El conseller Calvet observa els aquaris del Centre de Fauna de Pont de Suert on s'hi cria en captivitat el tritó del Montseny.

Calvet anuncia que el nou centre de visitants del Parc Nacional i el projecte del carrilet de la Vall Fosca es podrien començar a executar en poc més d'un any

query_builder   17 octubre 2020 16:59

event_note Nota de premsa

Calvet anuncia que el nou centre de visitants del Parc Nacional i el projecte del carrilet de la Vall Fosca es podrien començar a executar en poc més d'un any

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat la Casa Matter, un equipament cedit per l’Ajuntament de la Torre de Capdella on s’instal·larà el centre d’informació del cel nocturn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

 

  • En referència al projecte de recuperació del carrilet, Calvet ha explicat que durant el 2021 es treballarà en la redacció dels projectes i per a l’obtenció de finançament
El conseller i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s'han interessat per conèixer els detalls del projecte de la casa Matter.
El conseller i la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, s'han interessat per conèixer els detalls del projecte de la casa Matter.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha visitat aquest dissabte a la Torre de Capdella (Pallars Jussà) la Casa Matter, un edifici cedit per l’Ajuntament per instal·lar-hi un centre de visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Situada a l’accés sud del Parc Nacional per la Vall Fosca (Pallars Jussà), la Casa Matter, dedicada en els seus inicis a la direcció de la central hidroelèctrica, es dedicarà exclusivament a la difusió i promoció de la singularitat del cel nocturn del Parc Nacional i els 10 municipis de l’àrea d’influència, que compten amb la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight des del 2018.

Aquesta casa l’especialitzarem a explicar el projecte”, ha dit el conseller, ja que “aquest cel és un valor de civilitat, que intenta recuperar la idea que estem connectats amb el planeta, amb la natura, amb l’univers” i servirà per “aconseguir més visitants per al territori i per al Parc Nacional, generant ocupació i dinamitzant l’economia, sempre de manera ordenada”. “El Parc té mig milió de visitants a l’any i en pot tenir més, de forma endreçada i sostenible”, ha puntualitzat Calvet, “per donar més vida al territori”. 

Construït el 1912, l’edifici compta amb una superfície útil de 449 m2. Es rehabilitaran els 4 nivells i una zona exterior, i s’adaptarà a persones amb mobilitat reduïda. Acollirà una exposició permanent sobre els valors del cel nocturn, del patrimoni natural i cultural, i disposarà de sales polivalents per fer-hi activitats. La zona enjardinada acollirà itineraris de flora, aprofitant els terrasses de l’antic viver forestal, activitats permanents, i una zona de pícnic coberta. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici compta en l’actualitat amb un Punt d’Informació a l’estany Gento, operatiu durant el període de funcionament del telefèric de la Vall Fosca, de juliol a setembre.

Complint amb la certificació

Enguany es compleixen els dos primers anys de funcionament de la certificació Starlight del Parc Nacional i la seva àrea d’influència. La valoració del projecte és molt positiva i s’han dut a terme ja més del 75% de les actuacions fixades al Pla d’acció (2019-2022).

Entre aquestes destaquen la creació d’un comitè format per ens locals, empreses i representants del sector turístic del territori, cursos de formació impartits al sector turístic, l’edició de diferents materials de difusió (fulletons informatius, pòsters, planisferis portàtils), així com la instal·lació de tres miradors astronòmics: a l’estació d’esquí d’Espot, a través del conveni entre Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el Parc Nacional; a Vilaller, com a iniciativa de l’Ajuntament; i a l’ermita romànica de Sant Quirc de Durro, en un indret privilegiat on convergeixen el romànic, les falles dels Pirineus i, a partir d’ara, l’observació d’un cel nocturn excepcional.

La recuperació del carrilet

 Una altra peça clau per a la dinamització de l’economia a la Vall Fosca és el projecte d’FGC per recuperar el carrilet, l’antic sistema de mobilitat de la central hidroelèctrica. El conseller n’ha parlat dient que “recuperarem aquestes instal·lacions”, en referència al ferrocarril i a la casa Matter, “i les posarem al servei del territori”, concretant que “el que queda d’any i el 2021 hi treballarem amb la redacció dels projectes i l’obtenció de finançament, perquè trucarem a la porta d’altres administracions, especialment la de l’Estat, per aconseguir fons que ajudin a tirar endavant aquesta actualització de l’oferta de la Vall, perquè al 2022 els puguem executar i siguin una realitat al més ràpidament possible”.

Calvet ha volgut referir-se a les actuacions que el seu Departament, a través de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) està realitzant a la carretera de Sant Esteve de la Sarga, afectada per esllavissades, i ha lamentat els accidents que s’hi van produir, amb víctimes mortals. “De seguida ens vam posar a disposició de l’Ajuntament”, ha explicat, “i ara cal preveure, anticipar els moviments que s’hi puguin produir i provocar noves esllavissades”. Per això “hi hem col·locat una sèrie de sensors que ens permetran monitoritzar de manera constant els moviments d’aquesta carretera i ens serviran perquè l’accés a la localitat sigui més segur” ja que “si volem un país viu, necessitem que s’hi pugui arribar, que s’hi pugui viatjar amb tota seguretat”.

Projectes d’èxit en fauna autòctona

Calvet també ha visitat les instal·lacions del Centre de Fauna de Pont de Suert, que treballa en la cria en captivitat de visó europeu (Mustela lutreola) i el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), i fa tasques d’educació ambiental i sensibilització sobre la importància de la conservació dels ecosistemes fluvials i de la seva biodiversitat, amb llúdrigues  (Lutra lutra).

Pel que fa al visó europeu, enguany ha estat la primera vegada a l’Estat que s’han obtingut cries mixtes de la població oriental i occidental. Concretament, s’han aconseguit molt bons resultats, amb la reproducció de 3 femelles i s’han obtingut 9 cries (5 femelles i 4 mascles). En breu marxaran tres exemplars per alliberar-los a Salburúa (Àlaba) i uns altres tres a La Rioja. 

Les instal·lacions destinades a la cria en captivitat del visó europeu, un dels carnívors més amenaçats actualment d’Europa, es van construir en el marc d’un programa LIFE impulsat per la Generalitat de Catalunya en coordinació amb les comunitats autònomes de La Rioja, Castella Lleó i Diputació Foral d’Àlaba i el Ministeri. Va ser el primer centre on es va reproduir l’espècie  amb exemplars procedents de la població occidental (la població oriental se situa a Rússia i a la zona del delta del Danubi).

El conseller Calvet observa els aquaris del Centre de Fauna de Pont de Suert on s'hi cria en captivitat el tritó del Montseny.
El conseller Calvet observa els aquaris del Centre de Fauna de Pont de Suert on s'hi cria en captivitat el tritó del Montseny.

En referència al tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), actualment hi ha 443 tritons, 260 dels quals han nascuts enguany. Es tracta d’un amfibi endèmic de Catalunya que només es troba al massís el Montseny. La cria en captivitat es realitza en el marc del programa LIFE, amb la participació també del Centre de Fauna de Torreferrussa, el Zoològic de Barcelona i de Chester. Finalment, el centre de fauna compta actualment amb quatre llúdrigues adultes i dues cries rehabilitades, pendents d’alliberar a la natura.  

Des del 2013 el centre també acull un Punt d’Informació sobre la comarca, i sobre el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Concentra anualment unes 3.000 visites, i compta amb informació sobre productes locals, així com del centre piscícola i el centre de fauna.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 248

Foto 2

Foto 2 142

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 167

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined