin per acompanyar el món local”. En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha demanat a les administracions locals “ser aliats” en la gestió de la crisi econòmica i social.