• El Parlament convalida l’ajornament o fraccionament de l’impost turístic, i l’ajornament de la posada en marxa de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica
  •  Aragonès assegura que “en el moment actual, el més prudent i aconsellable és deixar per més endavant l’entrada en vigor de l’impost del CO2”
El vicepresident Aragonès durant la presentació del Decret llei al Parlament

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha exigit avui al Govern de l’Estat “una moratòria dels principals tributs, cotitzacions socials i subministraments bàsics” sobre els quals té competència, tal com ja va fer el Govern català per pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica provocada per la Covid-19. Aragonès ha recordat que tota Europa està patint l’impacte de la segona onada de la pandèmia i ha assegurat que “Catalunya no és una excepció”. “Davant del més petit indici que la pandèmia tornava a agafar embranzida, la Generalitat ha decidit anticipar-se amb mesures encaminades a mantenir el control de la Covid i la capacitat del sistema sanitari”, ha afirmat.

Aragonès ha fet aquestes declaracions durant la presentació del Decret llei 33/2020, de 30 de setembre, de mesures urgents en l’àmbit de l’impost de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica i de l’impost sobre les estades en establiments turístics, i en l’àmbit pressupostari i administratiu, i que ha estat convalidat pel Parlament.

Aquest text legislatiu introdueix algunes modificacions que afecten ambdós tributs i que complementen altres mesures que ja va aprovar el Govern des de l’inici de la pandèmia en matèria fiscal. Segons ha explicat Aragonès, l’objectiu és doble: d’una banda, ajornar la posada en marxa de l’impost sobre les emissions el CO2 dels vehicles de tracció mecànica. Per a Aragonès “en el moment actual, de caiguda de l’activitat econòmica provocada per la pandèmia, el més prudent i aconsellable és deixar per més endavant l’entrada en vigor de l’impost del CO2 per als vehicles de tracció mecànica”. De l’altra, modificar l’impost sobre les estades en establiments turístics per permetre’n ajornar o fraccionar el pagament, “per tal de donar resposta a les dificultats econòmiques que encara afecten el sector del turisme” ha destacat el vicepresident.

Per al vicepresident, l’ajornament de l’impost del CO2no significa que el Govern posposi la lluita contra el canvi climàtic, sinó tot el contrari”. En aquest sentit, Aragonès ha recordat la voluntat d’intensificar i mantenir “el compromís ferm”  de l’executiu català amb la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i apostar per una fiscalitat verda i justa. Pel que fa a l’impost sobre els estades en establiments turístics, el també conseller d’Economia i Hisenda ha apuntat que les modificacions en aquest tribut “no suposaran una pèrdua de recaptació per als pressupostos de la Generalitat”.

Impost sobre les emissions de CO2

Pel que fa a l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica, el decret llei convalidat avui pel Parlament modifica la Llei 16/2017 del canvi climàtic i la Llei 9/ 2019, del 23 de desembre que afecta l’Impost sobre les emissions diòxid de carboni  dels vehicles de tracció mecànica, així com el Decret llei 14/2020, de 28 d’abril.

En aquest sentit, el text ratificat avui pel Parlament introdueix els canvis següents:

  1. Es deixa sense efecte l’exercici 2019 que obligava a tributar a turismes i furgonetes.

 

  1. Pel que fa a l’exercici 2020, que es meritarà el proper 31 de desembre, s’aplica la tarifa més baixa, prevista inicialment només per al 2019 fins a 120 g/km en el cas dels turismes i les motocicletes; i fins a 160g/km, per a les furgonetes. Els recursos, que estaran disponibles el 2021, es destinaran a polítiques ambientals.

 

  1. Es modifica el calendari de publicació dels padrons provisionals i definitius d’aquest tribut, amb la informació de l’import que haurà de liquidar cada contribuent, corresponent a l’exercici meritat el 2020. D’acord amb el text, el padró provisional s’exposarà entre l’1 i el 15 de maig del 2021; i el padró definitiu, entre l’1 i el 15 de setembre del 2021.

 

  1. S’estableix la fórmula (regla de càlcul) per calcular les emissions de CO2 de les motocicles que, per la seva antiguitat, no disposen de dades oficials. La fórmula té en compte tota una sèrie de variables tècniques com ara: el combustible, la cilindrada, la potència del motor, el pes o l’antiguitat, entre d’altres.

 

  1. Finalment, el Decret Llei aprova una bonificació del 100% de la quota íntegra per als vehicles considerats “clàssics”, de la mateixa manera que la legislació vigent ja preveu per als vehicles “històrics”. Per poder gaudir d’aquesta bonificació, els propietaris dels vehicles hauran de presentar davant l’ATC un certificat ‘d’idoneïtat’ validat per la Federació Catalana de Vehicles Històrics, que tindrà una validesa de 10 anys.

Impost sobre les estades en establiments turístics

Amb l’objectiu de donar resposta a les dificultats econòmiques que encara afecten especialment el sector del turisme a Catalunya, el Decret també preveu facilitar les liquidacions de l’impost sobre les estades en establiments turístics. Així, els obligats tributaris (els titulars de l'explotació dels establiments subjectes a l'impost) podran sol·licitar, excepcionalment, l’ajornament o el fraccionament del pagament de l’impost corresponent -amb  aplicació dels requisits, termes i condicions que estableix la normativa general tributària- a la temporada d’hivern del 2019 (de l’1 d’octubre del 2019 al 31 de març del 2020) i la d’estiu 2020 (de l’1 d’abril al 30 de setembre del 2020).

Aquesta mesura complementa la ja aprovada pel Govern en el Decret Llei 6/2020, de 12 de març, segons la qual es donava una moratòria de la presentació de les autoliquidacions corresponents a la temporada d’hivern 2019-2020 i es fixava el període d’ingrés entre l’1 i el 20 d’octubre d’enguany.