visita Celler Espolla

Teresa Jordà: "Caminem junts per enfortir el sector vitivinícola català"

query_builder   2 setembre 2020 14:09

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "Caminem junts per enfortir el sector vitivinícola català"

Moment de la visita del Celler d'Espolla
Moment de la visita del Celler d'Espolla

La consellera s’ha reunit avui a Espolla amb representants del Consell Regulador de la DO Empordà a l’inici d’una verema atípica marcada pel protocol de seguretat sanitària de la Covid-19

 

Ha confirmat que el Departament d’Agricultura publicarà aquest mes de setembre els ajuts que serviran per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes

 

“Volíem ser aquí ara quan comença la verema 2020 a la DO Empordà, una verema amb menys quantitat de raïm però de gran qualitat, una verema atípica i amb l’estricta aplicació de protocols de seguretat sanitària a causa del COVID-19”, ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. Aquest matí, acompanyada del director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Elisabeth Sánchez, s’ha reunit, a pocs dies de l’inici de la verema, amb representants del Consell Regulador de la DO Empordà. Jordà ha valorat amb el sector les diferents mesures de protecció contra la Covid-19 incloses en el pla específic per a la verema a la zona. La consellera ha defensat la gestió del Departament i ha felicitat i animat al sector en aquests moments complicats però que “generen moltes oportunitats i amb l’esforç i la il·lusió de caminar junts, sector, pagesos, elaboradors, cellers, cooperativistes, Denominacions d’Origen i administració per sortir-ne enfortits”.

La trobada també ha servit per fer un repàs de les diferents actuacions que s’estan portant a terme des del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i l’INCAVI per donar suport al sector vitivinícola. Teresa Jordà ha recordat que el Departament destinarà un pressupost d’uns 13 milions d’euros en ajuts, que serviran per fer front a les conseqüències de l’atac de la malaltia del míldiu a les vinyes. Aquests ajuts es publicaran aquest mateix mes de setembre i ”s’ha treballat a fons perquè el tràmit per sol·licitar l’ajut sigui molt i molt simplificat i que s’activi amb la màxima celeritat”, ha destacat Jordà.

L’ajut té caràcter de subvenció per compensar les pèrdues econòmiques de les explotacions vitícoles durant la campanya 2020-2021que hagin experimentat un decreixement del rendiment mitjà de la declaració de collita de 2020 d’un mínim del 55% respecte de la campanya 2019-2020 a conseqüència de la proliferació del míldiu a les vinyes a causa de les condicions meteorològiques.

L’afectació del míldiu és especialment greu per a la vinya de producció ecològica, que ni tan sols pot fer ús dels tractaments convencionals per a intentar fer-hi front. La incidència ha estat molt extensa però irregular, i es calcula que la DO Empordà haurà perdut entre un 20 i un 25% de la seva producció a causa d'aquesta malaltia.

 

Reunió amb representants DO Empordà
Reunió amb representants DO Empordà

Un Pla específic per protegir la salut de les persones i garantir l'abastiment d'aquest producte de forma segura

A banda de les mesures bàsiques de protecció (mascareta, distància i higiene de mans i d’espais), un pla específic de salut garanteix els treballadors i les treballadores que participaran en la campanya d’enguany.Aquest pla especial per a la verema recomana que els serveis de Prevenció de Riscos Laborals de les empreses duguin a terme una revisió mèdica a tots els treballadors i treballadores que s’hi incorporin i que hagin tingut residència fora del territori en els últims 14 dies. Aquesta revisió inclourà, si s’escau, una prova PCR.

També es va demanar que tothom pugui ser localitzat en qualsevol moment per si es dona algun cas positiu i poder indicar d’aquesta manera els aïllaments necessaris. Es tracta de tenir clars els circuïts que cal seguir en cas que es produeixin casos positius de Covid-19 durant la verema.

En temps de verema a l’Empordà no acostumen a arribar un gran volum de temporers d’altres zones perquè en general són cellers petits i el treball es fa en família o amb gent que hi treballa cada any. Tot i així, Jordà ha volgut insistir que la preocupació del sector existeix i que treballem de manera conjunta per “garantir la salut dels treballadors i treballadores que participen en  la verema de 2020 i de les persones que resideixen o conviuen en el territori d’aquesta denominació”.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Moment de la visita del Celler d'Espolla

Moment de la visita del Celler d'Espolla 90

Reunió amb representants DO Empordà

Reunió amb representants DO Empordà 80

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined