• Durant la seva participació en la Conferència de Presidents, denuncia la “injusta inhabilitació” del president Torra i defensa que el conflicte entre Catalunya i l’Estat es resolgui “amb més democràcia, no amb repressió”
  • Proposa crear un fòrum permanent d’interlocució entre els territoris i la Comissió Europea “per treballar conjuntament” en la gestió dels fons del programa Next Generation
  • Reclama al Govern de l’Estat un pla de rescat econòmic “urgent” per fer front a les necessitats immediates de la segona onada de la Covid-19
El vicepresident Aragonès, durant la conferència

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda Pere Aragonès, ha reclamat avui que Catalunya “gestioni directament la part que li correspongui del fons europeu de reconstrucció, d’acord amb la seva dimensió econòmica i poblacional”. Així ho ha defensat durant la seva intervenció a la XXIII Conferència de Presidents, on s’ha abordat la distribució dels recursos del fons Next Generation UE per fer front a la crisi derivada de la COvid-19, i on també ha participat la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leyen.

A l’inici de la seva intervenció, el vicepresident ha remarcat que “Catalunya participa en la conferència a través del seu vicepresident perquè el president Quim Torra ha estat injustament inhabilitat per demanar l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats”. I, en aquest sentit, ha reiterat la necessitat de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i les institucions de l’Estat “no amb repressió, sinó amb més democràcia, que és com es resolen els conflictes polítics en el si de la UE”.

Aragonès ha valorat positivament l’activació del programa Next Generation EU, però ha advertit que aquest s’ha d’aplicar “acostant al màxim a la ciutadania del territori la presa de decisions i la seva execució, en aplicació del principi de subsidiarietat”. A més, ha reclamat que les pimes catalanes també se’n puguin beneficiar directament, “ja que aquest projecte no ha d’anar només de la mà de les grans corporacions, sinó sobretot de la mà dels emprenedors i de les petites i mitjanes empreses”.  Per tal que aquesta gestió directa del fons es pugui portar a terme, el vicepresident ha proposat la creació d’un fòrum permanent d’interlocució entre els territoris subestatals i la Comissió Europea, amb l’objectiu de “treballar conjuntament en gestió del fons”. I, en relació amb la seva dotació econòmica, ha subratllat la necessitat d’esgotar la totalitat dels 143.000 M€ que es preveu que arribin a l’Estat. “No podem deixar euros al calaix ni projectes a sobre de la taula; s’han de poder executar tots”, ha insistit.

 

“Catalunya ha fet els deures”

En la seva intervenció, el vicepresident ha posat en valor l’experiència acumulada de Catalunya en la gestió de projectes transfronterers en col·laboració amb altres territoris europeus. Pel que fa als projectes específics per fer front a l’impacte de la pandèmia, Aragonès ha assegurat que Catalunya “ve amb els deures fets, ja el juliol passat el Govern va presentar el Pla per a la reactivació econòmica i la protecció social, amb l’objectiu de mobilitzar fins a 31.700 M€”. El vicepresident ha exposat els eixos prioritaris del pla: l’economia per la vida (incloent-hi els sectors de la salut, l’agroalimentari i la biotecnologia), la digitalització de l’economia i la societat, la transició ecològica, l’impuls a la societat del coneixement, la internacionalització i la perspectiva de gènere.

 

“Calen actuacions immediates”

Malgrat reconèixer el valor del programa Next Generation com a inversió “per a la reconstrucció i la transformació futura”, el vicepresident ha remarcat que “també cal articular un pla per superar les urgències que tenim avui dia”. Per aquesta raó, ha exigit al Govern espanyol la posada en marxa d’un pla de rescat econòmic per fer front a l’impacte econòmic de la segona onada de la Covid-19. “Fa uns dies ja vaig demanar al president Sánchez una moratòria en pagament d’impostos i l’ajornament de les cotitzacions, però caldran ajuts directes”, ha explicat el vicepresident.

“Calen mesures de xoc de gran dimensió, que necessiten que qui recapta els impostos i marca la capacitat d’endeutament, que és l’Estat, també s’hi posi. Si nosaltres tinguéssim les seves responsabilitats, ja ho hauríem fet”, ha conclòs.

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 232

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 78