• El conseller de Territori i Sostenibilitat es reuneix amb els set alcaldes i les dues comunitats de regants ebrenques i assegura que “insistirem en la necessitat de formalitzar la Comissió Mixta” amb el Ministeri de Transició Ecològica

 

  • L’objectiu de la Comissió seria consensuar i executar un Pla integral per al delta de l’Ebre i “aconseguir la màxima aportació de cada administració, definir els projectes a curt, mig i llarg termini i els corresponents compromisos econòmics”
Imatge de la reunió telemàtica d'aquesta tarda.
Imatge de la reunió telemàtica d'aquesta tarda.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, els set alcaldes ebrencs i les dues comunitats de regants que composen la Taula de Consens del Delta de l’Ebre ha mantingut avui una reunió telemàtica de treball per posar en comú l’estat actual dels projectes de protecció per aquest àmbit territorial. Així, el conseller ha defensat que “necessitem treballar col·laborativament entre les administracions i la Taula de Consens per obtenir la màxima eficàcia en la protecció del Delta”.

 

Calvet també ha volgut assegurar als membres de la Taula que “insistirem en la necessitat de formalitzar la Comissió Mixta” amb el Ministeri de Transició Ecològica “per fer efectiu aquest treball col·laboratiu”. En aquest sentit, ha demanat a la Taula que “valori la petició de sumar esforços” amb el Departament “per formalitzar aquesta Comissió Mixta” de protecció d’aquesta zona humida vulnerable.

La Comissió Mixta tindria com a primer objectiu participar en l’elaboració d’un Pla integral de protecció del Delta de l’Ebre, que hauria d’abordar mesures per lluitar contra la regressió i la subsidència que pateix, conseqüència de la regulació del riu Ebre i de la menor aportació de sediments, i per mitigar i adaptar-se als afectes del canvi climàtic. Igualment, serviria per “aconseguir definir projectes a curt, mig i llarg termini i els corresponents compromisos econòmics”, ha enumerat el conseller.

El passat 5 de juny, el conseller Calvet va adreçar una carta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, on li feia avinent la gran vulnerabilitat del delta davant dels episodis climàtics extrems, que es preveu que sovintegin degut al canvi climàtic. El darrer d’aquests fenòmens que va tenir un greu impacte al delta va ser el temporal Gloria del passat mes de gener. Calvet li reclamava “un full de ruta clar, amb visió global i compartit entre els diversos nivells d’administració: els municipis, la Generalitat i l’Estat” amb actuacions concretes i un calendari a curt, mitjà i llarg termini.

La creació de la Taula de Consens del Delta, com a element aglutinador de la posició dels set municipis i les dues comunitats de regants, podia facilitar l’adopció d’aquest full de ruta, deia el conseller. Per això, demanava a la ministra la constitució administrativa formal d’una Comissió Mixta entre la Generalitat, el Ministeri i la Taula de Consens. Cal recordar que el 27 de maig ja es va produir una primera reunió entre aquestes tres parts i tant el Govern com el Ministeri es van posicionar a favor de la creació i formalització d’una Comissió Mixta.

No obstant això, tal com ha explicat el conseller avui a la reunió telemàtica, el passat 1 de juliol la ministra Ribera va respondre, també per carta, explicant que el Ministeri està elaborant un Pla per a la Protecció del Delta de l’Ebre, del qual espera poder presentar properament un avanç. La ministra convidava el Departament de TES a fer aportacions a aquest Pla, sense esmentar en cap moment la creació de la Comissió Mixta per consensuar-lo amb el territori.

Calvet ha posat de manifest que “aquesta no era la resposta que esperàvem; defensem la necessitat de creació d’una Comissió Mixta amb tots els actors implicats, que pugui dissenyar mesures, i que les pugui planificar i executar”. “Entenem que el diàleg i el consens entre totes les parts és la millor eina per afrontar el repte de preservació del Delta i evitar-ne la seva subsidència i regressió”, ha assegurat.

El conseller ha volgut assegurar als integrants de la Taula de Consens que, “des del Departament de Territori i Sostenibilitat, continuarem insistint en la necessitat de crear aquesta Comissió Mixta, i així ho expressarem davant de l’Administració General de l’Estat i davant tots els actors institucionals i territorials implicats en la preservació del Delta de l’Ebre”.

1  

Imatges

Imatge

Imatge 175

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 153